Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 01 3.3TDI ] Niedogrzany silnik oraz brak ogrzewania  
Autor Wiadomość
SamackA8 
Moje A8

Rocznik: 2000
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Kamil
Jeżdzę: Audi A8 D2 , Audi A6 C6
Wysłany: 2014-01-24, 14:17   [D2 01 3.3TDI ] Niedogrzany silnik oraz brak ogrzewania

Witam. Mam taki problem. Otóż jechałem wczoraj w trasę do Warszawy, autko nie chciało się w ogóle nagrzać - cały czas 50*C na zegarach i nic więcej. Gdy zacząłem cisnąć ponad 200 km/h to temperatura się podnosiła, lecz i tak nie doszło ani razu do 90*C. Od czego to może być? Termostat?

Drugi problem jest taki że gdy podczas trasy stanąłem na poboczu, wyszedłem z auta to chłodnice były zimne, lodowate, nie powinny być one czasem ciepłe przynajmniej trochę?

W trzecim problemie chodzi o to że gdy tak jechałem tą trasą i ustawiłem klimatronik na HI czyli na maxa to leciało zimno, a nie ciepło. W ogóle nie chciało lecieć ciepłe powietrze z nawiewów, próbowałem różne kombinacje i nic, jedynie to leciało ciepło na nogi i z tyłu z środkowego nawiewu, a tak to w samochodzie było zimno. O co w tym może chodzić? Nagrzewnica?

Dodam jeszcze że Vag bez problemu łączył mi się z klimatronikiem, a ostatnio chciałem podłączyć żeby posprawdzać czy nie ma czegoś nowego to ze wszystkim się połączyło oprócz klimatronika, na kompie wyskoczyły jakieś kwadraciki itp. i pisało że nie można się połączyć
Forum Audi A7

michalwruszak 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 5.4
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: S-klasa W221
Wysłany: 2014-01-24, 14:27   

Wyglada to na uszkodzony Termostat

ahadam 
Moje A8

Rocznik: 2001
Imię: Adam
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-01-24, 19:24   

Na dzień dobry termostat a potem sprawdzać resztę.

Kuki30 
Użytkownik

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Wysłany: 2014-01-24, 23:39   

Jak pisali koledzy wyżej to na 100% termostat. Wymień przy okazji płyn chłodniczy jak tego nie zrobiłeś. Czy na mieście osiąga 90*C ? Jeśli tak to termostat.
W celu sprawdzenia klimatronika podjedz gdzieś kto ma dobry komputer bo może twój szwankuje. Spróbuj sprawdzić czy silniczki od klap pracują. Włącz zapłon i następnie klimatronik ( nawiem na minimum) i przestawiaj temperaturę z min. na max. Powinieneś słyszeć prace klapy.
Pod podłączonym Vag-iem jest możliwość sprawdzenia działania podzespołów klimatyzacji - test elementów wykonawczych.
Ale przede wszystkim wymień termostat bo po prostu masz nie dogrzany silnik i nagrzwnica jest zbyt zimna żeby poleciało ciepłe powietrze. Najłatwiej pojeździj po mieście i nagrzej silnik do 90*C i temp. klim. ustaw na ciepłe i nawiem na 2 max. 3 kreski. Powinno polecieć ciepłe.
Pozdrawiam

SamackA8 
Moje A8

Wysłany: 2014-01-24, 23:56   

Kuki30 napisał/a:
Jak pisali koledzy wyżej to na 100% termostat. Wymień przy okazji płyn chłodniczy jak tego nie zrobiłeś. Czy na mieście osiąga 90*C ? Jeśli tak to termostat.
W celu sprawdzenia klimatronika podjedz gdzieś kto ma dobry komputer bo może twój szwankuje. Spróbuj sprawdzić czy silniczki od klap pracują. Włącz zapłon i następnie klimatronik ( nawiem na minimum) i przestawiaj temperaturę z min. na max. Powinieneś słyszeć prace klapy.
Pod podłączonym Vag-iem jest możliwość sprawdzenia działania podzespołów klimatyzacji - test elementów wykonawczych.
Ale przede wszystkim wymień termostat bo po prostu masz nie dogrzany silnik i nagrzwnica jest zbyt zimna żeby poleciało ciepłe powietrze. Najłatwiej pojeździj po mieście i nagrzej silnik do 90*C i temp. klim. ustaw na ciepłe i nawiem na 2 max. 3 kreski. Powinno polecieć ciepłe.
Pozdrawiam

Dzięki kolego :) . Tak, autko dogrzewa się w mieście do 90°C i z nawiewów leci ciepło, a w trasie dzieje się to co napisałem. Co do VAG'a to nie wydaje mi się żeby mój komputer szwankował ponieważ w paru autach sprawdzałem i normalnie ze wszystkim się łączy. W mojej ósemce też bez problemu łączyło się ze wszystkim i do teraz się łączy lecz jest tylko ten jeden problem z połączeniem VAG'a z klimatronikiem
Forum Audi A7

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-25, 12:59   

Tymczasowe rozwiązanie to zasłonić chłodnice. Ja mam uwalony termostat i czeka juz nowy na wymiane ale tymczasowo kawałek czegos przed chłodnica zrobi robote. :)

SamackA8 
Moje A8

Wysłany: 2014-01-26, 15:29   

Dzięki wszystkim za pomoc :) . W następnym tygodniu prawdopodobnie będę wymieniał termostat
Forum Audi A7

arti 
Moje A8

Rocznik: 2001
Imię: Artur
Wysłany: 2014-01-26, 22:17   

Troszkę roboty bo pod rozrządem termostat siedzi , będzie można od razu przegląd ukł. pasków zrobić.

Odpowiedz do tematu