zaczęłem zastanawiać się nad zawieszeniem w moim aucie.
gdy kupowałem auto koleś od którego je kupowałem mówił mi że wsadzał zawieche od s8-tak tłumaczył nisko stojącą audiczke. ostatnimi czasy chcąc zmienić buty na letnie zauważyłem ze są włożone czerwone sprężyny. nie wiem jak wygląda sprawa z amortyzatorami-czy jest seria czy jakieś sportowe ale wiem że jak dla mnie auto jest za twarde. telepie mną na każdej dziurze-śmiałem się ze jazda przypomina mi trochę jazdę moja stara jedynką na zawieszeniu koni i obniżoną o 8cm
nie mam niestety porównania zawieszenia a8 do s8 ale założę się ze oba z tych rozwiązań byłyby bardziej komfortowe (czyt. bardziej miękkie) od tego co mam teraz.
czytałem parę opini na temat zawieszenia a8-że jest miękkie, że kołysze budą jak łodką na sztormie i takie tam ;-)chciałem spytać Was o opinie tego zawieszenia. o porównanie zawiechy a8 do s8. czy to prawda że zawieszenie od s8 jest niższe od a8 o 3cm? czy jest dużo twardsze? czy na tą twardość wpływają tylko sprężyny? bo np nie rozumiem czemu chcąc kupić same amorki mają one oznaczenie a8/s8-to znaczy że w "esie" są takie same jak w zwykłej "a"?
ogólnie szukam jakiegoś kompromisu-podoba mi sie ta wysokość co mam teraz(fota auta była do pobrania w styczniu na pulpit z konkursu kalendarzowego) ale jest stanowczo za twardo.
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3 Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
Wysłany: 2011-02-04, 18:34
danielek, napisz do mnie , jutro będę w Gdańsku to możemy gdzieś się spotkać i zobaczysz jak zawieszenie powinno wyglądać i jak się jeździ na normalnym zawieszeniu .
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Automat
Zasilanie: ON
Imię: Bartek
Jeżdzę: A8 D3 Lift
Wysłany: 2011-02-04, 21:50
Czerwone sprężyny są na pewno te JAMEX z Allegro. Sam takie kupiłem ale są dwa warianty obniżenia i przez to chyba twardości. Ja kupiłem te minimalnie obniżające i z efektu i wizualnego i komfortu jestem zadowolony. Na oryginale było zbyt "tapczanowo". Zobacz może mają jakieś oznaczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum