Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 97 4.2PB/LPG ] Ciepły silnik i zimne powietrze - tylko  
Autor Wiadomość
Lukasz4441 
Użytkownik

Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2014-01-27, 22:06   

Zachowuje się w sumie tak samo bo i tak nie osiągnie tych 19 stopni w środku więc daje na maxa czy ustawie na HI czy na 19 stopni. Myślę że zabite nagrzewnice i tyle, tylko jak się do nich dostać?

karol208 
Moje A8

Rocznik: 1994
Skrzynia: 4HP24
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D2 ABZ
Wysłany: 2014-01-27, 22:18   

http://www.a8team.pl/d2-9...ght=nagrzewnica

czarny 
Użytkownik

Rocznik: 1996
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: automat
Imię: Kamil
Jeżdzę: a6 c4
Wysłany: 2014-01-27, 22:37   

Może masz ten sam problem co mialem i ja klapki poruszały sie troche lecz nie działały do końca,pomogło czyszczenie silniczka i regulacja temperatury wraz z ciepłym powietrzem powróciła do normy :)

gtfan 
Moje A8

Rocznik: 1995
Skrzynia: 6b
Imię: Paweł
Wysłany: 2014-01-28, 00:05   

Lukasz4441 napisał/a:
Czyli jest niby ok. Kolejne pytanie:

Jak mamy ustawione na AUTO i HI + HI czyli siła nawiewu prawie na maxa - bez 3ech kresek, to ten podmuch jest u was odczuwalny??? U mnie słychać że dmuchawa pracuje dość szybko ale nie wieje za bogato z kratek - trzeba rękę przyłożyć żeby poczuć ciepłe powietrze. Dopiero jak włączę manualnie czyli plusem na maxa nawiew, zamknę górę i dół i zaznaczę na czerwono tylko środkowe kratki to czuć trochę lepiej ten podmuch.

Napiszcie jak jest u was, może tak musi być bo A8 ma trochę tych kratek...

Wcześniej miałem BMW 7 E32, tam jak włączyłem na maxa to leciało ze wszystkich kratek aż w oczy szczypało ;)

Mam tak samo. W innym temacie też kilku kolegów się na ten temat wypowiadało i wyszło z tego, że tak ma być, ze środkowej kratki ma wiać słabo. Z bocznych i centralnej na szybę mocniej wieje.

Lukasz4441 napisał/a:
Może i tak... Ale dla mnie to jest za słabo. Wogóle zanim zacznie wiać na maxa (bez 3 kresek bo tak ma być) to muszę z 30min chyba jeździć, a temp. 90stopni silnik osiąga w 7-8min. Na zegarach jest 90 a na wyświetlaczu od siły nawiewu 1 kreska, po 10min druga itd. A nawet jak już później jest 7-8kresek (nawiew zawsze AUTO HI+HI) to i tak nie leci gorące powietrze tylko letnie i auto nie nagrzeje się tak żeby było gorąco w środku.

Coś mi się wydaje że wszystkiemu są winne niedrożne/zapchane nagrzewnice...

PS. A Filtry mam nowe.

U mnie nawiew zwiększa siłę zanim wskazówka na liczniku minie 50°C. A klimatronic mam przeważnie ustawiony na 22-24°C.

Sprawdź te węże od nagrzewnicy przy grodzi. Jak patrzysz od przodu auta, to wąż wychodzący z lewego odpowietrznika ma się łączyć blisko grodzi z wężem idącym od spodu zbiorniczka wyrównawczego. A wąż z prawego odpowietrznika powinien być wpięty w układ zaraz przy głowicy.

Lukasz4441 
Użytkownik

Wysłany: 2014-01-28, 12:12   

Kolego <czarny> czy możesz opisać jak się dostać do tego silniczka?? I czy wystarczy wyczyścić/wymienić jeden silniczek, czy może są dwie te klapy kierunkowe???

krzychu22.p1i 
Moje A8

Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Wysłany: 2014-01-28, 12:47   

Podpięty komp i sprawdzone błędy??

Lukasz4441 
Użytkownik

Wysłany: 2014-01-28, 14:07   

Nie. 3 tygodnie temu podpinał mechanik, robił adaptacje klap i powiedział że jest już ok, co się okazało po kilku dniach że nic to nie dało. Później ja podpinałem AUTO-COMem w celu skasowania serwisu, przy okazji przeskanowałem wszystko i błędów nie było ale nie pamiętam czy AUTO-COM łączy się z klimą/nawiewami... chyba nie

Rycho124 
Użytkownik

Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4,2
Zasilanie: PB
Imię: Rysiek
Jeżdzę: Audi S8
Wysłany: 2014-01-28, 22:45   jw

Opiszę swój przypadek i może znajdziesz jakąś analogię. U mnie mankamentem było brak ciepłego /nawet letniego/ nawiewu z podszybia i kratek frontowych /szt 3/. Pozostały nawiew był coraz słabszy wraz z większą prędkością. Zacząłem od kompa. Stwierdzono błąd silniczka G136. W warsztacie okazało się, że aby dostać się do niego trzeba było zdemontować deskę rozdzielczą. Dalej wyszło, że to chyba stary błąd, bo silniczek już działa. Ponownie podłączono kompa, który nie wykazał żadnego błędu, ale dalej brakuje ciepłego powietrza. Zdemontowano więc nagrzewnicę, gdzie podejrzewano brak właściwego przepływu cieczy. Po oczyszczeniu nagrzewnicy, kolejne badanie: dalej brak ciepłego powietrza. W następnej kolejności wymieniono zespół elektrozaworów i pompki cieczy umieszczony w części grodziowej /zwykle dostępny w części podszybia komory silnika/. Po kolejnej próbie ogrzewanie działa skutecznie i w całym zakresie. Przy prawidłowym rozpoznaniu naprawa trwałaby 1 dzień i kosztowała 300-400 zł.
A tak naprawa trwała 2 tygodnie i sporo kasy. Dodam od siebie. Jak zobaczyłem wnętrze auta, na ostatnim etapie naprawy, to zwątpiłem czy kiedykolwiek będę jeździł tym samochodem. Okazało się, że się da i to w ciepełku. To są moje świeże doświadczenia. Jeszcze nie tak dawno byłem częstym gościem na naszym forum szukając wsparcia.
Stąd myślę, że mój opis sposobu naprawy może się komuś przydać.

Lukasz4441 
Użytkownik

Wysłany: 2014-01-30, 20:22   

Dzisiaj sprawdziłem te węże od nagrzewnicy przy ściance grodziowej, kolega <gtfan> napisał mi jak powinno być no i wyszło na to że było odwrotnie. Zamieniłem ich, pojeździłem trochę - tyle że po mieście, później samochód stał jakies 2-3 godz na mrozie. Przekręciłem kluczyk, odpalam, temperatura delikatnie ponad 50 stopni, a dmuchawa daje ciepłym powietrzem i to galancie - wcześniej dochodziło do 90 stopni i nic, dopiero po 5 minutach jazdy na rozgrzanym już silniku pojawiała się druga kreska siły nawiewu...

No nic, jutro o 7:00 rano trasa 70km i wszystko się okaże... <niewiem>

Lukasz4441 
Użytkownik

Wysłany: 2014-01-31, 20:25   

Temat do zamknięcia, dzisiaj byłem w trasie i grzeje nawet przy 200km/h. Przyczyna - gazownicy przy montażu instalacji zamienili miejscami węże, kolego <gtfan> jak będziesz jechał przez radom to zapraszam, stawiam piwo ;) Co najważniejsze już przy 50 stopniach silnika zaczyna leciec ciepłe powietrze z kratek :)

gtfan 
Moje A8

Rocznik: 1995
Skrzynia: 6b
Imię: Paweł
Wysłany: 2014-01-31, 23:16   

Heh, taka mała zmiana a tyle kłopotów potrafi narobić.. Dobrze, że już działa wszystko ;-)

Odpowiedz do tematu