|
Autor |
Wiadomość |
SamackA8
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Kamil
Jeżdzę: Audi A8 D2 , Audi A6 C6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Kwi 2011 Posty: 383 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2017-03-05, 17:50 [D2 00 3.3TDI
] Nagle kiepsko odpala
|
|
|
Witam, mam taki problem. Otóż od wczoraj moja ósemka kiepsko odpala. Tzn. rano wstaję, auto jest zimne, zapala ok, pojeżdżę, zagrzeję auto i jak zgaszę a później od razu odpalę to jest jeszcze ok, ale jak postoi chwilę i pójdę odpalić to jest masakra. Kręci jak głupia (rozrusznik nie dawno robiony), ale nie umie zapalić, tak jakby pompa za słabo pompowała paliwo i trzeba długo kręcić żeby napompowała tyle ile trzeba. Od razu wziąłem się za VCDSa i znalazłem takie błędy:
3 Faults Found:
17472 - Fuel Pressure Regulation
P1064 - 35-10 - Mechanical Failure - Intermittent
17567 - Signals from MAF-1 and MAF-2
P1159 - 35-10 - Implausible Correlation - Intermittent
17965 - Charge Pressure Control
P1557 - 35-10 - Positive Deviation - Intermittent
Readiness: N/A
Dodam, że ostatnio auto jest trochę mułowate tzn. jak dam kickdown'a to auto trochę myśli, zabiera się i nagle przyspiesza. Widzę też, że jest błąd maf-1 and maf-2 czyli przepływka co nie? Pooglądałem trochę bloki pomiarowe i zauważyłem też że jedna przepływka trzyma się wartości 700,4 chyba a druga 300mg. Nie wiem jakie wartości są prawidłowe dla przepływomierza w 3.3. Falują mi też trochę obroty ale to niekiedy, może to od przepływki? Błędy usunąłem, pojeździłem trochę, podłączyłem VCDSa ponownie i nie pojawiły się z powrotem, ale auto dalej kiepsko odpala. Wrzucę filmik za jakiś czas. Co myślicie? Pompa paliwa? Pompa wtryskowa? Pierwszy błąd jest odnośnie ciśnienia, drugi przepływka, a trzeci doładowanie, tak wyczytałem.
Filmik: https://youtu.be/U0iplUAEcco |
_________________ I love my A8, A6 and S3
Forum Audi A6
Forum Audi A8
Forum Audi A7 |
|
|
|
|
|
|
|
mus102
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3,2
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: VW Phaeton
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 05 Gru 2014 Posty: 217 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 2017-03-18, 08:08
|
|
|
Wtryski do sprawdzenia |
|
|
|
|
|
|
|
Beretti
Moje A8
Rocznik: 2014
Silnik cm3: 3.0
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8 D4 HAVANA BLACK
Wiek: 57 Dołączył: 28 Maj 2016 Posty: 231 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2017-03-19, 20:21 Re: Nagle kiepsko odpala
|
|
|
SamackA8 napisał/a: | Witam, mam taki problem. Otóż od wczoraj moja ósemka kiepsko odpala. Tzn. rano wstaję, auto jest zimne, zapala ok, pojeżdżę, zagrzeję auto i jak zgaszę a później od razu odpalę to jest jeszcze ok, ale jak postoi chwilę i pójdę odpalić to jest masakra. Kręci jak głupia (rozrusznik nie dawno robiony), ale nie umie zapalić, tak jakby pompa za słabo pompowała paliwo i trzeba długo kręcić żeby napompowała tyle ile trzeba. Od razu wziąłem się za VCDSa i znalazłem takie błędy:
3 Faults Found:
17472 - Fuel Pressure Regulation
P1064 - 35-10 - Mechanical Failure - Intermittent
17567 - Signals from MAF-1 and MAF-2
P1159 - 35-10 - Implausible Correlation - Intermittent
17965 - Charge Pressure Control
P1557 - 35-10 - Positive Deviation - Intermittent
Readiness: N/A
Dodam, że ostatnio auto jest trochę mułowate tzn. jak dam kickdown'a to auto trochę myśli, zabiera się i nagle przyspiesza. Widzę też, że jest błąd maf-1 and maf-2 czyli przepływka co nie? Pooglądałem trochę bloki pomiarowe i zauważyłem też że jedna przepływka trzyma się wartości 700,4 chyba a druga 300mg. Nie wiem jakie wartości są prawidłowe dla przepływomierza w 3.3. Falują mi też trochę obroty ale to niekiedy, może to od przepływki? Błędy usunąłem, pojeździłem trochę, podłączyłem VCDSa ponownie i nie pojawiły się z powrotem, ale auto dalej kiepsko odpala. Wrzucę filmik za jakiś czas. Co myślicie? Pompa paliwa? Pompa wtryskowa? Pierwszy błąd jest odnośnie ciśnienia, drugi przepływka, a trzeci doładowanie, tak wyczytałem.
Filmik: https://youtu.be/U0iplUAEcco |
Miałem dokładnie to samo , czyli podczas rozruchu ciepłego silnika ,, rozkręcał się ,, wymieniłem 2 wtryski na inne używane i pali normalnie . Czy to jest przyczyna w Twoim przypadku to nie wiem . Pozdrawiam |
|
|
|
|
mus102
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3,2
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: VW Phaeton
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 05 Gru 2014 Posty: 217 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 2017-03-19, 20:23
|
|
|
Mam używane sprawne wtryski jakby co |
|
|
|
|
|
|
|
SamackA8
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 3.3
Imię: Kamil
Jeżdzę: Audi A8 D2 , Audi A6 C6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Kwi 2011 Posty: 383 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2017-04-06, 10:50
|
|
|
Samochód po 2 dniach od napisania tematu zaczął odpalać normalnie, jeżdżę już miesiąc i odpala ok, nie wiem o co tu chodzi. Na razie nic się nie dzieje, co do wtrysków to były robione ok rok temu |
_________________ I love my A8, A6 and S3
Forum Audi A6
Forum Audi A8
Forum Audi A7 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|