|
Autor |
Wiadomość |
Vesslan
Użytkownik
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptonic
Zasilanie: PB
Imię: Andrzej
Jeżdzę: D3
|
Wysłany: 2019-06-24, 11:20 [D3 07 4.2FSI
] Naprawa/wymiana klamek keyless
|
|
|
Z tego, co widzę, działanie tego systemu powinno być takie:
1) wciskasz przycisk na klamce (kluczyk obok drzwi): drzwi się zamykają
2) przy zamkniętym aucie włożysz rękę pod klamkę (nie pociągając!): drzwi się otwierają
U mnie nie działa to dobrze: przycisk działa tylko na prawych tylnych drzwiach, a "czujnik włożenia ręki" - tylko na lewych tylnych. Na pozostałych albo przyciski nie mają "kliknięcia" (czyli pewnie fizycznie uszkodzone), albo nie reagują na włożenie ręki, chociaż po jednym pociągnięciu zamek się odblokuje, a za drugim można otworzyć drzwi.
Chcę to naprawić. Liczę się z tym, że trzeba będzie wszystkie klamki powymieniać - zależy mi przede wszystkim na działającym przycisku zamykania, klamkę mogę sobie ciągnąć i dwa razy, chociaż miło by było, gdyby i proste wkładanie dłoni zadziałało
Pytanie pierwsze zatem: ile jest typów klamek? Tzn. czy wszystkie klamki keyless są identyczne i można je montować do dowolnych drzwi?
Pytanie drugie: Mam auto po drugim lifcie - czy muszę szukać klamek od drugiego lifta, czy też mogą być z dowolnego rocznika D3?
Pytanie trzecie: są gdzieś dostępne nowe klamki, czy muszę brać pod uwagę wyłącznie używki?
A tak w ogóle: przyciski keyless to mocno awaryjny komponent? Gdybym miał oceniać po swoim egzemplarzu, to odpowiedź byłaby oczywista, ale może mam jakiś felerny? |
|
|
|
|
|
|
|
mamba
Użytkownik
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Wojtek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Paź 2013 Posty: 19 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2019-06-24, 21:03
|
|
|
wszystkie są identyczne (klamka kierowcy posiada otwór na wkładkę ale bez problemu przełożysz), można montować do dowolnych drzwi
nie ma znaczenia przedlift czy lift
kupuj nowe, bo używki to loteria-może pochodzić zbyt krótko lub wcale |
|
|
|
|
|
|
|
maciu
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: tip
Imię: Maciej
Jeżdzę: D3, (S8,A8,V8,S4)
Pomógł: 52 razy Dołączył: 19 Lip 2009 Posty: 2900 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2019-06-24, 21:24
|
|
|
jak bedzie brał nowe (co też polecam) to po co cokolwiek przekładać...
bierzesz jedną kierowcy i 3 pozostałe
jest tu o tym sporo tematów, weź pod uwagę jeszcze że wiązki często są pozałamywane
w okolicach klamek (ciągłe poruszanie przewodów) więc same klamki to może nie być
wszystko |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
mamba
Użytkownik
|
Wysłany: 2019-06-25, 07:58
|
|
|
Cytat: | jak bedzie brał nowe (co też polecam) to po co cokolwiek przekładać...
bierzesz jedną kierowcy i 3 pozostałe |
tylko i wyłącznie po to tak napisałem, bo o to zapytał. A może akurat chce przełożyć klamkę(w której działa mu przycisk) na stronę kierowcy(a tam mu nie działa) |
|
|
|
|
|
|
|
Vesslan
Użytkownik
Rocznik: 2007
Skrzynia: Tiptonic
Zasilanie: PB
Imię: Andrzej
Jeżdzę: D3
|
Wysłany: 2019-06-25, 13:14
|
|
|
Tak myślałem - lepiej nówki.
Tylko skąd je zamówić? Spędziłem prawie godzinę na szukaniu po forum i googlach - niestety nie ma tego nigdzie dostępnego. Tylko ASO? |
|
|
|
|
mamba
Użytkownik
|
Wysłany: 2019-06-25, 14:04
|
|
|
Vesslan napisał/a: | Tak myślałem - lepiej nówki.
Tylko skąd je zamówić? Spędziłem prawie godzinę na szukaniu po forum i googlach - niestety nie ma tego nigdzie dostępnego. Tylko ASO? |
ASO, około 500zł sztuka, w podkładzie- do lakierowania |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|