Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Historia serwisowa auta i wpis o skrzyni biegów  
Autor Wiadomość
Chris 
Moje A8

Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2016-11-06, 13:21   Historia serwisowa auta i wpis o skrzyni biegów

Udało mi się wyszarpać historię serwisową swojego auta, które jak się okazuje, ma ją bardzo bogato udokumentowaną w ASO (wszystkie pierdoły włącznie z wymianami wycieraczek i opon, itp.).

Zastanowił mnie tylko jeden wpis - naprawa skrzyni biegów, która trwała... 3 tygodnie (!).
Gościu przez 3 tygodnie bujał się samochodem zastępczym, podczas gdy szpecjaliści walczyli z jego skrzynią. Skrzynia była wyjęta z auta.

Pytanie do bardziej oblatanych - czy naprawa tego ustrojstwa wymaga aż tyle czasu, czy raczej nie mogli dojść do przyczyny i po kolei wymieniali wszystkie bebechy?
Niestety, szczegółowego opisu naprawy nie ma (było to jakoś w 2003 roku, więc początki rejestrowania historii w systemie elektronicznym).

danishow 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Wysłany: 2016-11-06, 16:41   

Na swoim przykładzie napiszę, że jest to jak najbardziej możliwe. Wyjęcie skrzyni dzień roboty, rozebranie i sprawdzenie skrzyni kolejny, później zaczyna się zamawianie części i czasem bywa, że na te części trzeba tydzień lub dwa poczekać. Ja czekałem około 5 dni, jeżeli do tego dochodzi mnóstwo innej pracy to trzy tygodnie to wcale nie tak długo.
Mam na placu E38, która już dwa miesiące czeka na zrobienie skrzyni ...czasem tak to już jest <hmm>

Chris 
Moje A8

Rocznik: 1994
Skrzynia: Tiptronic
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2016-11-06, 18:32   

Czyli jest szansa, że moja skrzynia miała remont kapitalny jakieś 100k km temu. :D

emilus143 
Moje A8

Rocznik: 1998
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Emil
Jeżdzę: S8 D2, 90 B2
Wysłany: 2016-11-06, 20:45   

Być może ale nie koniecznie. Mamy dostawcę części ZF pod Radomiem i jak zamawiałem części to nawet słyszałem opcję czekania jednego miesiąca.

U mnie z serwisówce niby było grzebane przy skrzyni 2 razy i z tego co rozumiem była wymiana na nową. Może ty też tak masz.

krzychu22.p1i 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2016-11-06, 21:39   

emilus143 napisał/a:
Mamy dostawcę części ZF pod Radomiem i jak zamawiałem części to nawet słyszałem opcję czekania jednego miesiąca.

Taa i jeszcze nie dają gwarancji, że się ten termin nie wydłuży xD

Mi się udało początkiem roku załatwić, teraz chciałbym pompę oleju i jedyne wyjście to ASO. Przykładowo jak skrzynię robiłem to podkładkę pod pompę do kasowania luzu potrzebowałem. Nikt oczywiście nie miał. 35zł netto/szt z ZF, oczekiwanie około miesiąca. W PL w firmie z łożyskami minimalne zamówienie 5szt po 37zł/szt i termin 4tyg. Z ASO kpl chyba 10szt z różnymi grubościami za 400zł ściągnęli ze szwabowni od ZFa w 3 dni! WTF <bezradny> To samo z kpl uszczelek. Od ZF jak wcześniej, ASO prawie od ręki. Ceny są bardzo podobne, ale muszą mieć jakieś umowy.

Jako ciekawostkę:
Wszyscy, a raczej większość z Was w remoncie ASB na f. vat mają wpisane wymiana pompy a tam oczy wywalali bo nikt tego nie zamawia :D Tak to serwisują wasze automaty za 4-7tys :)

danishow 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Wysłany: 2016-11-06, 21:43   

krzychu22.p1i napisał/a:
Ceny są bardzo podobne, ale muszą mieć jakieś umowy.
Oczywiście, że mają. Jakieś 3-4 tygodnie temu była u nas Pani, przedstawicielka ZF z nową ofertą na 2017 rok. Pytałem właśnie dlaczego są tak długie terminy dostaw i zgadnijcie co mi odpowiedziała ? <cicho>

krzychu22.p1i napisał/a:
Tak to serwisują wasze automaty za 4-7tys
No dokładnie, już o tym gdzieś wcześniej wspominałem. Drą kasę aż doopy trzeszczą :D

Odpowiedz do tematu