|
Autor |
Wiadomość |
Mariusz-zg
Moje A8
Rocznik: 2011
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Mariusz
Jeżdzę: A8D4 4.2TDI
Wiek: 40 Dołączył: 23 Mar 2014 Posty: 73 Skąd: Kraków/Zielona Góra
|
Wysłany: 2014-08-31, 17:06 [D3 06 4.2TDI
] Stuknięcie na 3 biegu
|
|
|
podczas jazdy i dojeżdżania np. do świateł biegi zaczynają się redukować i wszystko jest git do momentu gdy mamy bieg 3 a w zasadzie obroty są bardzo niskie i jak bym chciał nagle dodać gazu następuje stuknięcie tak jak by bieg zaskoczył gwałtownie, dodam iż na sporcie nic takiego się nie dzieje. Podczas jazdy wszystkie biegi wchodzą płynnie. W tej samej sytuacji gdy skrzynia przełoży już z 3 na 2 i gwałtownie dodaję gazu stuknięcia nie ma i wszytko jest w jak najlepszym porządku.
Czy w takim przypadku należy udać się do specjalisty od skrzyń aby zerknął ? |
_________________ - Audi A8D4 4.2TDI quattro |
|
|
|
|
|
|
|
tutenhamon
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik f1 GQF
Zasilanie: PB
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 26 razy Wiek: 55 Dołączył: 19 Maj 2009 Posty: 1135 Skąd: Choszczno
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawlak111
Użytkownik
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3,7
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Pawel
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2014-09-01, 09:45
|
|
|
Mam podobnie. Na sporcie i D jest ok ale jak na TIPie przy ok 1500obr wrzucę 3 to szarpnie i zazwyczaj stuknie (tylko 3bieg). U mnie jeszcze na innych biegach podszarpuje i z tego co wiem to w moim przypadku wina mechatronika.
Jaki masz przebieg?
Wymieniales olej??
Moj kolega miał tak samo (przy przebiegu 280kkm) i pomogla wymiana oleju (statyczna) i smiga do dzis z płynną zmianą:) u mnie wymiana tez pomogla ale nie wyleczyła calkowicie i czekam mnie zabawa:/ |
|
|
|
|
Mariusz-zg
Moje A8
Rocznik: 2011
Silnik cm3: 4.2
Zasilanie: ON
Imię: Mariusz
Jeżdzę: A8D4 4.2TDI
Wiek: 40 Dołączył: 23 Mar 2014 Posty: 73 Skąd: Kraków/Zielona Góra
|
Wysłany: 2014-09-01, 21:00
|
|
|
Pawlak111 napisał/a: | Mam podobnie. Na sporcie i D jest ok ale jak na TIPie przy ok 1500obr wrzucę 3 to szarpnie i zazwyczaj stuknie (tylko 3bieg). U mnie jeszcze na innych biegach podszarpuje i z tego co wiem to w moim przypadku wina mechatronika.
Jaki masz przebieg?
Wymieniales olej??
Moj kolega miał tak samo (przy przebiegu 280kkm) i pomogla wymiana oleju (statyczna) i smiga do dzis z płynną zmianą:) u mnie wymiana tez pomogla ale nie wyleczyła calkowicie i czekam mnie zabawa:/ |
Przebieg 180kkm
Pierwsza wymiana była jakoś ze 4 tysiące temu po przejechaniu kolejnych 2 tysięcy dokonałem kolejnej podmiany i panowie mówili, że olej już wyglądał bardzo ładnie
Po tym zabiegu skrzynia naprawdę odżyła ale nie jestem w stanie określić ram czasowych kiedy to się ujawniło.
tutenhamon napisał/a: | Na początek doradził bym żebyś zerknął na układ przeniesienia napędu może tam masz gdzieś luz .Przeguby ,wał , most. Jak tam będzie wszystko w porzo to wtedy trzeba będzie przyjżeć się skrzyni . |
Wydaje mi się, że gdyby to był problem napędu to takie stukanie było by również na biegu 2 czy 4 a to nie występuje oczywiście mogę się mylić więc proszę o wyprowadzenie mnie z błędu jeśli tak jest |
_________________ - Audi A8D4 4.2TDI quattro |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|