|
Autor |
Wiadomość |
gacuś
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Andrzej
Jeżdzę: S8
|
Wysłany: 2017-10-05, 20:34 [S8 D2 98 LPG
] dziwne zachowania skrzyni
|
|
|
witam.chciałbym po krótce opisać dziwne rzeczy które mnie ostatnio spotkały.otóż może to zbieg okoliczności,może nie,ale zawsze dzialo sie to w czasie mokrych dni.pewnego ranka po odpaleniu auta zauważyłem że na desce nie podświetlają mi sie poszczególne biegi,wrzuciłem na D auto jechało ale tylko na pierwszym biegu,wstecznego wogóle nie było przerzuciłem na 3 i te biegi były,tiptronic nie działał.jak auto jechało na tych trzech biegach to skrzynia działała dobrze,płynnie zmieniała biegi.na drugi dzień wszystko wruciło do normy.pojechałem na kanał żeby sprawdzić wtyczke przy skrzyni,była czyściutka i sucha,na podszybiu też suchutko.i dzisiaj to samo auto stało dwa dni nie jeżdżone,ale padało i po odpaleniu było ok.,ujechałem jakieś 5km i się zaczęło,najpierw przestało podświetlać na desce,ale samochód jechał normalnie dopóki się nie zatrzymalem,no a potem to juz cyrki,wrzuciłem na R auto stoi,a na desce wyświetla N,wrzuciłem na D jedzie ale tylko jeden bieg,potem na 3,potem znów na D i były 4 biegi dałem na tipa zrzuciłem na 3 ale z powrotem na 4 już nie wchodził.jak parkowałem pod domem wrzuciłem na R i tak jakby wrzucał i wyrzucał.miał ktoś z kolegów może podobny przypadek bo nie wiem gdzie mam szukać?błędów na kompie nie pokazuje żadnych,wię c nie wiem od czego zacząć?wygląda mi to na jakieś niedomaganie elektryczne,ale pewny nie jestem.z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi. |
|
|
|
|
|
|
|
michalwruszak
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 5.4
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: S-klasa W221
Pomógł: 75 razy Dołączył: 10 Kwi 2013 Posty: 2082 Skąd: Elbląg
|
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2017-10-05, 20:37
|
|
|
Na 99% pozycjoner (czy jak to tam się zwie w PL) przy skrzyni, zamontowany po lewej stronie i połączony linką z wybierakiem. |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2017-10-05, 20:47
|
|
|
Dokładnie jak chłopaki piszą, mi pewnego razu po obwitym umyciu auta zrobiło się podobnie. Lecz ni podświetlały się na FIS wybrane pozycje na selektorze. I tryb awaryjny.
A że to było jakiś miesiąc po naprawie ASB to już miałem iść po bańkę z paliwem i spalić to auto.
Na drugi dzień wszystko wróciło do normy.
Lecz tak czy owak, będzie mnie czekać wymiana w/w elementu bo czasami mam wrażenie, że jak jadę to na ułamek sekundy znikają mi PRND432 na FIS
Chyba, że może już czas udać się do jakiegoś lekarza od stanów umysłu.
Sprawdź pozycjoner, być może pomoże mu czyszczenie i zabezpieczenie jakimś preparatem od wilgoci. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
gtfan
Moje A8
Rocznik: 1995
Skrzynia: 6b
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 111 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 1296 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2017-10-05, 21:47
|
|
|
ernesto napisał/a: | Lecz tak czy owak, będzie mnie czekać wymiana w/w elementu bo czasami mam wrażenie, że jak jadę to na ułamek sekundy znikają mi PRND432 na FIS
Chyba, że może już czas udać się do jakiegoś lekarza od stanów umysłu. |
Jak jeszcze mi się te informacje wyświetlały na FIS, to miałem identyczne wrażenie |
_________________ Four rings to rule them all |
|
|
|
|
gacuś
Moje A8
Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Imię: Andrzej
Jeżdzę: S8
|
Wysłany: 2017-10-06, 19:52
|
|
|
dzieki panowie za odpowiedzi,sprawdzę to w przyszłym tygodniu.ciekawe czy gdzies dostanę ten pozycjometr.a orientuje sie ktoś czy jeżeli nie dostanę strikte do mojego auta to podchodzi cos innego? |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|