|
Autor |
Wiadomość |
woli
Użytkownik
Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8D2
|
Wysłany: 2017-03-07, 16:22 Stłuczka
|
|
|
Witam, miałem stłuczkę miesiąc temu. Dostałem wycenę że s,koda całkowita. Uszkodzonyam prawy przód (zderzak, reflektor, kierunek, maska, błotnik). Jedyne co mnie ratuje to zanizyc koszt naprawy .... Dlatego potrzebuje jakiegoś zdjęcia z cena zderzaka przód że spryskami. Może ktoś dysponuje takim plikiem ? |
|
|
|
|
|
|
|
robsonik4
Moje A8
Rocznik: 1995
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Wiek: 56 Dołączył: 09 Lip 2010 Posty: 485 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
|
|
|
|
woli
Użytkownik
Rocznik: 1994
Imię: Mateusz
Jeżdzę: A8D2
|
Wysłany: 2017-03-08, 19:22
|
|
|
Auto na 7700 a wrak na 4600... Zal |
|
|
|
|
ArturPL
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Toiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2017-03-08, 19:28
|
|
|
Nie koniecznie... ubezpieczyciel bierze wartość auta z dwóch źródeł:
1. Eurotax
2. Uśredniona cena z aukcji które tworzą ubezpieczyciele (są takie aukcje jak allegro ale auta sprzedają ubezpieczalnie osobom/firmą które skupują wraki/uszkodzone auta)
W rzeczywistości dla Ciebie znacząca jest wartość auta jaką mógłbyś otrzymać samodzielnie sprzedając auto. Np. uśredniona cena z portali aukcyjnych.
Wiadomo, że Eurotax uogólnia wartości bo odgórnie zakłada jego stan, a handlarze zaniżają ją by kupić jak najtaniej.
Na allegro dany model z identycznym wyposażeniem może chodzić od 15-25 tys. Np. ze względu na wzorowy stan Twojego auta z przed stłuczki możesz powiedzieć, że Twoje auto było warte 25 tys.
Ubezpieczyciel wycenia go na 20 tys. na podstawie Eurotaxu i pojawia się spór.
Spór którego rozwiązanie sprowadza się do sądu.
Argumenty/dowody które stoją za Tobą:
- wykaż, że na aukcjach Twoje auto jest droższe niż pokazuje ubezpieczyciel
- ubezpieczyciel MA OBOWIĄZEK przywrócić Twoje auto do stanu z przez kolizi więc jeżeli nie chcesz wchodzić w spór oddaj auto do warsztatu i niech oni się martwią (na 100% warsztat wytoczy sprawę ubezpieczycielowi - robią to za każdym i nie bawią się w pisma)
- uzasadnienie ubezpieczyciela co do wartość auta - uogólnianie to tylko podstawa, masz prawo dochodzić szczegółów wyceny. Może się okazać, że w ogóle pomylili modele!!! (miałem tak z BMW e39, wycenili jak BMW e34)
W dodatku pamiętaj, że Ty nie jesteś związany z tą ubezpieczalnią. W takim przypadku jesteś poszkodowanym obywatelem który oczekuje od sprawcy pokrycia/usunięcia wszystkich szkód, a ze względu na to, że ubezpieczyciel zobowiązał się wziąć odpowiedzialność za sprawcę od odpowiedzialności cywilnej to on musi to wszystko zrobić i NIE dotyczą Cię wszelkie zawarte przez ubezpieczyciela klauzule/warunki/umowy/postanowienia/zasady/reguły. Obowiązuje Cię tylko i wyłącznie prawo ogólne (Konstytucja) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|