|
Autor |
Wiadomość |
DuD
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: S8 D2
|
Wysłany: 2013-10-25, 22:11 [D2 98 4.2PB
] Wiskoza
|
|
|
Witam, czytałem na forum na temat sprawdzania visco i wyszło tak że na zimnym motorze zatrzymać się go nie da i jak doda się gazu to obroty wiatraka rosną z obrotami silnika. Czyli wynika że uszkodzone. Ale silnik bardzo szybko się nagrzewa wystarczy odpalić silnik i po 2 minutach wskazówka leci ponad 50 stopni. Przejadę dosłownie 5 minut spokojnie temperatura juz jest 70 stopni przy temperaturze zewnętrznej 10-15 stopni. Po chwili jest 90 i cały czas tak się utrzymuje nic więcej nic mniej. Co z o objawami uszkodzonego visco jak jest spięte cały czas to chyba silnik by się nie dogrzewał. Stojąc w korkach czy jeżdżąc po mieście temp cały czas 90 stopni. Mam się tym martwic? Bo zaczęły mnie zastanawiać straszne szumy powietrza pod maska wieje tak jak jakiś huragan... |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2013-10-25, 23:49
|
|
|
Masz je po prostu spiete. Czesty objaw przy vemo |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
|
|
DuD
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-10-26, 10:21
|
|
|
W takim razie co to jest VEMO i czy muszę wymienić już visco? Czy moge sobie tak śmigać. Jakies skutki uboczne mogą wystąpić? |
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
Wysłany: 2013-10-26, 10:30
|
|
|
DuD napisał/a: | czy muszę wymienić już visco? Czy moge sobie tak śmigać. Jakies skutki uboczne mogą wystąpić? |
Moim zdaniem możesz tak śmigać , silnik jest chłodzony , gorzej jak by się nie załączało , chociaż silnik też jest w jakimś stopniu obciążony tymi obrotami . Zwracaj uwagę na trasie i w mroźne dni , czy temperatura silnika nie spada np do 50*C ( wtedy będzie nie dogrzany silnik , szybciej zużywają się elementy w silniku , więcej silnik będzie palić ) .
Ja też mam tak u siebie , na szczęście zimą temperatura utrzymuję się w granicach 90*C , tak samo na trasie . |
_________________ Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
|
|
|
|
|
|
|
|
DuD
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-10-26, 11:39
|
|
|
Tyle dobrze ze nie trzeba juz wymieniac. Robilem trase w nocy 200km i caly czas 90. Dzieki za pomoc |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2013-10-26, 18:55
|
|
|
DuD, następnym razem jak wstawisz [taga] to bądź tak łaskaw znaleźć swoje auto ze swoim silnikiem.
[D2 ALL ] używaj wtedy kiedy problem może dotyczyć każdej wersji silnikowej i każdego rocznika czyli raczej rzadko bo nawet przy tym samym silniku ale z różnych roczników mogą występować różnice :-?
mdamian napisał/a: | Moim zdaniem możesz tak śmigać , silnik jest chłodzony... |
Tak, oczywiście, jest niesprawne ale po co to robić skoro auto jeździ.... po co wogóle włożyli to visco, nie znają się tam w tym AUDI..... w obliczu nadchodzącej zimy bardzo celna porada.... a jak czasem będzie nie dogrzany to karton przed chłodnicę i dalej nie trzeba nic wymieniać |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2013-10-26, 23:26
|
|
|
DuD napisał/a: | W takim razie co to jest VEMO i czy muszę wymienić już visco? Czy moge sobie tak śmigać. Jakies skutki uboczne mogą wystąpić? |
Vemo to producent, jego visca tak maja. Nie musisz. Mozesz. Nie ma. |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|