Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D3 Long
Wiek: 28 Dołączył: 07 Sty 2016 Posty: 98 Skąd: Rybnik (śląskie)
Wysłany: 2016-09-01, 15:33 [D2 FL ALL
] Dźwignia zacisku hamulcowego
Siemka, powiedzcie mi czy da rade ogarnąć jakoś zapieczoną dźwignie zacisku ? dodam ze chodzi w jedną i w drugą strone z oporem lecz nie odbija bo sprężyna nie potrafi robie poradzić z tym oporem. Przeważnie dźwignie są odkręcane itp i można wtedy ją polać jakimś preparatem rozruszać i wymienić gumke która jest pod spodem. a jak ogarnąć to tu jak nie da się jej odkręcić
Z góry dzięki za porady
PS
dodam ze mam wyciągnięty zacisk z samochodu bo zmieniam gumki na tłoczku ; )
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: 6b
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2 Pomógł: 111 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 1296 Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-10-28, 12:23
U siebie rozbierałem to profilaktycznie, jak jeszcze ręczny działał ok, ale syfu i korozji na wałkach dźwigienek było od groma. Więc myślę, że rozebranie, wyczyszczenie i porządne nasmarowanie tego da spokój na kilka lat (wałki dźwigienek w miejscu pracy simmeringu będą raczej mocno skorodowane i z wżerami - jak na zdjęciach w linku powyżej, więc syf tam się gromadził będzie tak czy inaczej).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum