|
Autor |
Wiadomość |
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2016-04-23, 22:00
|
|
|
Maćku.... rogaliki z ciasta francuskiego |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-24, 02:54
|
|
|
bueee nie cierpie francuskiego ciasta. Francuzy tylko fajne pocałunki wymyslili |
|
|
|
|
|
|
|
Unseen [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-24, 18:18
|
|
|
Francuzi maja bardzo dobre jedzenie :-) Bardzo lubie pizze we francuskiej wersji, jak rowniez burgery. Ostatnio jadlam przepysznego burgera w hotelu przy lotnisku w Paryzu. Bede tam w tym tygodniu, ale nie mam czasu, zeby zahaczyc o hotel i wpasc na burgera. Moze lot bedzie opozniony, to wtedy na pewno podskocze tam. |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-24, 18:20
|
|
|
No żabie udeczka musza smakowac toz to wieloletni specjał
Ja dzis byłem na spacerku po serpentynkach i na benzynce bo sie gas skończył po 550km |
|
|
|
|
|
|
|
Marius
Użytkownik
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mariusz
Jeżdzę: D3
|
Wysłany: 2016-05-16, 17:05
|
|
|
odbieram córkę z przedszkola,zmęczony jak to przy poniedziałku a tu,cytuję :
Tatuś... Fane auto,podoba się...
i kto by się nie uśmiechnął? |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2016-05-17, 00:36
|
|
|
Taka refleksja po minionej sobocie...
Jestem w PL jakiś miesiąc i naprawdę nie wiem czy mnie to cieszy.
Trochę się odzwyczaiłem ale polska rzeczywistość szybko powróciła....
W ubiegłym tygodniu późnym wieczorem zostałem zatrzymany do kontroli przez Policję w cywilnym aucie - pogadaliśmy i pojechałem dalej.
Kilka dni później, w sobotę, w Katowicach ponownie kontrola drogowa. Tu przez pół godziny odbywało się szukanie dziury w całym... życiorys przejrzano dogłębnie... z braku dowodu rejestracyjnego dostałem 50pln mandatu oraz zakaz dalszej jazdy.
W obu przypadkach nie popełniłem żadnego wykroczenia
W DE bywałem wielokrotnie... różnymi autami na polskich tablicach... i przez ostatnie 15 lat tylko 1 raz (słownie JEDEN RAZ) zostałem zatrzymany przez Polizei do kontroli drogowej.
W PL wszystkich kontroli nawet nie zliczę... jak nie ma się do czego przyczepić to zaczyna się szukanie dziury w całym. Jak pytam o powód kontroli to słyszę normalny tutaj, jak dla mnie idiotyczny tekst: "kontrola drogowa w celu sprawdzenia legalności posiadanego pojazdu".
Ja yebie.... lata mijają a tu nic się nie zmienia |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-05-17, 06:24
|
|
|
Nie czepiali się szyb i lamp?
Za brak dowodu rejestracyjnego zabronili Ci dalej jechać?! Jak z tego wybrnąłeś? |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-05-17, 10:55
|
|
|
No na pewno przyczepili się nadmiaru "fabrycznej" folii ochronnej w aucie FOSSa i na podstawie tego stwierdzili błednie że auto się nie nadaje do dalszej jazdy. Miałem raz tak to poczekałem az odjadą i ruszyłem w dalsza droge niewzruszony.
Chyba że się myle? |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2016-05-17, 10:58
|
|
|
VanDyke napisał/a: | Nie czepiali się szyb i lamp? |
Szyby były przedmiotem oględzin.... odstępstwa od normy nie stwierdzono
W trybie "szukania dziury w całym" przedmiotem oględzin były również moje lampy, jak i stan ogumienia jak i inne elementy pojazdu - naruszenia obowiązujących przepisów nie stwierdzono
VanDyke napisał/a: | Za brak dowodu rejestracyjnego zabronili Ci dalej jechać?! Jak z tego wybrnąłeś? |
drago_o napisał/a: | Za sam brak dowodu nie mogą zabronić przecież. |
Hmmm... wg. przepisu do którego się odwołano to właściwie chyba można zabronić dalszej jazdy
Jeszcze się w to nie zagłębiałem bo pierwszy raz mi się to przydarzyło... przy wcześniejszej kontroli w Warszawie również tego dowodu nie miałem ale tam, jak się okazało, nie było to przeszkodą w kontynuowaniu jazdy więc takiego obrotu wydarzeń się nie spodziewałem.
USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym
"Art. 38. Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie
uprawnionego organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:
1) dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;
2) dokument stwierdzający dopuszczenie pojazdu do ruchu;
3) dokument potwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie
Art. 71. 1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego,
ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe.
2. Pojazdy określone w ust. 1 są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne, a w przypadku pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli, w nalepkę kontrolną."
I dalsze tam bla bla bla.
Generalnie w goownianym CEPiK'u nie ma mojego ostatniego badania technicznego pomimo tego, że mam aktualne - kibel
Wg. goownianego CEPiK'u w 2002 roku, o ile dobrze pamiętam, utraciłem uprawnienia do prowadzenia pojazdów i wciąż ich nie odzyskałem
Tu przyznaję, prawo jazdy rzeczywiście kiedyś zostało mi zatrzymane, za punkty, ale zdałem ponowne egzaminy i prawo jazdy odzyskałem jeszcze tego samego roku w którym je utraciłem. Co więcej, dokument prawa jazdy, po jego odzyskaniu, był wymieniany przeze mnie już dwukrotnie więc wystarczy spojrzeć na datę wydania dokumentu aby nie zaczynać w ogóle całej tej idiotycznej dyskusji nt. moich uprawnień
VanDyke napisał/a: | Jak z tego wybrnąłeś? |
"Znalazłem" dowód rejestracyjny i pojechałem dalej.
Dokładnie taką też otrzymałem informację od policji - jak ktoś dowiezie panu dowód rejestracyjny to może pan bez przeszkód kontynuować jazdę.
Podsumowując...
Wg. policji, zgodnie z przytoczonymi powyżej przepisami, auto bez dowodu rejestracyjnego nie może poruszać się po drogach publicznych.
Co więcej, notarialnie potwierdzona kopia dowodu rejestracyjnego, wg. tychże policjantów, również nie daje możliwości poruszania się pojazdem po drogach publicznych
Widzę, że na okoliczność następnej kontroli, a w tym kraju nie wątpię że taka będzie już niedługo, muszę sobie przygotować pełną wykładnię prawną co do warunków technicznych pojazdu oraz dokumentacji i moich uprawnień a przede wszystkim co do zasadności przeprowadzania tzw. "rutynowej kontroli drogowej" która w świetle obowiązujących przepisów jest bezprawna
drago_o napisał/a: | Za sam brak dowodu nie mogą zabronić przecież. Pewnie czegoś się tam finalnie przyczepili |
Nie było żadnej innej przyczyny. Jechałem z dziećmi i z małżonką na zakupy i nie popełniłem żadnego wykroczenia. Z całego tłumu pojazdów zostałem "wytypowany" do tzw. "rutynowej kontroli drogowej
Apophis napisał/a: | No na pewno przyczepili się nadmiaru "fabrycznej" folii ochronnej w aucie FOSSa i na podstawie tego stwierdzili błednie że auto się nie nadaje do dalszej jazdy. Miałem raz tak to poczekałem az odjadą i ruszyłem w dalsza droge niewzruszony.
Chyba że się myle? |
Mylisz się - tą część kontroli drogowej przeszedłem bez szwanku |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-05-17, 11:04
|
|
|
FOSS napisał/a: | Podsumowując...
Wg. policji, zgodnie z przytoczonymi powyżej przepisami, auto bez dowodu rejestracyjnego nie może poruszać się po drogach publicznych.
Co więcej, notarialnie potwierdzona kopia dowodu rejestracyjnego, wg. tychże policjantów, również nie daje możliwości poruszania się pojazdem po drogach publicznych |
A tutaj sie myla i to grubo-co kazdy sąd zweryfikuje
Skoro nie stwierdzili że pojazd niesprawny to mogłes "znaleźć" DR bo juz nie groziła jego utrata.
Ponadto na podstawie samego cepiku mogli zabronic dalszej jazdy. |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
|
Wysłany: 2016-05-17, 11:13
|
|
|
FOSS napisał/a: | Generalnie w goownianym CEPiK'u nie ma mojego ostatniego badania technicznego pomimo tego, że mam aktualne - kibel
Wg. goownianego CEPiK'u w 2002 roku, o ile dobrze pamiętam, utraciłem uprawnienia do prowadzenia pojazdów i wciąż ich nie odzyskałem |
Myślę, że to było ich problemem zanim znalazłeś dowód. Gdyby w CEPiK'u było oki to by nie zabronili dalszej jazdy. Ale musiałeś znaleźć dowód aby im to udowodnić. |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2016-05-17, 12:43
|
|
|
drago_o napisał/a: | Myślę, że to było ich problemem zanim znalazłeś dowód. Gdyby w CEPiK'u było oki to by nie zabronili dalszej jazdy. Ale musiałeś znaleźć dowód aby im to udowodnić. |
Nie mam wpływu na to co jest w tym goownianym CEPiK'u.
A właściwym problemem jak zwykle było same auto... co usłyszałem praktycznie wprost - rzuca się w oczy i musieli koniecznie zatrzymać
Powinienem to nagrywać
Potem pół godziny szukania dziury w całym i dyskusja nt. całego mojego życiorysu.... dyskusja zresztą jednostronna bo z mojej strony było tylko wielokrotne stwierdzenie, że "to" nie ma żadnego związku z prowadzoną kontrolą drogową więc nie widzę powodu aby cokolwiek wyjaśniać.
Z całym szacunkiem dla kolegów w mundurach.... jak mnie to w tym kraju wkur....
20 lat temu było tak:
> czarne BMW = bandzior
> czarny Mercedes "okular" lub S-klasse czy ML = bandzior
> auto z ciemnymi szybami = bandzior, złodziej, diler narkotykowy
> miejsce zamieszkania Pruszków, Wołomin czy okolice = bandzior, złodziej, paser, diler narkotykowy i generalnie chyba wszystko co w katalogu czynów zabronionych można znaleźć
> auto na tablicach WPR, WWL = bandzior albo ktoś kto zna osobiście jakiegoś bandziora
> ktoś szwendający się po nocy od baru do baru, szczególnie w środku tygodnia = bandzior albo złodziej
Ja yebie.... lata mijają a w tym kraju nic się nie zmienia no może zmieniło się tylko to, że do marek BMW i MB dołączyło teraz również AUDI
Jak bym Yarisem jeździł albo Lanosem to pewnie 90% tych "rutynowych kontroli drogowych" czy też "kontroli w celu sprawdzenia legalności posiadania pojazdu" w ogóle nie miałoby miejsca |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-05-17, 12:47
|
|
|
Heh, własnie sprawdziłem i ja tez nie mam adnotacji w CEPiKU o ważnym badaniu technicznym |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
|
Wysłany: 2016-05-17, 12:49
|
|
|
FOSS napisał/a: | Nie mam wpływu na to co jest w tym goownianym CEPiK'u. |
No nie masz. Ale jakby mieli tam porządek to byś mógł kontynuować jazdę.
FOSS napisał/a: | A właściwym problemem jak zwykle było same auto... co usłyszałem praktycznie wprost - rzuca się w oczy i musieli koniecznie zatrzymać |
Spoko mnie trzymali o 3 w nocy godzinę i sprawdzali ale nie samo auto co papiery. Jako, że mam nie polskie nazwisko, wygląd też nie do końca, była godzina w nocy... W prost mi powiedzieli, że w okolicy było ostatnio kilka włamań. Zapytałem tylko "Czy też Audi A8 by na włam jechali?"... No ale za niewyparzony jęzor pewnie dłużej postałem i w sumie 300m od domu godzinę spędziłem w samochodzie. Był okres zimowy i powiedziałem im, że albo mnie puszczają albo odpalam auto na postoju bo nie będę marznął przez ich widzimisię. I znowu coś tam warkotali ale odpaliłem i siedziałem.
FOSS takie życie, taki kraj, tutaj na pierwszym miejscu są stereotypy |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|