Rocznik: 2001
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: SEBASTIAN
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-03-24, 13:59 [D2 00 3.3TDI
] audi a8 3.3 tdi nie chce odpalić .Pomocy
Witam koledzy od niedawna posiadam audi a8 z2001roku z silnikiem 3.3 tdi z automatyczną skrzynią biegów i mianowicie od soboty mam problem z odpaleniem samochodu .Postaram się opisać dokładnie mój problem i liczę na pomocne odpowiedzi ponieważ nie wiem od czego zacząć .
Wiec zacznę od początku przekręcam kluczyk i próba odpalenia samochodu bez skuteczna tzn jak zacznę krecić rozrusznikiem odrazu po zapaleniu kontrolek to silnik odpala i po ok 3 sekundach gasnie co zauważyłem ze nie reaguje wtedy na pedał gazu i nie gaśnie kontrolka ładowania akumulatora i tak za każdym razem skolei jak poczekam chwile dłużej po zapaleniu kontrolek i zaczynam krecic rozrusznikiem to wogole nie łapie kreci na pusto.Paliwa ma prawie pół zbiornika .Natomiast po podłączeniu audi pod komputer wyswietla się błąd silnika dokładnie taki - (18318 .magistrala danych,komputer sterujący silnika 1/2 niesprawność obwodu prądowego ) którego nie ma możliwości wykasowania .Może ktoś z was miał podobny problem ze swoją audi wiec proszę o pomoc.
Wysłany: 2014-03-24, 19:20
Nie ma ró znicy zmieniając kluczyki nawet wchodzac vagiem (komputerem)w imobilizer nie ma żadnych błędów oprócz tego w zapisanego w silniku . Słyszałem od znajomych że często się zdarza w tym silniku że siada czujnik listwy wtryskowej mieliście może podobne przypadki ?
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-03-24, 22:02
W tym modelu masz 2 sterowniki silnika, jeden z nich ma niesprawnosc obwodu pradowego. Cza paczeć
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia
Wysłany: 2014-03-24, 23:21
z tego co jeszcze zauważyłem przed odpaleniem nie zapala mi sie wogóle kontrolka grzania świec żarowych ,a z tego co wiem to świece żarowe były wymieniane przez poprzedniego właściciela 2 miesiace temu 8szt ngk.Powiedzcie co sprawdzić czy jakis przekażnik lub bezpiecznik jest odpowiedzialny za grzanie świec żarowych? Proszę o pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum