|
Autor |
Wiadomość |
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-08-28, 11:03
|
|
|
MatGol napisał/a: | Bootloader'ze! Zgiń! Audi się nie popisało z zabezpieczeniem tej funkcji. |
Pragnę tylko zauważyć że zielone menu w którym kliknąłeś Bootloader'a to jest menu serwisowe, fabrycznie zablokowane i niedostępne dla użytkownika auta i tak to Audi wymyśliło.
Jeżeli to menu miałeś odblokowane i nie zostało to odblokowane przez ciebie albo na twoją prośbę to znaczy że albo zrobił to ktoś tobie bez twojej wiedzy albo zrobił to ktoś za poprzedniego właściciela.
Gdzie by nie poczytać, na naszym forum czy na innych forach czy też w różnych internetowych poradnikach wszędzie jest napisane, że jest to menu serwisowe i że bawiąc się nim działasz na własne ryzyko |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
MatGol
Użytkownik
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2015-08-28, 11:46
|
|
|
FOSS, Wszystko się zgadza. To były poszukiwania za dodatkowymi funkcjami, których brakowało. Jak wskaźnik naładowania aku. Choć akurat bootloader jest umiejscowiony w innym segmencie to i tak dużo nie trzeba by rozsypać mmi. Zresztą ilość osób, które były w podobnej sytuacji o czymś świadczy. Jak mówi klasyk NAUKA KOSZTUJE. Jestem przekonany, że następnym razem zanim kliknę 10x się zastanowię czy aby na pewno wiem co robię <jezyk> |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2018-04-03, 12:02
|
|
|
Tak, według instrukcji można wgrać najnowszą i MMI ruszy w pełni sprawne. Większość osób jednak zaleca wgrywanie od najniższej wersji. W sumie na tą chwilę nie wiem czemu. Wgrywaj 5570 i będzie git. Jak chcesz to wejdź na mojego chomika(w podpisie) i tam masz do pobrania soft 5570 sprawdzony i działający. Wypalasz na płyty i wrzucasz do auta. Koszt na pewno mniejszy niż te 1280zł w ASO |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2018-04-03, 13:45
|
|
|
mdamian napisał/a: | Po rozmowie z Panem w ASO dostałem info , że podobno wystarczy ostatnia aktualizacja by system ruszył . |
drago_o napisał/a: | Tak, według instrukcji można wgrać najnowszą i MMI ruszy w pełni sprawne. Większość osób jednak zaleca wgrywanie od najniższej wersji. W sumie na tą chwilę nie wiem czemu. Wgrywaj 5570 i będzie git. |
Moim zdaniem samo stwierdzenie aby wgrać ostatnią aktualizację jest lekko nieprecyzyjne ponieważ ostatni soft wyszedł na 3 płytach z czego 1-wsza płyta to soft 5150, 2-ga płyta to aktualizacja dla telefonu bluetooth, a dopiero 3-cia płyta to soft 5570 więc jakby nie było najpierw wgrywamy 5150 a dopiero później 5570.
Aktualizacji starego softu bezpośrednio z 3-ciej płyty na 5570 jeszcze nigdy nie praktykowałem.
Poza tym, kiedy ja rozmawiałem z kolegą w ASO to mówił mi, że aktualizację wszystkich starych wersji załatwiało się płytą z softem 5150 ale inną niż ta w zestawie 3-płytowym.
Właściwie to nie porównywałem tych płyt 1-do-1 więc nie mogę powiedzieć w którym miejscu są różnice ale można by to kiedyś zrobić.
Co do samej aktualizacji...
Przyznaję, ja również praktykuję stawianie softu starszymi wersjami po kolei ponieważ spotkałem się już z tym, że po aktualizacji bezpośrednio zestawem 3-płytowym niektóre sterowniki się wywalały bo nie były w stanie przyjąć nowego softu.
W przypadku jakichś starych wersji w stylu 0770 czy coś podobnego wolę to robić stopniowo niż potem bujać się ze sterownikami które odmówiły komunikacji. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2018-04-03, 15:46
|
|
|
FOSS napisał/a: | Moim zdaniem samo stwierdzenie aby wgrać ostatnią aktualizację jest lekko nieprecyzyjne ponieważ ostatni soft wyszedł na 3 płytach z czego 1-wsza płyta to soft 5150, 2-ga płyta to aktualizacja dla telefonu bluetooth, a dopiero 3-cia płyta to soft 5570 więc jakby nie było najpierw wgrywamy 5150 a dopiero później 5570.
Aktualizacji starego softu bezpośrednio z 3-ciej płyty na 5570 jeszcze nigdy nie praktykowałem. |
To racja, byłem nie precyzyjny. Dokładnie o to chodziło.
FOSS napisał/a: | Poza tym, kiedy ja rozmawiałem z kolegą w ASO to mówił mi, że aktualizację wszystkich starych wersji załatwiało się płytą z softem 5150 ale inną niż ta w zestawie 3-płytowym.
Właściwie to nie porównywałem tych płyt 1-do-1 więc nie mogę powiedzieć w którym miejscu są różnice ale można by to kiedyś zrobić. |
Właśnie czytałem o tym na Audiworld i opisywali tam różnice między 3 płytowym update'm a płytą update przeznaczoną na rynek USA i własnie w tej dla USA było napisane, że można od niej startować bez potrzeby instalowania wcześniejszych. |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|