Autor |
Wiadomość |
sqm20v
Użytkownik
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Kamil
Jeżdzę: D2
|
Wysłany: 2016-10-14, 20:25 [D2 00 4.2PB/LPG
] A8L AUW problem z webasto, rozładowuje
|
|
|
Cześć.
Mam problem u siebie chyba z webasto.
Auto kupiłem po poprzedniej zimie, z webasto nie miałem okazji jeszcze skorzystać, teraz jak temperatury spadły niżej mam problem, po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka panel klimatronika się "włącza" i chodzi nawiew, nawet jak go wyłaczę ręcznie i "wygaśnie" to i tak jest spory pobór prądu. Mierzyłem na zamkniętym aucie i bardzo się waha od 3.55 do 4.80 mAh? Akumulator 100AH pada po 15 godzinach.. wybadałem że jak wyjmuje bezpiecznik nr10 ( 20A ) z rzędu żółtego to pobór spada do 0.05 czyli w normie, automatycznie wtedy nie występuje "odpalanie" klimatronika po zgaszeniu auta, jest normalnie wszystko gaśnie.
Czytałem tutaj wszystkie tematy i próbowałem posprawdzać, bawiłem się z kodowaniem i licznika i webasto, niestety nic się nie zmienia, jedynie na złym kodowaniu "ginie" z menu licznika opcja heating oraz ventilate.
Ręczne załączanie webasto w Menu licznika ( w heating ON ) nic nie uruchamia, słychać jak by cyknięcia przekaźnika? i nic się nie dzieje.
Pilot mam od webasto, duży z antenką.
Do podglądu wrzucam foto mojego webasto, może ułatwi pomoc.
Poproszę o nakierowanie mnie jak obejść ten temat bo jest bardzo uciążliwy. Pozdrawiam
Mam też solar ale on działa poprawnie, dmucha po wyjęciu kluczyka w zależności od nasłonecznienia i po włożeniu kluczyka przestaje. |
|
|
|
|
|
|
|
panton
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Zasilanie: ON
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 33 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Kwi 2012 Posty: 1008 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2016-10-14, 21:00
|
|
|
wstaw swoje kodowanie i co masz na poszczególnych kanałach ustawione |
|
|
|
|
|
|
|
sqm20v
Użytkownik
Imię: Kamil
Jeżdzę: D2
|
Wysłany: 2016-10-19, 19:15
|
|
|
panton napisał/a: | wstaw swoje kodowanie i co masz na poszczególnych kanałach ustawione |
Niestety nie łączy mi się z 18-Aux heating.
Próbowałem VAS'em, VCDS i skanerem, nic się nie łączy, po za tym wszystkie inne sterowniki odczytuje.
Oczywiście bezpiecznik na czas próby połączenia wkładałem w swoje miejsce... |
|
|
|
|
vanos2012
Użytkownik
Rocznik: 1999
Skrzynia: Tiptronic 5hp24
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8 D2 AQF
Wiek: 34 Dołączył: 19 Lis 2015 Posty: 40 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2016-11-11, 10:55
|
|
|
Witam
Mam pytanie otóż pod maską mam 2 naklejki od webasto zdj. poniżej.
Z tego wynika że niby jest lub było to wabasto u mnie. Nie moge tego włączyć bo w menu nie ma opcji ogrzewania i nie mam zadnego pilota. Troche poczytalem i ponoc w niektorych autach są jakies dogrzewacze silnika, i tego tez nie słyszę zeby sie włączało na mrozie po uruchomnieniu auta.
Teraz nie wiem czy mam to ogrzewanie czy nie ? Jeśli nie mam to skąd te naklejki pod maską?
|
|
|
|
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2016-11-11, 12:06
|
|
|
Dogrzewacz miały diesle. Po naklejce widać że powinno być tam webasto. Sprawdź VIN.
Manualnie to sprawdzisz schylając się pod auto po stronie pasażera i w okolicy filtra oleju/ pod zbiorniczkiem spryskiwaczy powinna byś taka rurka aluminiowa. |
|
|
vanos2012
Użytkownik
Rocznik: 1999
Skrzynia: Tiptronic 5hp24
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8 D2 AQF
Wiek: 34 Dołączył: 19 Lis 2015 Posty: 40 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2016-11-12, 14:01
|
|
|
krzychu22.p1i napisał/a: | Dogrzewacz miały diesle. Po naklejce widać że powinno być tam webasto. Sprawdź VIN.
Manualnie to sprawdzisz schylając się pod auto po stronie pasażera i w okolicy filtra oleju/ pod zbiorniczkiem spryskiwaczy powinna byś taka rurka aluminiowa. |
Sprawdzalem dzisiaj ood autem i jest ta rurka aluminiowa... w takim razie dlaczego nie mam mozliwosci wlaczania w menu tak jak to jest w poliftach ? ktos to wyprogramowal? DZiwne |
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-11-12, 14:32
|
|
|
Jeżeli masz lifta, możliwe ze ktoś zmieniał zegary. Teraz wystarczy je przekodować |
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2016-11-12, 14:51
|
|
|
Podawałem swego czasu nr w blokach do kodowania ale trzeba zapisać wcześniejsze dane i pojedyńczo sprawdzać aby nie było tego co u Ciebie Adrian |
|
|
|
|
|
|