|
Autor |
Wiadomość |
Gunner
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Dawid
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2015-07-22, 14:18 [D3 04 3.7MPI/LPG
] Kontrolka CAT
|
|
|
Dzisiaj w czasie jazdy skończył mi się gaz i przez około 10 km jechałem na benzynie, jak dojechałem do domu to zapaliła się ta właśnie kontrolka Ale po zgaszeniu i odpaleniu samochodu jak jeszcze dał radę przełączyć się na gaz to kontrolka zaraz zgasła... Wygląda na to, że coś mu dolega na benzynie tylko ? |
|
|
|
|
|
|
|
michalwruszak
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 5.4
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: S-klasa W221
Pomógł: 75 razy Dołączył: 10 Kwi 2013 Posty: 2082 Skąd: Elbląg
|
|
|
|
|
|
|
|
Gunner
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-22, 14:43
|
|
|
Nie mam na razie takiej możliwości ale chyba jak gaśnie od razu na gazie to leje na to... już nie mam siły do tego samochodu. Zawsze wlewałem gaz na orlenie a ten ostatni był z takiej budy prywatnej to może coś to ma związek. No ale to by raczej na gazie się świeciła... |
|
|
|
|
Bugalon
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Wojtek
Jeżdzę: D2
Pomógł: 24 razy Wiek: 46 Dołączył: 26 Gru 2013 Posty: 789 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 2015-07-23, 05:51
|
|
|
Ciężko coś powiedzieć bez podpięcia VAGA bo nie wiadomo o co sterownikowi chodzi. Jak nie dysponujesz sprzętem do diagnostyki to może to pomoże:
|
_________________ Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali" |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-07-24, 01:03
|
|
|
Gunner napisał/a: | Nie mam na razie takiej możliwości ale chyba jak gaśnie od razu na gazie to leje na to... już nie mam siły do tego samochodu. |
To mało mądre podejście do tematu.
W niektórych instalacjach LPG (a może nawet we wszystkich ale ja nie specjalizuję się w LPG więc nie wiem) instaluje się "kasownik check'a" efektem czego jest to, że nawet jak silnik na LPG nie pracuje poprawnie to niektóre błędy które w sterowniku silnika się zapisują nie powodują zapalenia się kontrolki CHECK pomimo tego, że zapalić się powinna.
Niemądre jest też z tego powodu, że jeżeli już na jakimś paliwie twoje auto ma jeździć poprawnie to jest to przede wszystkim benzyna a nie LPG więc jeżeli na PB wyrzuca CHECK to tym bardziej warto się tym zainteresować i podjechać do kogoś na komputer. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
Gunner
Moje A8
|
Wysłany: 2015-07-24, 10:53
|
|
|
O tym "kasowniku check'a" nawet nie wiedziałem. Ja trochę dupy dałem bo mam wlaną teraz chyba benzynę 95 a nie 98. Może to przez to. Oprócz kontrolki, która zaraz zgasła nie zauważyłem ani spadków mocy ani nic innego. Nie no trzeba jechać na kompa, nie ma rady. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-07-24, 12:18
|
|
|
Benzyna 95 nie spowoduje niczego złego chyba że masz cos sknocone z kątem zapłonu albo ta benzyna jest bardzo kiepska. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|