|
Autor |
Wiadomość |
Pepek
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Przemek
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 13 razy Dołączył: 29 Maj 2016 Posty: 529 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 2017-02-11, 22:47 [D2] Naprawa podgrzewanego spryskiwacza przedniej szyby
|
|
|
Zaczęło się generalnie od tego, że z jednej dyszy się lało (a nie tryskało) a z drugiej kapało. Wniosek: nasi tu byli i ustawiali dysze prętem zbrojeniowym. Były dwie opcje: zakup używki w stanie nie wiadomo jakim lub nówki bez podgrzewacza z sety w cenie dwóch harnasiów
Wpierw zakupiłem nowy sprysk bez podgrzewacza i woziłem sobie w schowku jakieś dwa lata W końcu z braku lepszych wydatków i zajęć zakupiłem używkę, która okazała się niestety być w stanie gorszym niż moja. Z uwagi, że nie było już nic do stracenia wpadłem na pomysł: a może tak da się to jakoś naprawić (kolejny szczyt dziadostwa osiągnięty, naprawa dyszy spryskiwacza )? Jedyne co stracę jak coś pójdzie nie tak to kolejne dwa harnasie na zakup nowego spryskiwacza z C4.
Zakupiony sprysk z podgrzewaczem dosyć po chamsku rozebrałem na czynniki pierwsze dzięki czemu już wiedziałem jak rozebrać mój bez większych zniszczeń. Spryskiwacz z C4 potrzaskałem obcęgami tak, by tylko wydobyć nienaruszone dysze.
Oba zespoły podgrzewaczy wrzuciłem do wrzątku z kwaskiem cytrynowym. Coś tam wyżarł, ale za mało, więc do akcji wkroczył dremel z kamieniem. Dysze z sety wprasowałem wybijakiem od przodu w obudowę z A8. Z dwóch zespołów podgrzewacza złożyłem jeden. Poprawiłem cyną styki przewodów i poskładałem całość. Dysze ustawiłem delikatnie szpilką i to by było na tyle.
Całość zabrała mi jakieś dwie godziny. Spryskiwacz działa tak dobrze, że przy ustawianiu strumienia ściana, która była jeszcze metr za autem miała ładny cytrynowy zapach Natomiast co do grzania, miernik wpięty w szereg pokazał pobór prądu, więc chyba działa
https://images82.fotosik.pl/356/2e8b8f6279a0e319.jpg |
_________________ Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|