Autor |
Wiadomość |
esosiem
Użytkownik
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-03-25, 13:57 [D2 FL ALL
] mierzenie/kontrola ciśnienia w oponach
|
|
|
"W autach grupy VAG ciśnienie jest mierzone poprzez układ ESP. Funkcje można aktywować VCDS , z tymże po każdej awarii bądź wymianie kół trzeba zresetować komputer(mając TPM fabryczne na konsoli znajduje się przycisk), Nie potrzeba żadnych dodatkowych czujników. "
..takie cuś znalazłem na jednym z "forów" prawda ci to czy nie? |
|
|
|
|
|
|
|
and808
Moje A8
|
Wysłany: 2011-03-25, 14:22 Re: mierzenie/kontrola ciśnienia w oponach
|
|
|
esosiem napisał/a: | "W autach grupy VAG ciśnienie jest mierzone poprzez układ ESP. Funkcje można aktywować VCDS , z tymże po każdej awarii bądź wymianie kół trzeba zresetować komputer(mając TPM fabryczne na konsoli znajduje się przycisk), Nie potrzeba żadnych dodatkowych czujników. "
..takie cuś znalazłem na jednym z "forów" prawda ci to czy nie? |
tak to prawda. mam to w swoim samochodzie.
dziala to w nastepujacy sposob:
czujniki ESP na biezaco monitoruja predkosc liniowa kol i czujnik skretu kierownicy. jesli wystepuje roznica w predkosci liniowej jednego z kol wobec tych samych wartosci odczytywanych z pozostalych kol, wtedy na desce rozdzielczej zapala sie kontrolka. niestety nie wiem czy mozna to aktywowac VCDS-em. dlaczego ? otoz chyba jest potrzebny jakis modul. wieczorem poszperam. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2011-03-28, 08:43
|
|
|
and808 napisał/a: | tak to prawda. mam to w swoim samochodzie. |
Kurcze, w tak młodym samochodzie?...
pytam bo w D2 za dopłatą był na pewno system kontroli ciśnienia wykorzystujący czujniki ciśnienia w kołach (ten system miałem w swoimm S8).
W VW natomiast już ładnych parę ładnych lat temu identyczna funkcja (realizowana dzięki czujnikom ABS) była dostepna za dodatkową dopłatą. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
eXecutorR [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-03-28, 09:29
|
|
|
z tego co ja wiem, to w skodach i małych pojazdach jest "sprawdzane" ciśnienie w kołach na podstawie czujnika ABS (sytuacja jak opisał and808, w dużych i droższych są przy wentylach specjalne czujniki (także w zapasówce). Na 100% ma takie coś VW Phaeton i BMW 7 E65, także A8 D3 raczej też ma czujniki.
W przypadku tych specjalnych czujników, na wyświetlaczu od navi można zobaczyć jakie jest ciśnienie w każdej pojedynczej oponie. Czujniki te trzeba co jakiś czas (2 lata?) wymieniać. Można je w ogóle wywalić, ale wtedy oczywiście nie będzie działała informacja o przebitej oponie. |
|
|
|
|
|
|
|
and808
Moje A8
|
Wysłany: 2011-03-28, 17:01
|
|
|
troche namieszalem. przepraszam. opisywalem samochod A3 (przy okazji: nie moge znalezc informacji, czy kazdy software w ESP posiada ta funkcjonalnosc). w D3 nie wystepuja tego rodzau "czujniki". sa tam prawdziwe czujniki w kolach. wersje eurpoejskie 433 mhz, pomaranczowe. szare (dzalajace np w Q7) nie pasuja, brazowe (USA 315 mhz) nie pasuja. w kazdym razie jeszcze uzuplenie informacje, ze te czujniki sa zasilane krzysztalkami kwarcu i ich dzialanie obliczone jest na okolo 8 lat. w jednym moim samochodzie takie czujniki sa juz 6 lat i nadal dzialaja.
sa dwie wersje samochodow z czujnikami
- 4 czujniki
- 5 czujnikow (kolo zapasowe)
te 5 czujnikow to z tego co pamietam tylko z felgami 17 i 18 cali (ale dobrze nie pamietam) |
|
|
|
|
audik
Moje A8
Rocznik: 2001
Skrzynia: Tip
Imię: Artur
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 84 Skąd: CRACOVIE
|
Wysłany: 2011-06-12, 14:16
|
|
|
Jak rozpoznać w który czujnik nie działa ?? Mam 5 + dwa zapasowe, podobno jeden z założonych nie działa :-/ Podobno z vaga, ale coś nie idzie :-/ |
|
|
|
|
|
|
|
Osek
Moje A8
Skrzynia: Tiptronic
|
Wysłany: 2011-08-18, 13:16
|
|
|
Odświeżę trochę temat, mam w moim A8 z 2001 w komputerze pokładowym znalazłem że mam czujnik ciśnienia w oponach. Czy ktoś wie na jakiej zasadzie to działa ? Felg które były założone fabrycznie w tym samochodzie pewnei już dawno nie ma, wiec na jakiej zasadzie to działa ? Dzisiaj dopompowałem koła i włączyłem tę funkcję, komputer zapisał dane o ciśnieniach i teraz jak odpalam za każdym razem samochód wyskakuje mi OK. Czy możliwe ze jest to tylko fikcja ? czy faktycznie jakoś to bada ? a jeśli tak to jak ? bo te felgi co mam to raczej napewnie nie mają żadnych czujników. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2011-08-18, 13:22
|
|
|
Osek napisał/a: | Odświeżę trochę temat, mam w moim A8 z 2001 w komputerze pokładowym znalazłem że mam czujnik ciśnienia w oponach. Czy ktoś wie na jakiej zasadzie to działa ?... |
W każdym kole przy wentylu powinieneś mieś czujnik ciśnienia... z komputerem auta komunikuje się on drogą radiową i w ten sposób masz kontrolę każdego koła ;-) |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Osek
Moje A8
|
Wysłany: 2011-08-18, 13:39
|
|
|
FOSS napisał/a: | Osek napisał/a: | Odświeżę trochę temat, mam w moim A8 z 2001 w komputerze pokładowym znalazłem że mam czujnik ciśnienia w oponach. Czy ktoś wie na jakiej zasadzie to działa ?... |
W każdym kole przy wentylu powinieneś mieś czujnik ciśnienia... z komputerem auta komunikuje się on drogą radiową i w ten sposób masz kontrolę każdego koła ;-) |
Mam tam same wentyle, nie widze nic co by wyglądało jak jakiś czujnik, wiec jak się domyślam to mój komputer bada ciśnienie na podstawie fikcji Masz może fotke jak wygląda taki czujnik? ile kosztuje i ewentualnie gdzie można kupić ?
Jeszcze zobacze na kole zapasowym czy cos tam fabrycznego było zamontowane. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2011-08-18, 13:56
|
|
|
Osek napisał/a: | FOSS napisał/a: | W każdym kole przy wentylu powinieneś mieś czujnik ciśnienia... z komputerem auta komunikuje się on drogą radiową i w ten sposób masz kontrolę każdego koła ;-) |
Mam tam same wentyle, nie widze nic co by wyglądało jak jakiś czujnik, wiec jak się domyślam to mój komputer bada ciśnienie na podstawie fikcji |
Ale gdzie zaglądałeś?... bo czujniki ciśnienia są od tylnej strony wentyla czyli w kole :lol: jak masz założoną oponę to nie ma szansy abyś go zobaczył :lol:
Fotki czujnika nie mam ale looknij w googlach albo na Alledrogo ;-) |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Osek
Moje A8
|
Wysłany: 2011-08-18, 14:07
|
|
|
FOSS napisał/a: | Osek napisał/a: | FOSS napisał/a: | W każdym kole przy wentylu powinieneś mieś czujnik ciśnienia... z komputerem auta komunikuje się on drogą radiową i w ten sposób masz kontrolę każdego koła ;-) |
Mam tam same wentyle, nie widze nic co by wyglądało jak jakiś czujnik, wiec jak się domyślam to mój komputer bada ciśnienie na podstawie fikcji |
Ale gdzie zaglądałeś?... bo czujniki ciśnienia są od tylnej strony wentyla czyli w kole :lol: jak masz założoną oponę to nie ma szansy abyś go zobaczył :lol:
Fotki czujnika nie mam ale looknij w googlach albo na Alledrogo ;-) |
Hehehe myślałem że to coś co jest założone na wentylu, przed nakrętką czyli to pewnei wygląda jak to http://allegro.pl/beru-cz...1747350373.html rozumiem że kolesie w wulkanizacji znają sprawę i wiedzą jak zamontować ? Tanie to one nie są to cena chyba za sztuke, to przypuszczam że w aso kupie za podobną kwote a czy po zakupie to trzeba jakoś skalibrować z komputerem ? |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2011-08-18, 14:19
|
|
|
Osek napisał/a: | Hehehe myślałem że to coś co jest założone na wentylu, przed nakrętką czyli to pewnei wygląda jak to http://... |
Owszem, dokładnie coś takiego ;-)
Osek napisał/a: | a czy po zakupie to trzeba jakoś skalibrować z komputerem ? |
Przede wszystkim sprawdzić dokładnie które się kupuje bo nie jest tak że wszystkie od AUDI chodzą we wszystkich modelach nie wspominając już o innych markach.
W D2 kalibracji chyba żadnej nie robisz. |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Osek
Moje A8
|
Wysłany: 2011-08-18, 14:37
|
|
|
FOSS napisał/a: | Osek napisał/a: | Hehehe myślałem że to coś co jest założone na wentylu, przed nakrętką czyli to pewnei wygląda jak to http://... |
Owszem, dokładnie coś takiego ;-)
Osek napisał/a: | a czy po zakupie to trzeba jakoś skalibrować z komputerem ? |
Przede wszystkim sprawdzić dokładnie które się kupuje bo nie jest tak że wszystkie od AUDI chodzą we wszystkich modelach nie wspominając już o innych markach.
W D2 kalibracji chyba żadnej nie robisz. |
Pewnie różnią się czestotliwością czy coś takiego, podjadę do ASO i dowiem sie ile kosztują tam takie czujniki do mojego, po VIN-ie dobiorą bez problemu dzięki za pomoc |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2011-08-19, 06:02
|
|
|
Osek napisał/a: | Pewnie różnią się czestotliwością czy coś takiego... |
Dokładnie tak, różnią się częstotliwością... sorki że nie napisałem tego wprost.
Osek napisał/a: | podjadę do ASO i dowiem sie ile kosztują tam takie czujniki do mojego, po VIN-ie dobiorą bez problemu dzięki za pomoc |
To właśnie chciałem zasugerować tylko klepię ze szpitalnego łóżka i myśli mi się rwą... przy okazji odwiedzić ASO i dobrać po numerze sprawdzić czy nie przesadzają z ceną (jak to w ASO). |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
kmicic-lt
Moje A8
Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 [AHC]
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 25 Paź 2011 Posty: 386 Skąd: 3-miasto/Oslo
|
Wysłany: 2014-02-07, 11:12
|
|
|
Czy w preFL też występowały czujniki ciśnienia? Jak to można sprawdzić (nie chodzi mi o czujniki w oponach przy wentylu) na wyświetlaczu - jest tam jakaś specjalna ikonka? |
|
|
|
|
|