|
Autor |
Wiadomość |
longd2
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Slawek
Jeżdzę: A8 D2 long
Wiek: 47 Dołączył: 18 Gru 2013 Posty: 94 Skąd: Swietokrzyskie
|
Wysłany: 2015-10-02, 08:24 [D2 FL ALL
] ogrzewanie
|
|
|
Witam cos slabo grzeje dzis ustawilem 22 stopnie i na zimnym silniku i w miare rozgrzewnia lecialo letnie powietrze dodam ze zrobilem taki sam test w A6 allroad z 2002 roku i po 1 km jazdy lecialo gorace i potem stopniowo sie wyrownywalo a u mnie to tak nie dziala dodam ze elektrozawory centralki dzialaja pompka tez pracuje . |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-10-02, 09:59
|
|
|
Ile stopni na blacie było? Chodzi o temperaturę silnika.
Ustaw HI + HI i zobacz co się dzieje wtedy.
Pod kompem sprawdź jaką temperaturę widzą czujniki w kabinie. Jeśli będą widziały zawyżone wskazanie to sterownik klimatronika nie będzie grzał, tylko będzie zbijał wysoką temperaturę.
Trzeba jeszcze się zastanowić czy w A6 nie było dogrzewania. Jeśli był to diesel to ogólnie silniki ON wolniej łapią temperaturę, z tego powodu stosuje się takie dogrzewanie by silnik łapał szybciej wartości pracy i było ciepło w kabinie. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
pb41ns
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronic
Imię: przemek
Jeżdzę: a8, a3 8l
Pomógł: 26 razy Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 1563 Skąd: osiek kuj-pomor
|
Wysłany: 2015-10-02, 19:49 Re: ogrzewanie
|
|
|
longd2 napisał/a: | Witam cos slabo grzeje dzis ustawilem 22 stopnie i na zimnym silniku i w miare rozgrzewnia lecialo letnie powietrze dodam ze zrobilem taki sam test w A6 allroad z 2002 roku i po 1 km jazdy lecialo gorace i potem stopniowo sie wyrownywalo a u mnie to tak nie dziala dodam ze elektrozawory centralki dzialaja pompka tez pracuje . |
z kąd ja to znam, u mnie po długiej walce i jednej zimie bez ogrzewania okazało sie że zasyfione były nagrzewnice ,tak sie zawziołem że powyciągałem je i porządnie odkamieniłem sodą kaustyczną, efekt olśniewający i teraz grzeje aż miło. co prawda praca bardzo ciężka ale do ogarnięcia, na początek sprawdż ręką czy węrzyki które idą do samych nagrzewnic robią sie ciepłe |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|