|
Autor |
Wiadomość |
marchem
Moje A8
Rocznik: 2011
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Automatyczna
Zasilanie: ON
Imię: Mariusz
Jeżdzę: Audi A8 D4 4.2 TDI
|
Wysłany: 2021-02-06, 00:12 [D4 10 4.2TDI
] Problem z elektryką
|
|
|
Panowie,
Pomóżcie, podpowiedzcie rozwiązanie...
Jakiś czas temu pojawiły mi się trzy błędy: lewa poduszka skrzyni, lewa poduszka silnika i zawor chlodzenia oleju przekladniowego (zwarcie z masą). Oczywiście pierwsza mysl, pechowo padły te elementy. Kupiłem poduszki, zawór i jakież było moje zdziwienie kiedy po wymianie bledy pozostały. Kolega z forum naprowadził mnie na trop -problem elektryczny. Znalazłem we Wrocławiu elektryka, ktory ma jakies pojecie (co nie było łatwe), posprawdzał i znalazł przepalony bezpiecznik. Wymienił i błędy daly sie skasować. Przy odbiorze samochodu wyprowadził mnie z dobrego nastroju stwierdzeniem, ze nie znalazł przyczyny a usunął czasowo skutek. Mialem jeździć i obserwować , no i miesiąc było ok. Kilka dni temy cała historia powróciła, zgodnie z ustaleniami podstawiłem mu samochód na dalsze sprawdzenia. Wpadł na pomysł żeby poprowadzić odzielnie zasilanie na zawór chlodzenia oleju z odzielnym bezpiecznikiem. Wedlug tego pomyslu jesli problemem sa poduszki to spali sie jeden bezpiecznik, jesli zawór to drugi. Teoretycznie ok, w praktyce niestety, dzis znow zolta kontrolka na desce, podlaczam ODISa i wszystkie trzy błędy .
Może ktoś ma pomysł, spotkał sie z tym problemem i podpowie gdzie szukać? Nie wiem, wiązka walnieta i jakis przewod robi zwarcie?
Ewentualnie dajcie namiar na kogos w okolicach Wroclawia, kto mi ten problem ogarnie
Pozdrawiam, Mariusz |
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2021-02-14, 10:11
|
|
|
Te wszystkie trzy elementy zasilane są y jednej wiązki, która idzie w dół po lewej stronie silnika (jak źle kojarzę to mnie poprawcie). Najlepiej zacząć od sprawdzania poszczególnych kabli od wtyczek wymienionych już komponentów do sterownika silnika, czy też skrzyni begów. |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
marchem
Moje A8
|
Wysłany: 2021-02-14, 12:08
|
|
|
Dzięki za odpowiedź,
Orientujesz się może jak wygląda dostępność do przewodów, da się sprawdzić bez wyjmowania silnika? |
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2021-02-14, 13:56
|
|
|
Jak masz dostępność do podnośnika to wystarczy jedynie trochę gimnastki rąk |
|
|
|
|
|
|
|
marchem
Moje A8
|
Wysłany: 2021-02-14, 14:20
|
|
|
Niestety moja wiedza i umiejętności nie są wystarczające żeby tam zaglądać
Bardziej pytam w imieniu elektryka ktoremu zlecę sprawdzenie.
Jak sądzisz usunięcie tej awarii może miec pozytywny wpływ na pracę skrzyni biegów? Czy to są dwie różne historie. Na cieplym przeciąga między 2 i 3, jakoś podswiadomie połączyłem to sobie z błędem zaworu chlodzenia skrzyni. |
|
|
|
|
danishow
Moje A8
|
Wysłany: 2021-02-14, 19:33
|
|
|
marchem napisał/a: | Jak sądzisz usunięcie tej awarii może miec pozytywny wpływ na pracę skrzyni biegów? | Błąd dotyczy między innymi czujnika skrzyni biegów, więc wielce prawdopodobne jest to, że skrzynia nie pracuje prawidłowo ...tryb awaryjny itp. |
|
|
|
|
|
|
|
marchem
Moje A8
|
Wysłany: 2021-02-22, 19:46
|
|
|
Dziś odebralem samochód od wspomnianego wcześniej elektryka, wydaje się ze problem został rozwiazany
Zwarcie zostało znalezione w kostce, w okolicach lewego sterownika silnika. Co ciekawe z zewnątrz kostka nie wskazywała na jakąkolwiek usterkę. Kostka i jakieś inne "pierdółki " kupione w ASO, wymienione...błędów brak <radocha>
Teoretycznie rzecz banalna, ale ile to mnie kosztowało, głównie za roboczogodziny, niech to szlag trafi |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2021-02-23, 10:40
|
|
|
marchem napisał/a: | Dziś odebralem samochód od wspomnianego wcześniej elektryka, wydaje się ze problem został rozwiazany
Zwarcie zostało znalezione w kostce, w okolicach lewego sterownika silnika... |
No, widzę że jednak się udało
I nawet w podobnym kierunku co rozmawialiśmy (wiązka) tylko u mnie w innym trochę miejscu był problem. I też z zewnątrz kostki wyglądały ok a w środku zielono. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|