MFA
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Michał
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2019-01-26, 17:24 [D3 08 3.0TDI
] zapchany DPF, tryb awaryjny silnika
Witam.
Po odpaleniu auta z rana pojawiła mi się informacja o zapchanym filtrze DPF.
Po zrobieniu ok 15km kontrolka filtra zgasła ale pojawiła się spirala (miga), kontrolka silnika (żółta) i auto straciło moc- włączył się chyba tryb awaryjny.
Zadzwoniłem do znajomego mechanika i powiedział że najprawdopodobniej zostało przerwane wypalanie filtra a w trybie awaryjnym można w razie czego jeździć.
Czy to prawda?
Czy mogę w razie czego z tym jeździć i czy w trybie awaryjnym procedura wypalania filtra może się rozpocząć od nowa?
Bo jeśli tak to planuję zrobić trasę ok 30km z prędkością 60-80kmh, na manualu 3 bieg, obroty ok 2500.
Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Pozdrawiam
Kraczuss
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2019-07-25, 08:25
Miałem to z tydzień temu u siebie . Podjechałem do znajomego i wypalił mi go komputerowo. Jednak okazało się że filtr poprosi jest do wymiany bo nie przepala na niższych temperaturach. Ale żeby auto narazie jeździło wgrał jej nowy program z nowym DPF ( teoretycznie ) i autko śmiga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum