Witam, chciałbym się zająć jednym z moich błędów w mojej furce, a mianowicie vcds mówi mi że jest uszkodzony sterownik hamulca postojowego, ogólnie wszystko działa prócz sygnalizacji światełkiem na przełączniku że ręczny jest zaciągnięty, przełącznik sprawdzony i pozostał tylko sterownik który rzekomo jest uszkodzony. Kupiłem sterownik i będę go wymieniał, pytanie moje brzmi, czy po wymianie trzeba go kodować?
Pozdrawiam Piotr.
![]() |
![]() |
![]() |
Wymiana sterownika hamulca postojowego
-
- Forum Audi A8
- Moje auto: S8 D3
- Rocznik: 2009
- Silnik: V10 5.2 FSI
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Piotr
-
- Forum Audi A8
Re: Wymiana sterownika hamulca postojowego
A może jest jakaś procedura, a czy w ogóle trzeba odłączyć akumulator by to zrobić?
-
- Forum Audi A8
Czy naprawdę mikt tego nie robił i nie wie?. Pomóżcie proszę bo chce wymienić a nie chcę sobie narobić dodatkowej roboty.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Imię: AHC by MTM
Przy wymianie jakiegokolwiek modułu, lepiej odłączyć aku. Trzeba: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... king_Brake
Black Cars Matters
-
- Forum Audi A8
Dziękuję Ci bardzo, czyli nie dokońca to takie proste. A czy jak wykonam test czujnika przyspieszenia i test podstawowych funkcji, to czy trzeba podać (zmierzyć) fizycznie by podać grubość klocków czy można to odczytać z VCDS. Przyznam szczerze że robiłem już kilka rzeczy ale tego jeszcze nie i nie chciałbym czegoś popsuć. Rozumiem że jedynym wyjściem aby sprawdzić grubość klocków to ściągnięcie kół, a jak widać za oknem pogoda nie za bardzo sprzyjająca. Dopytuję ponieważ boję się dać to zrobić jakiemuś partaczowi, wolę powoli zrobić to sam. Dodam ze do tej pory jeździłem i wszystko działało, procz przycisku, który tylko nie sygnalizuje diodą ze jest zaciągnięty, taka pierdoła a trochę irytuje. Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Imię: AHC by MTM
W starym module (zanim zmienisz) sprawdziłbym kanał 6 w adaptacji i ta wartość potem przepisał do nowego jak fizycznie mierzyć nie chcesz.
Potem i tak test funkcjonalny musi przejść, trochę trwa, zaciąga, popuszcza 3 razy wg procedury, więc jak coś będzie nie tak wywali Ci błąd.
Taka ciekawostka - jak nie używasz ręcznego to D3 od czasu do czasu na postoju sama Ci go zaciągnie co jakiś czas, właśnie po to by mierzyć grubość tylnych okładzin.
Generalnie ten mechanizm z czujnikiem halla jest kompletnie durny i był stosowany tylko w tym modelu.
Potem i tak test funkcjonalny musi przejść, trochę trwa, zaciąga, popuszcza 3 razy wg procedury, więc jak coś będzie nie tak wywali Ci błąd.
Taka ciekawostka - jak nie używasz ręcznego to D3 od czasu do czasu na postoju sama Ci go zaciągnie co jakiś czas, właśnie po to by mierzyć grubość tylnych okładzin.
Generalnie ten mechanizm z czujnikiem halla jest kompletnie durny i był stosowany tylko w tym modelu.
Black Cars Matters
-
- Forum Audi A8
Używam rzadko, zgadza się czasami słychać. Super Dziękuję. Spróbuję w sobotę to ogarnąć. Szkoda że aku trzeba odłączyć. a później wszystko ustawiać, ale trudno, skoro trzeba to tak zrobię.
-
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2006
- Silnik: V8 4.2 TDI
- Paliwo: Diesel
- Imię: maciu
Używam cały czas a i tak raz na jakiś czas (co parę miesięcy) to robi.
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020
wyPAD 2020