|
Autor |
Wiadomość |
jartur1983
Użytkownik
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: tiptronik
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D2
Wiek: 41 Dołączył: 25 Wrz 2010 Posty: 23 Skąd: Starokrzepice
|
Wysłany: 2010-10-24, 10:38 [D2 99 3.7PB
] Ubytek oleju
|
|
|
Witam ponownie. Jak kupowałem autko 2 miesiące temu sprawdziłem stan oleju i było powyżej minimum. Wczoraj jadąc na komputerze zaświeciła się kontrolka stan oleju min. Bardzo mnie to zmartwiło gdyż przejechałem ok 3 tysiące km i wydaje mi się że nie powinno być aż tak dużego ubytku. Czy mam się bardzo tym martwić? Jaki się wogóle leje olej do tego silnika bo szukałem w dokumentach i nie znalazłem. |
|
|
|
|
|
|
|
przemoR888
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Przemo
Jeżdzę: Audi A8
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 263 Skąd: wielkopolska/ Piła
|
Wysłany: 2010-10-24, 11:30
|
|
|
a sprawdzałeś czy są jakieś wycieki? wjedź na kanał i zobacz czy silnik jest suchy. U mnie silnik był brudny z oleju bo była dziurawa odma.
A propo co wlać to poszukaj pod maską jakiejś naklejki co było wcześniej wlane. jak nie znajdziesz to na forum powinieneś znaleźć temat o olejach. Ja leje 10w40 Mobil |
|
|
|
|
|
|
|
jartur1983
Użytkownik
|
Wysłany: 2010-10-24, 12:09
|
|
|
Żaden ze mnie mechanik, ale autko stało dość długi czas ja jak je kupiłem to musze się przyznać że nie oszczędzałem gazu, wiadomo trzeba sprawdzić co auto potrafi, i nie wiem czy przez to nie uszkodziłem uszczelniaczy na popychaczach choć wydaje mi się że wtedy powinno auto delikatnie kopcić na czarno a nic takiego nie zauważyłem. Tak jak napisałeś muszę na kanał wjechać i sprawdzić czy nie ma jakiegoś wycieku |
_________________ Czego chcieć więcej
|
|
|
|
|
przemoR888
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Zasilanie: PB
Imię: Przemo
Jeżdzę: Audi A8
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 263 Skąd: wielkopolska/ Piła
|
Wysłany: 2010-10-24, 12:14
|
|
|
od ostrej jazdy nic niema prawa się popsuć. Silnik jest tak zaprojektowany, że użytkownik nie na prawa go popsuć (takie bynajmniej są założenia :mrgreen: ) a tym bardziej dlaczego uszczelniacze? gdyby palil olej kopcil by na niebiesko |
|
|
|
|
|
|
|
Marcin123
Moje A8
Silnik cm3: 3700
Imię: marcin
Jeżdzę: d2
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 92 Skąd: radomsko
|
Wysłany: 2010-10-24, 12:18
|
|
|
i jeszcze jedna sprawa niewiem jak jest w audi ale sa auta w ktorych troche zejdzie ponizej poziomu i juz kontrolka daje znac o ubytku w twoim przypadku mowiles ze jest troche powyzej minimum.moze dolejesz pol litra i bedzie ok.to by wyszlo 1,5 litra na 9 tys km.mysle ze nie jest tak zle no i sam mowisz ze auta nie oszczedzales to pewnie tez moze miec wplyw.u mnie dolewam jakies 0,8 na 10.tys km ale jezdze dosc spokojnie czasami tylko wciskam pedal glebiej.pozdrawiam |
|
|
|
|
jartur1983
Użytkownik
|
Wysłany: 2010-10-24, 12:57
|
|
|
Dzięki trochę się uspokoiłem ale i tak jutro podjade do warsztatu sprawdzić, oczywiście od razu dam znać co stwierdzą |
_________________ Czego chcieć więcej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|