Witam serdecznie. Posiadam problem z skrzynią w moim aucie. Auto Stało do syć sporo czasu nie jeżdżone z powodu uszkodzonego silnia. Silnik został zrobiony i odpalony wszystko było ok aż do momentu pojawienia się kontrolki braku oleju. Będąc przekonanym iż kontrolka przedstawia brak oleju w silniku lecz stan oleju był w normie. Zapalił się również błąd skrzyni i auto przestało ciągnąć. Po zgaszeniu i odpaleniu auta błąd znikał lecz po przejechaniu paru kilometrów błąd zapalał się z powrotem wraz z informacją o braku oleju więc zgasiłem samochód i nie od paliłem go już. Zawiozłem auto do mechanika który stwierdził iż ucieka olej z skrzyni i prawdopodobnie posiadam wybitą dziurę przez jakiś wałek O.o lecz nie jest do końca pewny gdyż jej nie ściągał i również może być to simering. Na komputerze nie wyświetla jakiego kolwiek błędu o uszkodzeniu skrzyni auto od pala normalnie. po wrzuceniu na bieg i postawieniu na płaskiej powierzchni auto powoli się toczy "jak by mogło a nie chciało. Podczas jazdy nie słyszałem żadnego huku czy uderzenia. Mechanik nie chce się podjąć ściągania skrzyni i tu znajduje się mój problem. Jak sądzicie co mogło zostać uszkodzone? dodam iż po wlaniu oleju dalej ucieka i to dosyć szybko. Auto : Audi A8 D2 98r. 2.5TDI Quattro 150Km. Tiptronic.
Pozdrawiam
Gość [Usunięty]
Wysłany: 2012-09-16, 21:26
Widzisz wogule skąd ucieka ten olej?? Jesli sie da to namierz te miejsce i bedzie wiadomo cos czy uszczelniacz czy co?
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-09-16, 22:44
namierz gdzie ucieka olej. Na desce nie ma zadnej kontrolki od oleju w skrzyni. Co wiecej nawet podlaczenie do kompa nie pokaze braku oleju....
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik f1 GQF
Zasilanie: PB
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3 BFM Pomógł: 26 razy Wiek: 55 Dołączył: 19 Maj 2009 Posty: 1135 Skąd: Choszczno
Wysłany: 2012-09-20, 18:06
Tak jest może walnięty czujnik od oleju w silniku ,a jak jeżdziłeś i miałeś za mało oleum w skrzyni to prawdopodobnie czeka cię remont lub wymiana skrzyni. No szkoda ze następna 8-ma ma problem ze skrzynią . Musimy nauczyć się dbać o skrzynie w naszych autkach i nie zostawiajmy tego na ostatnią chwile. :-|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum