|
Autor |
Wiadomość |
Gustavo
Użytkownik
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Rafał
Jeżdzę: a8 d2
|
Wysłany: 2016-05-16, 20:06 [D2 95 3.7PB/LPG
] Nieszczęsny błąd 293
|
|
|
Witam wszystkich. Tak jak w temacie potrzebuje pomocy odnośnie tego błędu a mianowicie jak Chuck Norris przeczytałem pól internetu i nie znalazłem odpowiedzi na te zagadnienie. Znalazłem tylko opisy tego błędu i poszlaki które sprawdziłem lecz nadal nic jeśli ktoś już ten problem ma za sobą prosiłbym o pomoc.
dobra to już się poprawiam otóż skrzynia jest w trybie awaryjnym i po kasowaniu błędu vagiem nic nie pomaga sprawdziłem wtyczki przepryskane je chemia i wyczyściłem i nic nie pomogło. czy możne być to wina skoków napięcia o rozpiętości 9-14 V alternator świeżo zrobiony podejrzewam główny plus, który w tygodniu wymienię. a blad ktory wyskakuje to przekładnia , włącznik zakresu przekładni (TR) przewody wtyki (TR). możne teraz jest jaśniej ? |
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2016-05-16, 21:50
|
|
|
Gustavo, szukasz odpowiedzi ale nie udzieliłeś w sumie żadnych informacji na ten temat. Jak brzmi pełny opis błędu i w jakim sterowniku?! Jakie urządzenie diagnostyczne podłączałeś pod OBD? |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2016-05-19, 07:37
|
|
|
Gustavo napisał/a: | czy możne być to wina skoków napięcia o rozpiętości 9-14 V alternator |
Może, zauważ że by sterownik mógł myśleć potrzebuje minimum 12V, spadki do rzędu 9V są niedopuszczalne co może również przyczynić się do uszkodzenia samego akumulatora o ile już to się nie stało.
To jest tak, jak byś nie jadł ze dwa dni, a ktoś by Cię zmuszał do pracy.
Już przy napięciu 11V sterowniki głupieją i silnik oraz skrzynia pracują nieprawidłowo.
danishow napisał/a: | Jak brzmi pełny opis błędu |
U mnie w programie znajduje coś takiego:
1314 - 293 - Przekładnia - włącznik zakresu przekładni (TR) > przewody, wtyki, włącznik TR |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2016-05-19, 21:26
|
|
|
Gustavo, wychodzi na to że masz problem z wybierakiem ewentualnie czujnik przy skrzyni (ten do którego idzie linka z wybieraka). |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
Gustavo
Użytkownik
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: automat
Imię: Rafał
Jeżdzę: a8 d2
|
Wysłany: 2016-05-20, 06:50
|
|
|
jestem po wymianie przewodu + który idzie przez cale auto powiem szczerze jest przy czym się pobawić auto jest jak nowe i nie ma spadków napięcia aczkolwiek błąd pozostał i wyskakuje tylko przy wstecznym dziś będę szukał przyczyny przy skrzyni sprawdzę wybierak własnie i czujnik czy możne ma ktoś numery tych części ? i jeszcze bym zapytał ma ktoś jakaś etke a8 d2 ? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|