|
Autor |
Wiadomość |
hycel
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 3328
Skrzynia: tip
Zasilanie: ON
Imię: hycel
Jeżdzę: A8 3,3 tdi
Wiek: 40 Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 28 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2024-10-06, 20:39 [S8 D2 00
] Miękki pedał hamulca
|
|
|
Witam. Mam duzy problem z hamulcami w swojej Audi S8 2002. Auto stało miesiąc nie jezdzone i po odpaleniu pedał wpadł w podłogę, oczywiscie odrazu były słabe hamulce. BRAK WYCIEKÓW!
wiec spróbowałem odpowietrzac za pomoca pompowania i przy okazji wymieniłem płyn. Problem pozostał wiec wymieniłem pompę nozną halulcową i dalej tak samo. Układ odpowietrzyłm cisnieniowo bez skutku. Nowe klocki przód bo były troche cienkie. I nic. Pozostała tam pompa ABS i Pompa pomocnicza elektryczna czy ktos miał przypadek ze któras z nich sie uszkodziła i zrobił sie miekki hamulec. Dodam ze z układu nie leci zadne powietrze. Układ odpowietzrałem włącznie z pompką i przy absie i zaciski (6 odpowietrzników) juz z 20 razy i nic...po odpaleniu miekki, na zgaszonym twardy...co to moze byc...Proszę o pomoc... |
|
|
|
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Kwi 2017 Posty: 353 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2024-10-06, 22:17
|
|
|
Pompa którą włożyłeś to używka, czy nowa? |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/ |
|
|
|
|
|
|
|
hycel
|
Wysłany: 2024-10-07, 18:35
|
|
|
Używana
[ Dodano: 2024-10-07, 20:54 ]
Hamuje identycznie jak przed wymianą więc nie sądzę że używka jest uszkodzona |
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
|
Wysłany: 2024-10-07, 21:48
|
|
|
Jeden kolega tutaj z forum też miał wpadający pedał bez żadnych wycieków. Za moją radą wymienił pompę i teraz pedał nie wpada w podłogę. Pozostały jeszcze inne problemy ale już zupełnie inna bajka.
Pompa hamulcowa składa się z dwóch sekcji, przedniej i tylnej. Może dochodzić do przecieku między nimi (czyli we wnętrzu pompy). Wtedy płynu nie ubywa, wycieków na zewnątrz żadnych nie widać, a hamulec nie hamuje i wpada bardziej bądź mniej w podłogę. Generalnie nawet lekki przeciek, jak wciśniesz hamulec i będziesz trzymał, spowoduje powolne opadanie pedału aż do samego dołu. Tak więc... skoro dalej pozostał problem wpadającego pedału hamulca, to najprawdopodobniej kupiłeś padniętą pompę. |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
|
|
|
|
|
|
|
hycel
|
Wysłany: 2024-10-07, 21:59
|
|
|
Znam zasadę działania pompy hamulcowej, raczej mało prawdopodobne oby druga była uszkodzona
[ Dodano: 2024-10-08, 13:09 ]
Jeśli by przepuszczała między sekcja i to też na wyłączonym silniku, a tak pedał jest twardy |
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
|
Wysłany: 2024-10-09, 21:38
|
|
|
Jak inaczej wytłumaczyć wpadający pedał? No na logikę, skoro nie ma wycieków na zewnątrz, a pedał wpada to masz dwie opcje, padnięta pompa (przeciek między sekcjami) albo zapowietrzony układ. Jak już nie masz pomysłu co może być walnięte, to ja bym rozkręcił rurki idące do pompy abs, zaślepił je i sprawdził czy wtedy jest identyczny objaw. Tak wykluczysz bądź potwierdzisz czy pompa na pewno jest sprawna. Zakładam, że odpowietrzyłeś układ poprawnie. |
|
|
|
|
|
|
|
hycel
|
Wysłany: 2024-10-12, 10:16
|
|
|
Problem rozwiązany. Uszkodzona hydraulika w pompie ABS. Po wymianie pompy pedał nie wpada |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|