Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 01 4.2PB ] Temperatura na postoju powyżej 90st.C  
Autor Wiadomość
pioter 
Master MOD

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2 AHC
Wysłany: 2012-07-24, 05:52   

scooby a sprawdzałeś czy wiatrak elektryczny działa?

tomi5 
Moje A8

Rocznik: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2012-07-28, 09:10   

Panowie czy na VAG-u można sprawdzić wentylator klimy, a bardziej czy można sprawdzić każdy z biegów, mam podobny problem co koledzy wyżej przy klimie i korku temp. zaczyna lekko rosnąć i mam wrażenie że to wina wentylatora - działa na jednym biegu.

W ubiegłym roku tego problemu nie miałem ale jak wentylator włączył wyższy bieg a stałem w korku to od razu to odczuwałem bo wentylator miał bicie i lekko chodziła cała buda, w tym sezonie budą jeszcze mi nie telepało :)

I jeszcze jedna prośba sprawdźcie u siebie czy: po 5 minutowym postoju gdy auto wczesniej pracowało z włączoną klimatyzacją, po przekręceniu kluczyka na zapłon temp. jest równa 90* , czy wyższa. U mnie jest wyższa 100-110* ale po odpaleniu auta zaraz wraca na 90*

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2012-07-28, 11:39   

tomi5 napisał/a:

I jeszcze jedna prośba sprawdźcie u siebie czy: po 5 minutowym postoju gdy auto wczesniej pracowało z włączoną klimatyzacją, po przekręceniu kluczyka na zapłon temp. jest równa 90* , czy wyższa. U mnie jest wyższa 100-110* ale po odpaleniu auta zaraz wraca na 90*

U mnie potrafi sie nieznacznie podnieśc ale nie aż o 10-20st i po odpaleniu się obniża.

scooby 
Użytkownik

Rocznik: 1995
Zasilanie: PB
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2012-07-28, 17:47   

umnie po zgaszeniu i po chwili po odpaleniu mam nawet 115 stopni, ale zbije na 105 i tak juz stoi cały czas, mysle ze któryś czujnik może jest walniety ale nikt niewie który , jeden juz wymieniłem i bez zmian, tak samo pokazuje wysoką temperaturę, w zbiorniczku temperatura nie jest az tak wysoka, śmiało można włozyc palec do zbiorniczka bez obawy poparzenia, tak więc myslę ze wszystko jest ok pozatym ze wskazówa mi przekłamuje

[ Dodano: 2012-07-28, 18:49 ]
" pioter " wiatrak elektryczny działa, ale non stop chodzi na pierwszym biegu, nawet jak po nocy odpale zimny silnik, jak wskoczy na teperaturę 110 stopni wtedy słychać jak załącza sie drugi bieg wentylatora i zbija temperaturę na 105 stopni i tak trzyma juz cały czas, delikatne wachania się zdarzają w dół albo w góre

mdamian 
Moje A8

Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Wysłany: 2012-07-28, 20:15   

scooby napisał/a:
mysle ze któryś czujnik może jest walniety ale nikt niewie który , jeden juz wymieniłem i bez zmian,

A Vaga podłączałeś ?? Tak zgadywać to można i rok , a to nic nie da .
Może wisko padło :?:
Wypalanie DPF Audi A6 i A8. :)
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS. :)

szeryfisch 
Moje A8

Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Wysłany: 2012-07-28, 21:17   

czy dziala elektryczne smiglo? Powinno odpalic od razu po zalaczeniu klimy i ma w zasadzie caly czas dzialac. Jesli elektryczny wentylator jest martwy, a visko dogorywa to silnik w korku musi sie przegrzewac... Nie czarujmy sie, te auta maja po nascie lat.

tomi5 
Moje A8

Wysłany: 2012-07-29, 08:07   

szeryfisch napisał/a:
czy dziala elektryczne smiglo? Powinno odpalic od razu po zalaczeniu klimy i ma w zasadzie caly czas dzialac. Jesli elektryczny wentylator jest martwy, a visko dogorywa to silnik w korku musi sie przegrzewac... Nie czarujmy sie, te auta maja po nascie lat.

Moje visco działa, wentylator włącza się po włączeniu klimy, i bez klimy po chwili stania w korku włącza się, podejrzewam że wentylator nie przechodzi na kolejne biegi. Można jakoś sprawdzić czy wentylator chodzi na każdym biegu, podłączając go na krótko będzie chodził na pierwszym biegu czy ostatnim najwyższym??

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2012-07-29, 08:41   

kolego jesli masz rzeczywistą temperaturę ponad 90 to wentylator klimy powinien zasuwać na pełnych obrotach co słychać bardzo wyraźnie. U mnie steruje nim czujnik przy chłodnicy.ty masz chyba tak samo. ;)

tomi5 
Moje A8

Wysłany: 2012-07-29, 11:43   

No właśnie Ja odnoszę wrażenie że mój wentylator chodzi tak samo, czy odpalę auto zimne i włącze klimę czy w momencie kiedy przekracza 90* charakterystyka pracy się nie zmienia. Tym bardziej tak jak pisałem wyżej w tamtym roku jak włączal mi się wyższy bieg na wentylatorze to wpadał w wibracje aż było to czuć na całej budzie. Teraz nie wiem czy to wina wentylatora czy może jakiegoś przekaźnika który nie włacza wyższych biegów przy odpowiedniej temp.

ernesto 
Moje A8

Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2014-08-03, 10:41   

Odgrzebuje.

Wczoraj ciepło wręcz upalnie. Temperatura zewnętrzna 33 stopnie.
Stojąc na postoju czekałem na pasażera i chłodziłem się w autku. Aż tu nagle taki widok:

Stało się to może po postoju około 30min.
Wisko chodzi prawidłowo po dodaniu gazu robi się harmider pod maską, wiatrak klimy pracuje. Ale co mnie zdziwiło to pracuje tylko na pierwszym biegu.
W A4 wybranki podczas większych upałów wiatrak od razu wskakuje na drugi bieg.
Chłodnica przemyta z syfu i przedmuchana. Zazwyczaj przy niższych temperaturach wskazówka stoi w pionie.
Co może być przyczyną braku pracy wentylatora na drugim biegu ?

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2014-08-03, 20:40   

Czujnik nie załącza? U mnie zasuwa az huczy. Od dawna nie widziałem takiej wskazówki a visco dawno siedzi.

ernesto 
Moje A8

Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2014-08-03, 20:45   

No własnie pierwszy bieg pracuje, a drugi ni pierona.

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2014-08-03, 20:47   

Czujnik w chłodnicy może ma zadyszke-jak sie nie myle to on załącza na drugi bieg.

SenatorS8 
Moje A8

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4172
Imię: Adam
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2014-08-04, 06:14   

drugi bieg zalacza licznik
W testach funkcji licznika VAG-iem gdy sie sprawdza jednym z elementow jest wlasnie zalaczenie wiatraka na 2 bieg.
Pozatym 2 bieg zalacza sie przy 110st.Spraktykowalem to w opisywanej sytuacji kilka dni temu gdy w miescie i 30 st na klimie nie przyuwazylem temp i wlasnie powedrowala na 110 st.Zapewniam ze wiatrak wtedy chodzil na 2 biegu.
Wczoraj wrocilem z trasy 1000km.Problemow z autem zadnych (chyba mam ograniete w tym aucie wszystko co by sie moglo popsuc)
W trakcie powrotu po wjezdzie do Warszawy i ujzeniu poteznych 30 st na wlaczonej klimie wskazowka powedrowala ponad 90 tak do niecalych 100.Klima zgaszona ,auto sie schlodzilo.Wczesniej na trasie jak wryte stoi na 90.Po opuszczeniu Warszawy temp. zewnetrza tylko wzrastala i osiagnela 37st.I teraz zaobserwowalem ciekawe zjawisko.Jak klime zgasilem to wryte 90 st ma silnik.Po zalaczeniu klimy i przy predkosci ponizej 70 temperatura silnika sie podnosi.Wraca do 90 przy predkosci 110 jednak po przekroczeniu 140 znow sie podnosi.
Wniosek.Wiatrak chinski musi wyjsc z auta i ma trafic porzadny samochodowy bo nie ma takiego przeplywu powietrza by utrzymac stala temp silnika

Marecki 
Moje A8

Rocznik: 1997
Imię: Marek
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-08-04, 09:04   

Mam u siebie ten sam objaw a wiatrak klimy i visco mam oryginalne.Niestety tak jak Damian napisał visco kończy już swój żywot <niewiem>
Póki co ani mi się śni wymieniać.Upały miną i wszystko wróci do normy.

Odpowiedz do tematu