|
Autor |
Wiadomość |
Klimass1
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 4HP-24
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian/Dawid
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 4 razy Wiek: 51 Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 387 Skąd: Syców
|
Wysłany: 2011-06-11, 22:38
|
|
|
!!! Eureka , dzisiaj elektryk był u nas , i znalazł przyczynę ! jednak przyczyną braku zasilania była woda ... przekopaliśmy cały samochód od bezpieczników po przekaźniki ale przyczyna leżała w złączce kabli w której łączy się kilka kabli zasilających była ona cała w śmiedzi i kable przegniły od wody. ta złączka zlokalizowana jest z lewej strony za fotelem kierowcy, trzeba zdemontować tylną kanapę a dokładnie jej siedzisko oraz zdemontować listwy progowe z tyłu oraz listwę/plastik ten na słupku aby odchylić dywanik i dostać się do wiązki, kolor kabli to czerwono żółty i bardzo łatwo go zlokalizować
Zaraz dodam kilka zdjęć , ZAZNACZONY NA JEDNYM FOTO KABEL/ZŁĄCZKA BRĄZOWA MA SŁUŻYĆ PRZY POMOCY ZLOKALIZOWANIA ZŁĄCZKI ZASILAJĄCEJ GDYŻ ONA WYGLĄDAŁA PODOBNIE TYLKO NIE ZDĄŻYŁEM CYKNĄĆ ZDJĘĆ A ELEKTRYK JUŻ UCIĄŁ ZASILAJĄCE KABELKI I ZACZĄŁ LUTOWAĆ PRZED UCIĘCIEM WYGLĄDAŁY TAK JAK MASA TAKI JAKBY "CYCEK"
[ Dodano: 2011-06-11, 23:46 ]
|
_________________ Regulamin - reklama.
602-11-90-63
Działosza
56-500 Syców
A6 C6 BMK wymiana wtrysków? |
|
|
|
|
|
|
|
klesk1986
Użytkownik
Rocznik: 1997
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Tomek
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 12 Gru 2010 Posty: 38 Skąd: Kluczbork / Olesno
|
Wysłany: 2011-06-11, 22:47
|
|
|
Czyli dobrze podejrzewałem, że przyczyna leży pod fotelem kierowcy. A tak mi się tego nie chciało ryć. Z góry dzięki za informację, powiem szczerze, że z niecierpliwością czekałem na Twój post. Mam nadzieję, że moje obserwacje chociaż trochę pomogły. |
|
|
|
|
|
|
|
Klimass1
Moje A8
|
Wysłany: 2011-06-11, 22:49
|
|
|
dodam że problem z brakiem dźwięku gong-a i brzęczka od świateł nadal istnieje i jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o podpowiedzi.
Po zlutowaniu tych kabelków do życia powróciło radio, nawigacja, oraz zestaw głośnomówiący który nie działał wcześniej sam telefon działał ale zestaw nie przełączał na głośnik. w dalszym ciągu nie działa GONG oraz BRZĘCZEK od świateł
[ Dodano: 2011-06-11, 23:51 ]
klesk1986 napisał/a: | Czyli dobrze podejrzewałem, że przyczyna leży pod fotelem kierowcy. A tak mi się tego nie chciało ryć. Z góry dzięki za informację, powiem szczerze, że z niecierpliwością czekałem na Twój post. Mam nadzieję, że moje obserwacje chociaż trochę pomogły. | Szczerze to pomogła już jak elektrykowi opadły ręce powiedziałem właśnie o tym że pod fotelem kierowcy może być problem bo kolega na forum pisał o tym on że nie możliwe nie możliwe kazałem mu kopać przychodzę za chwilę z tatą do samochodu a on mówi że jednak miałem rację , kliknąłem POMÓGŁ bo informacja była przydatna |
602-11-90-63
Działosza
56-500 Syców
|
|
|
|
klesk1986
Użytkownik
Rocznik: 1997
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Tomek
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 12 Gru 2010 Posty: 38 Skąd: Kluczbork / Olesno
|
Wysłany: 2011-06-12, 21:21
|
|
|
Dzisiaj przejrzałem tą wiązkę za tylnim fotelem i połączenie było całkiem zgnite. Oczyszciłem kable, zlutowałem i radio razem z nawigacją ponownie działają. Raz jeszcze dzięki za informację. Szkoda, że przy poprzednim grzebaniu w aucie nie chciało mi się dywanik odciągnąć 20 cm dalej - już dawno byłoby po problemie.
Klimass1 - co do Twojego problemu z brzęczykiem wygląda na to, że jest to wina licznika. Analizując schematy elektryczne nie znalazłem niestety brzęczyka jako osobnego elementu, tak więc domniemam, że jest on integralną częścią elektroniki licznika. Kolegów z forum proszę o weryfikację mojego domysłu. |
|
|
|
|
|
|
|
Klimass1
Moje A8
|
Wysłany: 2011-06-12, 22:44
|
|
|
z tego co napisał mi kolega dice111 to właśnie prawdopodobnie jest on wlutowany, jutro sprawdzę to dokładnie podobno jest to głośniczek jakiś jakby jak i z tym się uporamy dam znać.
Apropo wiązki to wygląda na to że każda A8 z zalaną wykładziną będzie w nie dalekiej przyszłości prosiła o ingerencję w wiązkę pod siedzeniami he he |
602-11-90-63
Działosza
56-500 Syców
|
|
|
|
marekp750
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6000
Skrzynia: 6HP, 5HP
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marek
Jeżdzę: D3 W12, D2 W12, D2 V8
Pomógł: 77 razy Wiek: 52 Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 1011 Skąd: k/Pruszcza Gd.
|
|
|
|
|
|
|
|
Klimass1
Moje A8
|
Wysłany: 2011-11-02, 15:57
|
|
|
klesk1986 napisał/a: | Dzisiaj przejrzałem tą wiązkę za tylnim fotelem i połączenie było całkiem zgnite. Oczyszciłem kable, zlutowałem i radio razem z nawigacją ponownie działają. Raz jeszcze dzięki za informację. Szkoda, że przy poprzednim grzebaniu w aucie nie chciało mi się dywanik odciągnąć 20 cm dalej - już dawno byłoby po problemie.
Klimass1 - co do Twojego problemu z brzęczykiem wygląda na to, że jest to wina licznika. Analizując schematy elektryczne nie znalazłem niestety brzęczyka jako osobnego elementu, tak więc domniemam, że jest on integralną częścią elektroniki licznika. Kolegów z forum proszę o weryfikację mojego domysłu. |
Wrócę do tematu brzęczka sory że po tak długim czasie , a więc, brzęczek w liczniku w d2 to nic innego jak zwykły głośniczek podobnej wielkości jak te montowane w komputerach lecz trochu mniejszy , wystarczyło go wymienić i wszystko zaczęło na nowo funkcjonować (gong,brzęczek) |
602-11-90-63
Działosza
56-500 Syców
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|