|
Autor |
Wiadomość |
Arczi256
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3 USA
|
Wysłany: 2023-09-13, 22:40 [D3 08 4.2FSI
] Spawanie kolektora ssącego
|
|
|
Cześć
Po stłuczce mam uszkodzony kolektor jak na zdjęciach. Pytanie czy ma ktoś doświadczenie w spawaniu tego elementu. Czy rodzaj, z którego zrobiony jest kolektor nadaje się do spawania?
|
|
|
|
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Automat
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Kwi 2017 Posty: 353 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2023-09-15, 17:34
|
|
|
pospawasz, pytaniem jest sensowność tego zabiegu, skoro używek na aukcjach pełno. Za darmo (dobrze) też ci nikt tego nie pospawa, bo musisz to porządnie wymyć, odtłuścić, usunąć wszelkie wtrącenia w materiale i dopiero przetapiać. Najwięcej zabawy jest zawsze z przygotowaniem materiału, a każda godzina pracy kosztuje, jeśli nie robisz tego sam ... (choć ja sobie sam już czasem czas liczę i zadaję pytanie czy czegoś nie zlecić firmie). |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/ |
|
|
|
|
|
|
|
Arczi256
|
Wysłany: 2023-09-16, 23:17
|
|
|
Używek prawie nie ma bo to jest dolot do BVJ. A jak już jest to ze sprawnymi klapami kosztuje od 3500 do ponad 6000zł. Oczywiście jestem świadomy, że nikt tego za darmo nie będzie rzeźbił, i jestem gotowy odpowiednio zapłacić za dobrą robotę. |
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Automat
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Kwi 2017 Posty: 353 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2023-09-17, 22:42
|
|
|
Jeśli wnętrzności masz całe ( w sensie klapy itd) to czemu nie szukasz fragmentu obudowy albo nie kupisz kolektora z uszkodzonymi klapami i nie przełożysz tylko obudowy? Na otomoto cały kolektor do BVJ z usuniętymi klapami w ciągu 15 sekund za 600zł znalazłem. Kupujesz to, przekładasz co trzeba i masz po temacie a przy okazji nie będzie śladu po usterce. |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/ |
|
|
|
|
|
|
|
Arczi256
|
Wysłany: 2023-09-18, 09:00
|
|
|
Zrobię tak jak mówisz, w sumie nie ma sensu bawić się klejenie. A i tak potrzebuje jeszcze te nastawniki klap. Więc za 600zł kupiłem kolektor w zestawie z silniczkami. Później tylko przełożę górną część od swojego i będzie git. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|