Autor |
Wiadomość |
crazyeyes
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 6.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Max
Jeżdzę: A8L D3 W12, ST220, R32
Wiek: 42 Dołączył: 23 Wrz 2014 Posty: 9 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2015-01-30, 14:10
|
|
|
raczej sie wam nie uda, czytnik linii ma ochrone komponentu wiec tylko serwis |
|
|
|
|
|
|
|
jordan233
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Imię: Sławek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Kwi 2011 Posty: 1510 Skąd: GBY
|
Wysłany: 2015-02-01, 09:45
|
|
|
crazyeyes napisał/a: | raczej sie wam nie uda, czytnik linii ma ochrone komponentu wiec tylko serwis |
no ok, czy czytnik lini pasuje Plug & Play ? jaki koszt zdjęcia CP dla czytnika? |
_________________ https://www.facebook.com/...100089709813366
|
|
|
|
|
|
|
|
jordan233
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-03, 17:26
|
|
|
ktoś przerabiał temat doposażenia czytnika lini papilarnych,czy sama wymiana wystarczy czy potrzeba jakieś inne elementy do doposażenmia? |
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-07-03, 17:37
|
|
|
Rzecz awaryjna i nie warto doposażać w to. |
|
|
|
|
|
|
|
jordan233
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-03, 17:56
|
|
|
Apophis napisał/a: | Rzecz awaryjna i nie warto doposażać w to. |
ojtam ojtam ,nie ważne czy awaryjne
Ciekawi mnie ogólnie czy zamiana ze zwykłego przycisku na czynik lini papilarnych podejdzie Plug & Play + ewentualne kodowanie.
CP to nie problem. |
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-07-03, 19:27
|
|
|
Ja tam nie wiem czy tylko kodowanie czy trza cały układ ale zmienic sie da lecz nie jest to gra warta świeczki |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-07-05, 11:33
|
|
|
Nie wiesz co piszesz - mam auto kilka lat i moje wciąż działa.
Owszem, zdarza się że palec brudny albo zmarznięty albo wilgotny i wtedy nie przeczyta ale jak ma czytać skoro warunki do prawidłowej jego pracy nie zostały spełnione.
Te auta mają już po 10 lat i więcej więc nie ma się co dziwić, że szwankują jakieś czytniki, anteny i inne pierdoły o których awarii pierwszy właściciel nawet nie pomyślał.
A jak zmieniasz swój szwankujący używany przez 10 lat czytnik, na inny używany potencjalnie jeszcze dobry to nie oczekuj, że ten który jest o 1 rok młodszy od tego twojego będzie nagle pracował super przez następne 10 lat.
Apophis napisał/a: | ... lecz nie jest to gra warta świeczki |
Różnica w zwykłej pamięci fotela kierowcy a w tej rozszerzonej o FP jest kolosalna więc nie wiem na czym opierasz swoje zdanie.
Jeżeli jednym autem potrafią jeździć 3 osoby z rodziny (tata, mama, dziecko) to każde z nich może nie tylko fizycznie inaczej wyglądać (waga, wzrost, budowa ciała) ale też może mieć inne preferencje dotyczące wszelkich ustawień auta (radio, nawigacja, oświetlenie, klimatyzacja a nawet język menu w MMI) i posiadając sprawne FP wszystkie te spersonalizowane ustawienia auta zmieniasz jednym przyłożeniem palca do czytnika - ułamki sekund i już auto zmienia sobie wszystko samo.
Przewaga FP nad zwykła pamięcią fotela kierowcy jest ogromna - to że nie masz tego w D2 to nie umniejsza funkcjonalności tego elementu wyposażenia.
drago_o napisał/a: | Awaryjne może nie jest, ale działą słabo według mnie. Przynajmniej u mnie często nei rozpoznaje palca i co chwila pisze aby wyczyścić czytnik. |
Widocznie kończy swojego żywota. Co dalej zdecydujesz sam - odpuścisz, wymienisz na inny używany, wymienisz na nowy.
Koszt nowego to 1645 netto - może nie mało ale moim zdaniem, dla wielu użytkowników A8D3 jest to jeszcze spokojnie w zasięgu portfela i w zasięgu jednej miesięcznej pensji |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-05, 11:44
|
|
|
FOSS napisał/a: | Widocznie kończy swojego żywota. Co dalej zdecydujesz sam - odpuścisz, wymienisz na inny używany, wymienisz na nowy.
Koszt nowego to 1645 netto - może nie mało ale wbrew pozorom, dla wielu użytkowników A8D3 jest to jeszcze spokojnie w zasięgu portfela i w zasięgu jednej miesięcznej pensji |
Nie no zawsze odpalam z palca, ale tak średnio co 2-3 raz mnie identyfikuje. Nie jest to problem bo moja piękna jeździ raz na pół roku moim autem a ja właściwie jestem jedynym kierowcą i ustawienia z automatu wczytują się takie jakie miałem ostatnio
FOSS napisał/a: | Różnica w zwykłej pamięci fotela kierowcy a w tej rozszerzonej o FP jest kolosalna więc nie wiem na czym opierasz swoje zdanie.
Jeżeli jednym autem potrafią jeździć 3 osoby z rodziny (tata, mama, dziecko) to każdy z nich może nie tylko fizycznie inaczej wyglądać (waga, wzrost, budowa ciała) ale też może mieć inne preferencje dotyczące wszelkich ustawień auta (radio, nawigacja, oświetlenie, klimatyzacja a nawet język menu w MMI) i posiadając sprawne FP wszystkie te spersonalizowane ustawienia auta zmieniasz jednym przyłożeniem palca do czytnika - ułamki sekund i już auto zmienia sobie wszystko samo.
Przewaga FP nad zwykła pamięcią fotela kierowcy jest ogromna - to że nie masz tego w D2 to nie umniejsza funkcjonalności tego elementu wyposażenia. |
Tu 100% popieram, przyciskiem ustawisz sobie fotel, ewentualnie jest opcja rozpoznawania kluczyka ale to też nie jest idealne jak masz 2 kluczyki a kilku kierowców. Odciskiem palca ustawiasz totalnie wszystko w jednej chwili. Nie wkurzasz się, że żona przestawiła Ci ulubione radio, zmieniłą temperaturę czy włączyła sobie grzanie tyłka
Jedyne czego mi brakuje w tym rozwiązaniu to ustawienie się lusterek bocznych |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-07-05, 11:58
|
|
|
drago_o napisał/a: | Jedyne czego mi brakuje w tym rozwiązaniu to ustawienie się lusterek bocznych |
Ale jak to?... przecież zapamiętanie ustawień lusterek bocznych jest już w tej zwykłej pamięci fotela kierowcy i przy FP jest również.
Spróbuj zapamiętać lusterka w innej pozycji to zobaczysz czy działa
Jedyne czego pamięć fotela kierowcy nie obsługuje to wewnętrzne lusterko wsteczne - szkoda, bo jak już full bajer to i to powinno być z pamięcią. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-05, 13:04
|
|
|
No to u mnie się nei ruszają automatycznie... hymm... muszę chyba sprawdzić problem bo myślałem, że się nei pozycjonują a okazuje się, że problem jest u mnie
To tak jak myślałem, że mam klime bez nagrzewnic w nogach pasażerów a po wizycie w ASO powiedzieli mi, że są zepsute nagrzewnice tylko je ktoś wykodował |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-07-05, 14:47
|
|
|
FOSS opieram swoje zdanie na własnym doświadczeniu. Miałem kiedys kilka wycieczek D3 z tym bajerem i własciciel za cholere nie mógł sobie z tym poradzic bym mogł łatwo dopasować jednym ruchem ustawienia. Doszło do tego że wymienił na inne i nadal to działało średnio czesto sugerując zabrudzenie albo nie rozpoznając odcisku albo nie przyjmując programowania.
A poza tym ludzie czesto piszą o niedopracowaniu tego systemu więc coś jednak sie dzieje nie tylko w tej jednej D3 ktora miałem pecha/szczeście* (niepotrzebne skreślić) prowadzić. |
|
|
|
|
|
|
|
panton
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 33 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Kwi 2012 Posty: 1008 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2015-07-05, 16:07
|
|
|
i pisze to osoba, która nie ma pojęcia o temacie..... jedynie złe opinie które powstały były wynikiem pierwszego rodzaju czytnika, który miał swoje wady (ALE nie zawsze występowały - nie była to reguła bo są z przedliftów, które pracują do dnia dzisiejszego bez problemu...)... później Audi wypuściło "nową" wersję tego czytnika w autach po I lifcie i tam już nie spotkałem się by pojawiały się jakiekolwiek problemy.... u siebie produkcja grudzień 2006 (modelowo 2007) i czytnik działa do dnia dzisiejszego bez najmniejszego problemu... rozpoznaje Usera i i ustawia całą konfigurację (świetna sprawa!) |
|
|
|
|
panton
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-05, 16:09
|
|
|
Apophis napisał/a: |
A poza tym ludzie czesto piszą o niedopracowaniu tego systemu więc coś jednak sie dzieje.... |
a Ty powtarzasz takie pierdoły i tak się robi łańcuszek informacji, które nie są zgodne z prawdą... |
|
|
|
|
|
|
|
panton
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-05, 16:13
|
|
|
drago_o napisał/a: | Awaryjne może nie jest, ale działą słabo według mnie. Przynajmniej u mnie często nei rozpoznaje palca i co chwila pisze aby wyczyścić czytnik. |
jeżeli nie rozpoznaje palca to przy odpalaniu przytrzymaj dłużej wciśnięty przycisk.... czytnik kilka razy skanuje palec i jeżeli "szybko" oderwiesz palec przy odpalaniu to wtedy faktycznie może nie rozpoznać użytkownika.... sprawdź i zobacz czy to nie rozwiąże Twoich problemów z rozpoznawaniem
dodatkowo jeżeli przy odpalaniu nie rozpozna to zawsze możesz ponownie przyłożyć palec .... nacisnąć i chwilkę przytrzymać by czytnik mógł wykonać kilka skanowań... wtedy powinien rozpoznać i ustawić wszystkie funkcje z tego profilu |
|
|
|
|
|