Wysłany: 2016-11-13, 16:43 [S8 D3 08
] Mało wydajny katalizator rzad II
Witam.Komputer pokazuje ze mam do wymiany katalizator rzad II. Czy da sie wymienic katalizator w audi S8 D3 bez wyjecia silnika? Czy wie ktos ktory to jest ten katalizator(rzad II) bo szczerze mowiac nie mam pojecia i jaki ma numer seryjny?
Pozdrawiam
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Zasilanie: PB
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
Wysłany: 2016-11-13, 21:47
Na drugim rzędzie (po lewej w kierunku jazdy) są dwa katalizatory, jeden dla pierwszych trzech cylindrów i drugi dla pozostałych dwóch. Do wymiany konieczne jest przynajmniej opuszczenie silnika ale najpierw trzeba zdiagnozować który dokładnie padł.
Pierwszy (6,7 i 8 cyl.) ma numer 07L 253 019 JX, drugi (9 i 10 cyl.) 07L 253 019 HX
Koszt obu w ASO to ponad 9000 PLN.
Cenowo juz sie dowiadywałem ile kosztuje w ASO i tez mi podali ze dwa katalizatory kosztuja 9 koła. A czy musze wymieniac dwa czy da sie jeden? Miałem cicha nadzieje ze da sie wymienic bez ingerencji w silnik tzn opuszczanie albo wyciagniecie. A jaki jest najlepszy sposob zeby sprawdzic ktory bedzie dokladnie do wymiany?A moze najlepiej to wszystkie wyciac i zmienic mape? ciekawe czy jest taka opcja i ile moze to kosztowac?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum