|
Autor |
Wiadomość |
psejl
Użytkownik
Rocznik: 2010
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian
Jeżdzę: A8 D4
|
Wysłany: 2014-09-25, 12:38 [D3 06 4.2TDI
] Drganie na postoju i stuki w czasie jazdy
|
|
|
Witam,
Mam dwa problemy z autem, które ciężko jest komukolwiek zdiagnozować. ASO też się poddało.
Mianowicie:
1.) Po przejechanie ~>60 km, w szczególności w gorące dni, w kabinie słychać stuki. Jak samochód ostygnie i nie jeżdżę za dużo danego dnia to nie wracają. Chyba ze jest to gorący dzień. Wtedy po przejechaniu kilku KM od razu je słychać. Stuki te nie zależą od nierówności. Jedyny schemat, który zauważyłem to przyspieszanie i hamowanie. W większości słychać przy jednym i drugim i w czasie jazy niezależnie.W przeciągu ostatniego roku wymieniłem wszystkie wahacze. Magiel nie był jeszcze regenerowany a autko ma 200k km oryginalnego przebiegu, ale po wstępnych oględzinach na maglu luzu nie ma. Spotkał się ktoś może z takim problemem? Poczytałem na forum, ale jeżeli ktoś nawet spotkał się z tym problemem to nie napisał jak go rozwiązał poza próbami wymiany wszystkiego w zawieszeniu i układzie kierowniczym.
2.) Drgania - drgania są wyczuwalne na postoju. Nie ma znaczenia czy na P czy na D. Kiedyś był taki efekt, że chwile te drgania były a później ustawały. Teraz już tak jakby się włączyły na stałe.
Dzięki za wszelką pomoc. Rozkładam już ręce... nie mogę znaleźć przyczyny..
Pozdr,
pesjl |
_________________ Najwięcej złych kroków popełniamy stojąc |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-09-25, 14:50
|
|
|
Czy skrzynia była serwisowana(olej zmieniany) może tam tkwi problem? |
|
|
|
|
|
|
|
psejl
Użytkownik
Rocznik: 2010
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Sebastian
Jeżdzę: A8 D4
|
Wysłany: 2014-09-30, 14:35
|
|
|
Skrzynia i reduktor była ostatnio regenerowana w Samko więc to nie jest chyba to. Zresztą stuki pochodzą raczej z okolic zawieszenia lub układu kierowniczego.
Ręce rozkładam.... |
_________________ Najwięcej złych kroków popełniamy stojąc |
|
|
|
|
pawelbtw
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 5.2
Skrzynia: tiptronic
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2014-10-01, 06:29
|
|
|
Ja przy dodawaniu gazu i puszczaniu gazu czułem mocne uderzenie i stuki, kolega z forum doradził, że może być to podpora wału, wymieniłem i wszystko hula a co do drgań, to albo może już cewki się kończą, albo sonda. W sumie u mnie od jakiegoś czasu też są wyczuwalne drgania na postoju ale tak minimalne że narazie nie przejmuje się tym. |
|
|
|
|
|
|
|
psg
Moje A8
Rocznik: 2008
Skrzynia: Tip. 6HP26
Zasilanie: ON
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BVN
|
Wysłany: 2018-12-15, 12:39
|
|
|
Czesc Sebastian czy te drgania na postoju udało ci sie zdiagnozować skąd pochodzą ? |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|