Wysłany: 2015-07-25, 16:49 [D3 03 4.2MPI
] Jak sprawdzić stan łożyska tył .
Witam
Dziś zauważyłem hałas dobiegający z tylnego prawego kola wydobywa się w zakręcie tylko w jedna stronę w luku przy rożnych prędkościach . Z tego co pamiętam hałas wydobywa się jak jadę w prawym luku .
Pytanie czy jest jakaś możliwość upewnienia się iż jest to łożysko ?
Wymienia się z całym korpusem aluminiowy czy łożysko jest wciskane ?
Z przodu jest przykręcane z tego co mi wiadomo , ile mniej więcej kosztuje samo łożysko tył ?
Chyba ze to coś z tarcza hamulcowa lub zaciskiem ale wątpię bo wciskałem w łuku hamulec a hałas nie ustępował .
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D3 Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2015-07-25, 17:11
Łożysko jest w całości z korpusem i kręcone na 4 śróby. W opakowaniu powinno być łożysko, 4 nowe śróby, 1 nową śróba do piasty i osłoną łożyska. FAG to około 350zł jeśli dobrze pamiętam.
Ogólnie ciężko je zdiagnozować bo są dwutorowe. Może nawet być tak że na tydzień lub dwa przestanie aż je slyszec, a wydaje najróżniejsze dźwięki. Tradycyjnym testem na łuż nic nie zobaczywsz.
podniosłem auto i szok 0.0 luz a kole jest ogromny wyczywalny zdecydowanie odkreciłem dystans zeby wyelimonowac możliwość luzu na nim przykreciłem koło bezpozposrednio do piasty przez tarcze i dalej luz , zatem łozysko jest do wymiany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum