|
Autor |
Wiadomość |
mikken
Użytkownik
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Mikołaj
Jeżdzę: D2
Wiek: 36 Dołączył: 09 Sie 2012 Posty: 3 Skąd: Kalisz/Łódź
|
Wysłany: 2012-08-09, 12:19 [D2 97 2.8PB
] Silnik gaśnie.
|
|
|
Witam wszystkich klubowiczów,
Jestem nowym członkiem tego forum, gdyż od niedawna stałem się posiadaczem 97' D2 w automacie.
Niedawno zarysował się problem, gdyż niespodziewanie samochód zgasnął mi podczas hamowania gdy dojeżdżałem do świateł. Wygląda to w ten sposób, że gdy obroty na najniższym biegu spadają poniżej 1k, to silnik albo gaśnie, albo nie (wtedy przez chwilę pulsuje czerwona kontrolka akumulatora) i jakoś się "odratowuje". Sytuacja zdarza się teraz dosyć często i jest to nie tyle uporczywe co ryzykowne, gdyż każdorazowo dojeżdżając do świateł ryzykuję dzwonem w tył. Znajomy mechanik, podpinając pod aparaturę, zdiagnozował następujące błędy:
Stwierdził, że do wymiany jest sonda lambda i to właśnie ona powoduje gaśnięcie silnika.
Inny mechanik uznał, że sonda lambda nie ma z tym nic wspólnego, zdecydował się przeczyścić przepustnicę, co spowodowało, że przez 2 kolejne dni samochód nie zgasł ani razu, jednak uważam to za przypadek, gdyż przed jego pierwszym zgaśnięciem jeździłem kilka dni i samochód również nie gasł.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 20 razy Wiek: 47 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2012-08-09, 12:30
|
|
|
Według mnie błąd nie ma nic wspólnego z gaśnięciem. Jeśli nie masz innych błedów, to objawy sugerują na przepustnicę. Jeśli była czyszczona i pomogło tylko na 2 dni to może tylko jej wymiana (silnika krokowego z przepustnicą). Może też pomóc zrobienie adaptacji. Po wyczyszczeniu była robiona ? A na postoju na wolnych obrotach równo pracuje i trzyma właściwe obroty ? |
|
|
|
|
|
|
|
mikken
Użytkownik
|
Wysłany: 2012-08-09, 12:41
|
|
|
Adaptacja przepustnicy prawdopodobnie nie była zrobiona.
Podczas postoju samochód równo pracuje, trzyma odpowiednie obroty - często zdarza się jednak taka sytuacja, że samochód gaśnie zaraz po uruchomieniu silnika - staram się zapobiegać gaśnięciu poprzez dodanie gazu i podtrzymanie na chwilę silnika na wyższych obrotach. Wówczas po odjęciu gazu, wskazówka opada i utrzymuje się na dobrym poziomie. Często też samochód gaśnie zaraz po uruchomieniu gdy wcześniej zgasł mi "na światłach" ;-) |
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Pomógł: 20 razy Wiek: 47 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2012-08-09, 13:02
|
|
|
Możesz też spróbować mu przywrócić wartości początkowe ustawień ECU. Można to VAG-iem zrobić lub przez odłączenie akumulatora na ok 15 minut, później adaptację przepustnicy i sprawdzić czy to coś zmieni. Jak to nie pomorze to przydało by się przepustnicę podmienić. LPG masz w aucie ? |
|
|
|
|
|
|
|
mikken
Użytkownik
|
Wysłany: 2012-08-09, 13:14
|
|
|
Czekam aż dotrze do mnie kabel VAG - w przyszłości pewnie się przyda ;-).
Nie mam LPG. |
|
|
szamil1
Użytkownik
Rocznik: 1996
Imię: Kamil
|
Wysłany: 2012-08-21, 23:08
|
|
|
Hej ja miałem te same problemy i wymieniłem przepustnice i chodzi.Auto mi gasło podczas hamowania lub mocnego skręcania kołami z hamowaniem a wcześniej wymieniałem sonde i nic nie pomogło.Tylko że w moim przypadku jest instalacja gazowa co niezbyt dobrze wpływa na przepustnice pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|