|
Autor |
Wiadomość |
Equador
Użytkownik
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Jacek
Jeżdzę: A8 D3
Wiek: 56 Dołączył: 01 Cze 2013 Posty: 9 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: 2015-12-15, 13:56 [D3 04 3.0TDI
] Szarpanie skrzyni po rozgrzaniu A8 D3
|
|
|
Witajcie
Audi A8 D3 2007 rok
Poczytałem trochę o tych skrzyniach na forum jednakże nie znalazłem czegoś takiego jak u mnie. Może ktoś z tym się już spotkał...
Mam mały problem (choć może okazać się co innego)
Po włączeniu silnika i ruszeniu z miejsca wszystko jest ok, po 4,5 minutach jak rozgrzeje się silnik i skrzynia przy przerzucaniu na wyższe biegi od z 2 na 3, z 3 na 4 i dalej zaczyna szarpać skrzynią, drgać samochód. Nawet jak jadę na 6 tce pomimo braku zmiany biegu przy 80 km/godz są drgania, gdy przyspieszę powoli giną. Największe drgania są wtedy gdy jadę w dolnych obrotach danego biegu i szybko chcę przyspieszyć. Jeżdże raczej delikatnie bez wariactwa. Dodam że 30 tys temu zmieniany był olej w skrzyni na Ravenol 6HP. Od samego początku były malutkie drgania czasami nie zawsze ale teraz to się nasiliło. Nie bardzo wiem jak było przed wymianą oleju bo wymieniony został od razy po zakupie |
_________________ Lepiej się nie odzywać i być posądzonym o głupotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości ... |
|
|
|
|
|
|
|
michalwruszak
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 5.4
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: S-klasa W221
Pomógł: 75 razy Dołączył: 10 Kwi 2013 Posty: 2082 Skąd: Elbląg
|
|
|
|
|
|
|
|
Equador
Użytkownik
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Jacek
Jeżdzę: A8 D3
Wiek: 56 Dołączył: 01 Cze 2013 Posty: 9 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: 2015-12-15, 18:50
|
|
|
witaj
dzięki za odpowiedź.
Nie bardzo zrozumiałem, czy da się to wyleczyć zmianą oleju, czy też jak piszesz trzeba będzie wymienić konwerter ?? |
_________________ Lepiej się nie odzywać i być posądzonym o głupotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości ... |
|
|
|
|
michalwruszak
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 5.4
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: S-klasa W221
Pomógł: 75 razy Dołączył: 10 Kwi 2013 Posty: 2082 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2015-12-15, 18:54
|
|
|
Spróbój najpierw wymienić sam olej na nowy - świerzy . Jeśli sytuacja się nie poprawi to konwerter najprawdopodobniej do wymiany będzie . |
_________________ Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|