Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 preFL ALL ] Zmiana kierownicy - D2 na D3  
Autor Wiadomość
gonias 
Moje A8

Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 4hp
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-05-14, 17:59   [D2 preFL ALL ] Zmiana kierownicy - D2 na D3

Witam. Przeglądając filmiki na YouTube o A8, znalazłem coś ciekawego a mianowicie Audi a8 d2 pre lift z kierownicą od a8 D3, powiem szczerze dało mi to do myślenia bo chętnie sprawił bym sobie taki prezent :) , bo jak wiadomo wygodna kierownica w aucie bardzo dużo wnosi do jazdy. Więc zaczęło się przeszukiwanie forum, następnie google i niestety nic nie znalazłem. Chodzi mi głównie o dwie rzeczy, jak jest z poduszką czy jest duży problem i jak z jej sprawnością. Druga sprawa czy będzie pasować na kolumnę, bo z tego co wyczytałem że audi a8 d2 pre lift miał gruby klin. Nie chodzi mi już od działające przyciski na kierownicy, bo akurat jest mi to zbędne.
Chodzi mi dokładniej o taką :

Na pewno wiele osób z klubu majsterkowało w taki sposób i macie doświadczenie, czy jest to możliwe bez różnych "czarów".
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam Mateusz.

gonias 
Moje A8

Wysłany: 2014-05-20, 17:08   

Więc kompletnie nikt nie pomoże ?. Nie chce kupować w ciemno, żeby się nie okazało że kompletnie nic nie będzie pasować, lub poduszka miała tylko wartość dekoracyjną.

tutenhamon 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik f1 GQF
Zasilanie: PB
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2014-05-20, 18:09   

Słuchaj ta wiedza nie jest moja .znalazłem taki temacik :

AUDI A8 D2 [a8 d2] kierownica S-line-od jakiego modelu jeszcze pasuje
Chciałem sobie zmienić kierownicę na trójramienną przejrzałem na allegro oferty i tam są kierownice na szeroki i na wąski wieloklin... teraz pyt. jaki jest wieloklin w A8 96r. i czy kierownica może spasować od A4 A6 etc.

kierownicę i z małym i z dużym wieloklinem. Jeśli montujesz taką z dużym to nie ma problemu ale jeśli chcesz nowszą to musisz zastosować redukcję którą nakłada się na stary wieloklin i w eekcie otrzymuje cienki dopasowany do nowej kierownicy (koszt ok.30zł). Dla przykładu ja mam u siebie w V8 i w D2 ojca drewnianą trójramienną kierownicę z 2005r od passata z poduszką od audi .

źródło : http://nanoforum.pl/audi-a8-kierownica.html

gonias 
Moje A8

Wysłany: 2014-05-21, 17:03   

Dziękuje za odpowiedz. Więc powiedzmy że założenie kierownicy jest możliwe przez tą redukcję, a wracając do poduszki bo jednak moja aktualna prawdopodobnie albo i na pewno nie będzie pasować do kierownicy D3, czy jest jakaś możliwość wpięcia ori poduszki z D3 ? czy poduszki D2 z innej kierownicy np (trzyramiennej).

krzychu22.p1i 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2014-05-21, 18:25   

Kolego, mam kierownicę multi (przewijanie, głośność, tiptronic) do sprzedania z mojego po FL, jedynie redukcja najprawdopodobniej będzie potrzebna. Na pewno będzie ona wyglądała bardziej ori jak ra z preFl D3.

gonias 
Moje A8

Wysłany: 2014-05-22, 15:13   

krzychu22.p1i napisał/a:
Kolego, mam kierownicę multi (przewijanie, głośność, tiptronic)

Raczej te bajery i tak nie dla mnie :) bo pewnie podłączenie wszystkiego to większa kabelkologia.
krzychu22.p1i napisał/a:
do sprzedania z mojego po FL, jedynie redukcja najprawdopodobniej będzie potrzebna.
Czyli z Twojej po FL poduszka będzie pasować P&P ? bez żadnych przeróbek ? i nie będzie wywalać błędów u mnie przed fl ?

gtfan 
Moje A8

Rocznik: 1995
Skrzynia: 6b
Imię: Paweł
Wysłany: 2014-05-22, 16:23   

gonias napisał/a:
krzychu22.p1i napisał/a:
Kolego, mam kierownicę multi (przewijanie, głośność, tiptronic)

Raczej te bajery i tak nie dla mnie :) bo pewnie podłączenie wszystkiego to większa kabelkologia.
krzychu22.p1i napisał/a:
do sprzedania z mojego po FL, jedynie redukcja najprawdopodobniej będzie potrzebna.
Czyli z Twojej po FL poduszka będzie pasować P&P ? bez żadnych przeróbek ? i nie będzie wywalać błędów u mnie przed fl ?

Błędów nie będzie ale z montażem jest trochę zachodu, bo trzeba albo przerabiać obecną taśmę airbagu albo zmienić na nowszego typu (taka jak na powyższym zdjęciu). Zmiana taśmy z kolei pociąga za sobą zmianę manetek (nowsza taśma jest mocowana do manetek, Twoja do kierownicy), wymianę wtyczki od manetki wycieraczek (zupełnie inna), wymianę wtyczki airbagu od strony instalacji auta, zmianę obudowy kolumny i zmianę przełącznika od regulacji kierownicy.

Natomiast co do kierownicy z D3, mechanicznie na 99% te same zmiany, co powyżej, natomiast z tego co widzę na aukcjach, to poduszka z D3 jest dwustopniowa, czyli posiada 2 ładunki wybuchowe i 2 wtyczki do nich. Poduszki z D2 są jednostopniowe (jedna wtyczka), więc nie wiadomo czy to zadziała prawidłowo w momencie zderzenia.

Odpowiedz do tematu