Wysłany: 2024-09-27, 18:25 [D3 06 3.0TDI
] 3.0 tdi długo kręci po dłuższym postoju/no
Witam. Niedawno zostałem posiadaczem a8 d3 z silnikiem 3.0 tdi i auto nie ma żadnych problemów i błędów (nie sprawdzałem vcds) i jeździ bez żadnych problemów. Przebieg to 313k KM. Niedawno wymieniony filtr paliwa. Niestety auto ma problem z odpalaniem. Po nocy lub dłuższym postoju silnik kręci z około 2-4 sekundy i zapala i ładnie chodzi bez żadnego dymu lub falowania obrotów.
Ogólnie silnik nie ma żadnych problemów i podczas jazdy nie ma żadnego falowania czy szarpania. Dla mnie to brzmi jakby układ paliwa się zapowietrzył po zgaszeniu silnika. (Zawór zwrotny paliwa przy filtrze?) Nie mam pojęcia od czego zacząć. Jeśli odpalę i silnik poczhodzi z 1 min i potem zgaszę przyczym odczekam z 30 sekund i potem znowu kręcę to odpala bez problemu (maks 0.5 sek).
Auto zakupilem juz z problemem. Nie wymienialem filtra paliwa, ale widze w ksiazce ze byl niedawno wymieniany. Auto kreci dlugo niezalaznie od tego czy jest zimne czy cieple. Czas krecenia zalezne jest od czasu postoju. Jesli auto postoi z 15 min to juz kreci z 5-8 sek na cieplym silniku. Jakby paliwo sie cofalo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum