|
Autor |
Wiadomość |
CzAjU84
Użytkownik
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 1.9
Skrzynia: Manual
Zasilanie: ON
Imię: Mariusz
Jeżdzę: VW
|
Wysłany: 2015-08-09, 10:35 A8 D3 4.2 MPI vs 4.2 TDI ostatnia konfrontacja
|
|
|
Na wstepie pragne prosic o nie krzyczenie na mnie bo moze niektorzy powiedza ze tego jest masa gdzies na forum itd. Wiem jest duzo info ale podczas szukania zaczyna mi sie wszystko mieszac Poza tym miejscami sa informacje szczepkowe. Chcialbym w koncu ostatecznie sie przekonac do ktoregos modelu. Cale zycie praktycznie jezdzilem dieslem. Chcialem sie odciac od tych turbin problemow z brakiem mocy tym ze juz nie robie duzych przebiegow jak niegdys i czytajac forum zapragnalem 4.2 MPI silnik niezniszczalny jak to pisza a w razie czego gaz i nie ma problemu. Niedawno jednak poczytalem o 4.2 TDI i znow mi sie odezwalo pragnienie hehe
Myslalem nad kosztami uzytkowania jednego modelu i drugiego ale nie majac takiego auta ciezko jest spekulowac i szukac kazdej czesci po necie Chcialbym Was prosic drodzy forumowicze o porownanie tych modeli pod wzgledem wlasnie kosztow eksploatacji i czesci.
Wiem ze A8 do tanich nie nalezy ale nie zawsze wszystko trzeba na najdrozszych czesciach nie?
4.2 MPI
Jak wyglada sprawa z rozrzadem, jaka cena? Skrzynia-wymiana oleju.Co do klockow/tarcz/wachaczy/pneumatyki/sprezarki to chyba takie same ceny jak w TDI tak? - jakie? Na korzysc MPI brak turbiny, mozliwy gaz. Jak spalanie?
4.2 TDI
Tak samo rozrzad napewno sie rozni wiec ile? Ta sama skrzynia czy inna bo inny moment? Tutaj sa inne sprawy np turbiny...sa 2 tak? Padaja czesto ? jaka cena +/- , dwumas? Jest DPF...ehh pieprzeni ekolodzy... Kusi wyciac go w ciul i problem z glowy Spalanie w porownaniu do MPI mniejsze w trasie bajka No ale dieslem trzeba jezdzic..oplaca sie go brac jak sie robi w miesiacy 500km... Ten moment :D
Moze jeszcze sa jakies inne podzespoly ktory lubia pasc albo cos o czym nie wiem a trzebaby bylo sie nad tym zastanowic?? Wy wiecie bo uzytkujecie wiec piszcie najczestrze problemy.
Panowie nie chodzi o to by biedowac na czesciach i pchac kazde gowno za 5zl...ale tak z glowa Prosze o opinie i rozmowe. Z gory bardzo dziekuje za wszelkie sugestie |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
|
|
|
|
|
|
|
CzAjU84
Użytkownik
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 1.9
Skrzynia: Manual
Zasilanie: ON
Imię: Mariusz
Jeżdzę: VW
|
Wysłany: 2015-08-09, 15:28
|
|
|
ernesto przykro mi ze sadzisz ze robie to z lenistwa ... wcale tak nie jest. Chodzilo mi raczej o szybkie porownanie 1 obok 2 zebym mial poglad Pomijajac ta kwestie i tak dziekuje ci za linki postaram sie je wszystkie przegladnac Troszke mi to zajmie bo przy kompie nie spedzam duzo czasu dlatego tez chcialem cos na zasadzie MPI vs TDI w 1 poscie +/- Ale doceniam to co zrobiles i ze ci sie chcialo nowemu takiemu jak mi to przedstawic Jesli ktos jeszcze chcialby tak na szybkiego cos napisac to prosze pozdrawiam |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-09, 17:12
|
|
|
Ale zrozum że co miesiąc przyjdzie taki co chce porównań na szybkiego zadając praktycznie te same pytania. Np. ja jako głownie czytający sam wiem co najlepsze dla mnie i nie musze specjalnie pytać. |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-08-11, 21:23
|
|
|
Do pewnych wniosków musisz dojść sam. To Twój wybór nie nasz.
My możemy Ci jedynie podać to co już jest tu na forum. Jeśli czegoś nie było to wiadomo trzeba pytać.
Czytaj, nabieraj wiedzę i poznawaj. Przeglądaj działy techniczne, będziesz wiedział co się psuje w danym modelu i na co uwagę zwrócić.
Jak Apo napisał że pewne tematy już są a lepiej kręcić jeden niż tworzyć następny. Nie chodziło mi o lenistwo ale byś zaznajomil się z wyszukiwarką, wiedza jest ogromna tu na forum. Trzeba tylko wiedzieć jwk ją odnaleść |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|