Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D3 04 3.0TDI ] webasto a8 nie załącza się  
Autor Wiadomość
szerszen46 
Użytkownik

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Piotr
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2018-03-24, 20:09   [D3 04 3.0TDI ] webasto a8 nie załącza się

Witam wszystkich milośników a8. Postanowiłem zapytać was na forum, może ktoś bedzie znał odpowiedź. Mam taki problem: posiadam a8 d3 3.0 diesel z 2004. Mam problem z webasto. Nie posiadam pilota i w ustawieniach A/C mam 3 timery do ustawienia webasto. Ustawiam jeden z timerów na konkretną godzinę, włącza się pompka, słychać charakterystyczne cykanie, które najpierw jest wolne, później coraz szybsze. Po kilku minutach pod maską słychać stukanie, z tłumika webasto wydobywają się spaliny, jednak urządzenie nie załącza się, nie ma charakterystycznego hałasu jego pracy, w aucie jest zimno, nadmuch chodzi, zegary świecą i to wszystko. A teraz taka rzecz: ustawiam webasto na timerze, włącza się wszystko tak jak w opisie z tym, że włączam zapłon w samochodzie, lub silnik. W tym momencie pompka cyka, hałas pod maską i webasto się włącza i grzeje. Pod komputerem sprawdziłem parametry, dmuchawa działa, świeca grzeje. Czytałem, że tak objawia się zapowietrzone webasto, więc przez węzyk dostarczyłem paliwa do urządzenia, właczyłem nawiewy na HI, dalej nic się nie dzieje. Nie mam pojęcia o co tu może chodzić. Tak na marginesie zapytam może ktoś ma instrukcję obsługi webasto do a8, chodzi mi o to, jak w MMI powinny być ustawione parametry na wyświetlaczu po wejściu w ustawienia w A/C. Ostatnio miałem wymienioną świecę, zdjętą ochronę komponentu w serwisie Audi w Łodzi w Krotoskim, powiedzieli, że webasto działa. Zgadza się, wszystko na początku pracuje, tylko dlaczego po momencie sie wyłącza, chyba, że włącze zapłon. W serwisie wzieli kasę i mnie zlali zwyczajnie, teraz mowią że mogę im przyprowadzić auto na diagnostykę webasto, a godzina kosztuje 250 złotych, diagnostyka to około 3 godzin, więc wiecie jak jest. Może ktoś z was będzie miał jakąś wiedzę, bo już parę złotych włożylem w webasto i dalej nie działa, załamka. Żona na mnie krzyczy, żebym dał sobie spokój, ale włożyłem już prawie tysiaka i teraz tak po prostu mam to zostawić-NIE! Bardzo wam dziękuję za wasze komentarze. Piotrek

Pczester 
Moje A8

Rocznik: 2007
Silnik cm3: 3,0
Imię: Kamil
Wysłany: 2018-03-25, 06:50   

Wygląda mi to, jakbyś nie miał dodatkowej pompki wody lub miał ją źle zakodowaną. Przez co bez zapłonu może się webasto w moment zagotować i staje a po zapłonie jest ruch wody i odpala normalnie. Podaj kodowanie z dodatkowego ogrzewania. I zrób test elementów wykonawczych w tego webasto (podaj jakie elementy były sprawdzane).

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Wysłany: 2018-03-25, 11:44   

... i podrzuć na PW numer VIN - sprawdzę czy twoje auto posiada fabrycznie pełnoprawne ogrzewanie postojowe.

[ Dodano: 2018-03-25, 20:05 ]
Jest tak jak podejrzewałem:
9M0 Without auxiliary heater/parking heater

Wg. podanego numeru VIN to auto fabrycznie nie było wyposażone w pełnoprawne ogrzewanie postojowe.
Piec jest bo to jest diesel więc posiada dogrzewacz.
W elektronice ktoś namieszał więc i timery są dostępne ale to nie wystarczy aby mieć w pełni funkcjonalne ogrzewanie postojowe.
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

drago_o 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Wysłany: 2018-03-25, 19:15   

Nie wiem jak w 3.0 ale domyslam się, że bardzo podobnie, pompka będzie zamontowana z przodu silnika na samym środku jak w 4.0. Dość łatwo to sprawdzić.
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Pczester 
Moje A8

Rocznik: 2007
Silnik cm3: 3,0
Imię: Kamil
Wysłany: 2018-03-26, 08:54   

szerszen46, jest temat na forum, w którym odpisywałem rozbudowę dodatkowego ogrzewania na pełne. Poczytaj i porównaj z.tym co masz u siebie.

Odpowiedz do tematu