Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 FL ALL ] Czujnik cofania - wymiana  
Autor Wiadomość
Fuszbejns 
Użytkownik

Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomik
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2011-01-18, 18:44   [D2 FL ALL ] Czujnik cofania - wymiana

witam

chcialem wymienic czujnik "cofania: w tylnym zdeerzaku w A8 D2 po lifcie rok 2001 spotkalem sie na forach z rozbieznymi opiniami np ze zderzaka nie trzeba sciagac w modelu po lifcie a przed liftem trzeba otóz dzis zabralem sie za wymiane i wyglada na to ze nei ma mozliwosci wyjecia czujnika gdyz unie mozliwia to belka w zderzaku i tylna belka podwozia forumowicze pisali ze wystarczy sciagnac dolna oslonę i dolna czesc zderzaka(mozna to nazwac hmm listwa moze spoiler dolny) jednak sciagniecie tego elementu po pierwsze jest trudne bo sa jakies dziwne wciski w dodatku wygladaja na jednorazowe a poza tym nawet jakby sie udalo to sciagnac to i tak nei zmienia to faktu ze nadal nie bedzie dojscia i nic to nei zmieni. Co prawda mozna dojsc do tych bocznych czujnikow ale do srodkowych po prawej stronie wg mnie poporstu sie nie da no chyba ze ktos zna moze jakies sztuczki na "koperfilda" a jelsi zna to chetnie sie ich naucze :)Wracajac do tematu wyglada na to ze trzeba jednak odkrecic te 2 sruby (10 imbus) jednak nawet do tej czynnosci potrzeba raczej sciagnac ten dolny elemnt inaczej nie bedzie mozliwosci obrócenia kluczem gdyz standardowe imbusy sa za krotkie a do odkrecenia potrzeba uzyc sily zatem uwazam ze albo zastosowac jakis dlugi imbus w celu odpowiedniego zaparcia sie albo zdjac ta dolna czesc a moze sie myle prosze o jakies sugestie. ...
wydawac by sie moglo ze to takie proste tzn taka panuje opinia ale albo nie znam jakiejs metody albo poporstu bez demontazu zderzaka to jednak jest niemozliwe

pozdrawiam

[ Dodano: 2011-01-20, 07:46 ]
podnoszę

123mielony 
Moje A8

Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tiptronic F1
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2011-01-21, 19:40   

To ja sie podepnę pod temat bo tez mam czujkę do wymiany i dobrze by było wiedzieć jak sie dobrać do tych czujek.
Kolego znalazłem dwa tematy może cos pomorze. http://www.a8team.pl/topi...nta%BF+zderzaka http://www.a8team.pl/topi...nta%BF+zderzaka

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2011-01-25, 22:06   

Koledzy... wymiana czujnika parkowania w tylnym zderzaku to prościzna...
to takie proste że mam wrażenie że nawet nie spróbowaliscie ;-)

Do wymiany czujki nie potrzeba żadnego kanału ani skomplikowanych narzędzi... wygląda to tak:
- kładziecie się pod autem (z tyłu oczywiście)
- zdejmujecie plastikowe osłony (o ile takowe macie)
- wkladacie rękę pod zderzak i na macanego szukacie czujnika
- odpinacie wtyczkę (trudny moment bo słabo tam z miejscem)
- paluchem wciskacie czujnik w zderzak i wyciągacie go od spodu
- montaż nowego w odwrotnej kolejności

Osobiście wymieniałem tak jeden z czujników w swoim A8 i cała operacja tak na szybko bez narzędzi, kanałów, specjalnego oswietlenia i wspomagaczy myślenia (alko) przebiegła w jakieś maks. 10 min.
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

lesdud 
Moje A8

Rocznik: 1999
Skrzynia: Tiptronic 5hp24 ECX
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 preFL
Wysłany: 2014-10-11, 08:27   

Odgrzewam kotleta
W S8 99rok przed liftem muszę wymienić prawy czujnik cofania- tak mi pokazał VAG. Czy ktoś orientuje się jaki numer czujnika muszę kupić? Czy nie ma znaczenia czy to auto przedliftowe czy poliftowe

lesdud 
Moje A8

Rocznik: 1999
Skrzynia: Tiptronic 5hp24 ECX
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 preFL
Wysłany: 2014-10-14, 10:40   

nikt nie orientuje się jaki ma numer ten czujnik??

bobasgoleniow 
Moje A8

Silnik cm3: 6.0
Skrzynia: Tiptronic
Jeżdzę: Q5 2.0 TDI
Wysłany: 2014-12-23, 16:51   

Mam pytanko.Czy muszę zdemontować zderzak przedni do wymiany PDC środkowy prawy. Tył wiem,że nie trzeba demontować zderzaka.

Tomas5 
Użytkownik

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Manual
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-12-23, 19:40   

lesdud napisał/a:

numer to: 4B0919275A

Nie dawno kupowałem na tej aukcji i wszystko działa: http://allegro.pl/czujnik...4914159717.html Nawet cena przystępna 70zł

I potwierdzam wypowiedz Fuszbejns, trzeba zdejmować zderzak, odpinać dziwne spinki ktore się rozpadają a całość zajmuje kilka godzin samemu to robiąc :/

bobasgoleniow 
Moje A8

Silnik cm3: 6.0
Skrzynia: Tiptronic
Jeżdzę: Q5 2.0 TDI
Wysłany: 2014-12-23, 21:45   

Właśnie wróciłem z garażu próbowałem wyjąć czujnik z tylnego zderzaka bez demontowania jego i powiem ,że to bez sensu odkręciłem osłonę potem 2 śruby zderzak i wszystko jak na dłoni nie ma sensu się szarpać odkręcajcie zderzak przy wymianie czujników.Mam to rozebrane zamówiłem nowe czujki i czekam pózniej biorę się za przód.

DODANO:
Tomas5 napisał/a:
lesdud napisał/a:

numer to: 4B0919275A
Obrazek

Nie dawno kupowałem na tej aukcji i wszystko działa: http://allegro.pl/czujnik...4914159717.html Nawet cena przystępna 70zł

I potwierdzam wypowiedz Fuszbejns, trzeba zdejmować zderzak, odpinać dziwne spinki ktore się rozpadają a całość zajmuje kilka godzin samemu to robiąc :/
Też zamówiłem od tego gościa.

DODANO:
I przy okazji jak zderzak jest zdjęty zauważyłem ,że na wydechu dokładnie na jednej rurce przed chromowaną nakładką jest jakieś coś <niewiem> taka bańka wygląda na podciśnienie z dzwigienką wie ktoś o co kaman <tjaa>

Odpowiedz do tematu