|
Autor |
Wiadomość |
Liwian
Użytkownik
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Multitronic
Zasilanie: ON
Imię: Liwian
Jeżdzę: A8 D4
|
Wysłany: 2018-11-30, 00:06 [D4 ALL
] Wibracje z tylu podczas rozgrzanych hamulców.
|
|
|
Witam.
Mam taki problem że jak porządnie rozgrzeja się hamulce to w wibracje wpada auto z tylu dzieje się tylko po kilku ostrych hamowaniach z dużych prędkości jak hamulce ostygną to wraca do normy i gładko się hamuje. Tarcze wymieniłem dwukrotnie obecnie założone najlepsze jakie znalazłem przed ceramicznymi sytuacja się powtarza klocki też nowe już sam nie wiem. Ewidentnie jest to związane z wysoką temperatura. Czy jakiś element zawieszeni może to powodować. |
|
|
|
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-11-30, 09:17 Re: Wibracje z tylu podczas rozgrzanych hamulców.
|
|
|
Liwian napisał/a: | Witam.
Mam taki problem że jak porządnie rozgrzeja się hamulce to w wibracje wpada auto z tylu dzieje się tylko po kilku ostrych hamowaniach z dużych prędkości jak hamulce ostygną to wraca do normy i gładko się hamuje. Tarcze wymieniłem dwukrotnie obecnie założone najlepsze jakie znalazłem przed ceramicznymi sytuacja się powtarza klocki też nowe już sam nie wiem. Ewidentnie jest to związane z wysoką temperatura. Czy jakiś element zawieszeni może to powodować. |
Mam tak samo, szczególnie z dużych prędkości na autostradzie przy ostrym hamowaniu.
Przy spokojnej jeździe nic się nie dzieje, przypuszczam , że hamulce są słabo wydajne ( u mnie nowe klocki ATE z tyłu wystarczyły na 25 Tk, koledze na 15 Tk) nie wiem dlaczego ale tył hamuje mocniej niż przód w tym aucie - to nawet widać jak koła się brudzą |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2018-11-30, 10:46 Re: Wibracje z tylu podczas rozgrzanych hamulców.
|
|
|
Liwian napisał/a: | Mam taki problem że jak porządnie rozgrzeja się hamulce to w wibracje wpada auto z tylu dzieje się tylko po kilku ostrych hamowaniach z dużych prędkości jak hamulce ostygną to wraca do normy i gładko się hamuje. |
Gdyby wibracje pozostawały tzn, że prawdopodobnie źle docierasz klocki i tym samym niszczysz tarcze, ale skoro to mija to widocznie przegrzewasz heble. Jak odczuwasz te wibracje, że mówisz tylko o tyle a na kierownicy nic nie czuć ? To przód bierze na siebie większa prace.
walus30 napisał/a: | przypuszczam , że hamulce są słabo wydajne |
Mam setup z D4 u siebie i narzekać nie mogę. Z tym, że fabryczny pozostał akurat u mnie tylny zacisk.
walus30 napisał/a: | tył hamuje mocniej niż przód w tym aucie - to nawet widać jak koła się brudzą |
Gdyby tak było to byś się zabił |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-11-30, 10:47
|
|
|
dice111 napisał/a: | [quote="walus30" tył hamuje mocniej niż przód w tym aucie - to nawet widać jak koła się brudzą |
Gdyby tak było to byś się zabił[/quote]
to czemu klocki z tyłu zużywają się znacznie szybciej? |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2018-11-30, 11:04
|
|
|
To może wynikać z kilku opcji: siły hamowania (w starszych samochodach był za to odpowiedzialny korektor) a wiec usterki, pracy ESP, częściowo ponoć i z EBC, stylu jazdy, grubości, jakości i rodzaju samego klocka i tarczy itd. Są jednak samochody w których jest to normalne (mowię o zużyciu, nie sile hamowania). |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-11-30, 11:23
|
|
|
dice111 napisał/a: | To może wynikać z kilku opcji: siły hamowania (w starszych samochodach był za to odpowiedzialny korektor) a wiec usterki, pracy ESP, częściowo ponoć i z EBC, stylu jazdy, grubości, jakości i rodzaju samego klocka i tarczy itd. Są jednak samochody w których jest to normalne (mowię o zużyciu, nie sile hamowania). |
U mnie przód (400mm tarcze) prawie nie ruszony, a tył szybciej idzie znacznie |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|