|
Autor |
Wiadomość |
Kosik87
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Kamil
Jeżdzę: d3
|
Wysłany: 2015-08-22, 17:45 [D3 02 4.2MPI/LPG
] moduł akumulatora - jak zakodowac po w
|
|
|
Witam, zamierzam wymienić moduł akumulatora na ten poprawiony poliftowy z literka C, tylko jesli to zrobie, jak mam go zakodować z akumulatorem, czy w ogole po wymianie moje auto odpali? Czy musze to zrobic gdzieś w serwisie? |
|
|
|
|
|
|
|
rav85
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Marek
Jeżdzę: Huracan Perf&Maclaren600LT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2015 Posty: 258 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-08-22, 18:52
|
|
|
vcds, logujesz sie do grupy 61-battery regulator , kodowanie, z listy rozwijanej wybierasz producenta akumulatora, varta/bosch/banner
potem numer OE jakiś z netu który sterownik zaakceptuje i końcówkę numeru seryjnego swojego akumulatora, poszukaj w dziale elektryka, sa tematy o adaptowaniu aku i przykładowe gotowce do wpisania do danej pojemności akumulatora
tu moj przyklad przy wymianie akumulatora
Wysłany: 2015-05-30, 09:00
akumulator chyba powinien być 95 lub 110Ah, jeżeli wywala ci błąd słabego akumulatora to podjedz do sklepu który się zajmuje sprzedażna lub warsztat i niech sprawdza Ci parametry rozruchu.
wyjmij akumulator i sprawdź czy jest pod korkami elektrolit w moim poprzednim akumulatorze który miał 6 miesięcy cele były zupełnie suche
akumulator koduje się następująco:
Audi A8 (4E) Battery Replacement
This procedure details how to replace a battery in a vehicle using a separate battery management control module. See the separate instructions for models where the battery management control module is a slave/subsystem of the gateway.
The following procedure does assume you are using a battery supplied by VW/Audi, all necessary details for the following steps can found on the battery itself. Make sure to refer to the factory repair manual in order to fulfill all additional prerequisites.
[Select]
[61 - Battery Regulation]
[Coding - 07]
Use the pull down menu to select the battery (slave) listed as #1.
[Battery Coding]
• Enter the new Battery Part Number (10 or 11 digits). - tutaj trzeba poszukać na necie dodawania odpowiadającemu twoim parametra aku
• Enter the new Battery Serial Number (10 digits). - ostatnie 10 cyfr z naklejki akumulatora
• Select the new Battery Vendor. do wyboru - banner, moll , varta i coś jeszcze
[OK]
[Do it!]
[Close Controller, Go Back - 06]
Your new Battery should now be coded and the Battery Control Module should be aware of the new Battery.
Note: The 10 digit serial number may be preceded by the Battery Vendor Code, for instance VA0. See examples below:
Click on thumbnail image to enlarge.
If the code is VA0310314E04G then drop the VA0 and just enter 310314E04G as the Serial Number.
nie zawsze przyjmuje kodowania akumulatora trzeba poszukać numerów na necie
mi np dla Varty silver 110Ah/920A przyjął kodowanie
4E0915105D
0409536083
varta 110/920 |
|
|
|
|
|
|
|
miro12222
Użytkownik
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronik
Zasilanie: ON
Imię: Mirosław
Jeżdzę: Audi A8 D3
Wiek: 57 Dołączył: 24 Gru 2013 Posty: 1 Skąd: ESSEX ENGLAND
|
Wysłany: 2015-09-10, 11:32
|
|
|
Witam .Właśnie jestem po wymianie modułu akumulatora , moduł jest także z literką C , Myślałem że będzie konieczne kodowanie. Ale po podłączeniu VCDS w blok regulatora baterii , otrzymałem wiadomość że ten moduł nie wymaga kodowania . Wszystko gra. Napięcie przed wymianą 11.7V a po 14.3V |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|