części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Nasze forum otwarte, zamknięte

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi A8.
Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 23 sie 2009, 02:23

Doc pisze:W rzeczy samej.
Poza tym, nikt z Was nie pomyślał o czymś takim jak indexowanie naszego forum przez wyszukiwarki.
Owszem pomyślał...
dlatego w pierwszym swoim poscie zaproponowałem zamknięcie tylko niektórych działów.
Doc pisze:Poza tym, nikt z Was nie pomyślał o czymś takim jak indexowanie naszego forum przez wyszukiwarki. Jeśli się zamkniemy, nie znajdzie nas tu pies z kulawą nogą. Będziemy sami się kisić w tej intymnej społeczności. Pozycja w google spadnie, znikniemy niemal z wyszukiwarek. Pozycjonuję klub po to, aby ludzie nas znaleźli, a nie przeciwnie.
A z tym znikaniem z wyszukiwarek to chyba jednak przesadzasz...
piszę czasem także na innych forach i jakoś ludzie nie mają problemu z ich odnajdywaniem mimo, że fora te są w dużej części zamknięte dla osób niezarejstrowanych i niezalogowanych.
Doc pisze:Mogę zgodzić się z argumentem, który chyba też się nie pojawił, aby np dział stricte klubowy ze sprawami wewnętrznymi był dostępny tylko dla zarejestrowanych.
Wybacz, ale chyba przeczytałeś ten temat bardzo pobieżnie - propozycja zamknięcia działu wewnętrznego padła w moim pierszym poscie otwierającym ten wątek :-?
no a skoro już się z nią zgadzasz to do dzieła ;-)
Doc pisze:Z czasem, jak będzie nas więcej, możemy zrobić restrykcję odnosnie działu ogłoszenia. Aby móc je umieścić, user musi mieć X postów.
Wybacz, ale ta restrykcja jest moim zdaniem raczej działaniem stricte porządkowym - może utrudnić nowym klubowiczom lub tym którzy się w tej naszej społeczności praktycznie nie udzielają zamieszczanie ogłoszeń....
Owszem, utrudni oczywiście także tym którzy chcieliby wykorzystać forum jako łatwy rynek zbytu np. na części samochodowe ale to działanie jest tak naprawdę trochę z boku tematu który tutaj poruszyliśmy.
Doc pisze:Uprzedzając pytania.
Jeśli ktoś nie chce podawać szczegółów o sobie i chce regulaminowo mieć wypełniony profil, zamiast Konstancin niech wpisze Mazowieckie.
Jeśli ktoś ma obawy, niech pokazując swoje auto, zamaluje tablice rejestracyjne.

Poza tym w profilu nic nie ma, żadnych danych, o które można się obawiać.
Ależ Doc, powyższe stwierdzenie dla mnie jako klubowicza jest trochę głupie...
Będąc w tym elitarnym klubie sugerujesz mi wpisywanie w moim profilu niepełne dane??
Ależ ja wcale nie chcę ukrywać tych danych przed pozostałymi kolegami z naszego klubu - chcę je ukryć przed osobami postronnymi.
Bardzo chętnie widzę w opisie konkretną nazwę miejscowości - dzięki temu kiedy będę miał sprawę do jakiegoś kolegi z określonej lokalizacji to mogę go łatwo znaleźć...

Pomyśl w drugą stronę...
chcę zorganizować spotkanie klubowiczów z Warszawy i okolic...
ale wszyscy w opisie mają wpisane "mazowieckie"...
noi nagle piszę do osób które do Warszawy mają nawet po 150km :roll:

albo inna sytuacja...
siedzę teraz na urlopie w górach...
mam drobny kłopot z autem i chcialbym się skonsultować z jakimś kolegą z forum - podjechać, zVAGować, pogadać...
ale wszyscy mają wpisane wojewódzctwo albo inne pierdoły...
więc muszę pisać na ogólnym i czekać aż trafi tam kolega który mieszka właśnie tam gdzie jestem :roll:
o ile łatwiej byłoby posortować klubowiczów po miejscowości i napisać do kolegi z Zakopanego bezpośrednio na priv??
już nie mówiąc o tym, że niektórzy zamieszczając tu ogłoszenia podają do siebie telefon...
gdybym znalazł kolegę z Zakopanego, przejrzał jego posty to być może mógłbym do niego bezpośrednio zadzwonić i uzyskać szybką pomoc - czyli właśnie to do czego nam ten klub ma służyć.

A poza tym internet to kopalnai wiedzy o ludziach...
Im mniej udostępniamy wszystkim tym lepiej dla nas...
Wg. mnie w pelni otwarte forum to jak serfowanie po internecie bez żadnego fire-wall'a - tylko wybrani są zagrożeni ale o dziwo 90% społeczeństwa używa zabezpieczeń.

Ponownie więc proponuję zamknięcie wybranych elementów naszego forum (klubu) jako dostępne tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników...
Elementy które wg. mnie powinny zostać ukryte:
- cały dział spraw wewnętrznych
- profile użytkowników (m.in. możliwość korzystania z wyszukiwarki profilu, wszystkie informacje o profilu włącznie z avatarem, informacje o profilach ze statystyką i aktualnym statusem on-line)
- wszystkie linki oraz załączniki we wszystkich poruszanych tutaj tematach bo czasami są to linki do prywatnych zdjęć lub informacji (czyli przeznaczonych tylko dla konkretnych klubowiczów)
- dział archiwum - bo tam można znaleźć mnóstwo informacji także tych pochodzących z w/w działów

Pozdrawiam - FOSS

[ Dodano: 2009-08-23, 03:01 ]
Doc pisze:
kuczlaw pisze:
Lukasz_ pisze:Z tego co pamiętam kluby Audi A3 i Audi A4 wymagają logowania do przeglądania zawartości
Może i tak a po co ? Żeby mieć więcej userów na forum ? ;)
W rzeczy samej.

Poza tym, nikt z Was nie pomyślał o czymś takim jak indexowanie naszego forum przez wyszukiwarki. Jeśli się zamkniemy, nie znajdzie nas tu pies z kulawą nogą. Będziemy sami się kisić w tej intymnej społeczności. Pozycja w google spadnie, znikniemy niemal z wyszukiwarek. Pozycjonuję klub po to, aby ludzie nas znaleźli, a nie przeciwnie.
(...)
Nie bardzo rozumiem Doc....

Kolega kuczlaw sugeruje, że zamkanie forum to może być wybieg aby było więcej user-ów zarejestrowanych w klubie....
przy czym On negatywnie podchodzi do zamykania forum przed osobami niezarejestrowanymi, czyli dopuszcza do sytuacji, kiedy osoby nie rejestrując się i nie zapisując do naszej społeczności będą mogli jednocześnie w pełni korzystać z bogosławieństw tegoż forum/klubu.
(nawiasem mowiąc to temu też osobiście jestem przeciw)

Ty przytakujesz w pełni jego wypowiedzi pisząc jednocześnie później, że zamykając część tego forum przed osobami niezarejestrowanymi zamkniemy się w naszym małym środowisku...
a przecież Tobie zależy właśnie na jak najszerszym promowaniu A8Team i takim działaniu aby dołączyła do nas (zarejestrowała się) jak największa liczba posiadaczy A8/S8...

Wybacz, ale mam wrażenie, że jedno przeczy drugiemu :shock:

Osobiście uważam, że zamkniecie niektórych działów nie ma zupelnie wpływu na liczbę potencjalnie zainteresowanych przynależnością do naszego społeczeństwa i nie ogranicza możliwości znalezienia A8Team przez wyszukiwarkę.

Awatar użytkownika
slavi16
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: slavi16 » 23 sie 2009, 16:49

Blokada działu wewnętrznego - klubowego jak najbardziej tak :!:

Awatar użytkownika
Lechu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Lechu » 23 sie 2009, 17:31

Poruszałem ten temat na A6 i mam identyczne podejście jak ty FOSS ale niestety ....

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Moje auto: Allroad C5
Rocznik: 2006
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Imię: Andrzej

Post autor: Doc » 23 sie 2009, 21:18

Pozycjonowaniem stron internetowych, forów, etc zajmuję się kilka lat.
Wierzcie mi, że zamknięcie forum daje bardzo negatywny skutek dla indexowania i późniejszej pozycji, zwłaszcza dla młodego forum. Dla przykładu:

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q ... 9dd5841860

tego już by nie było. Innych, podobnych również.
Celowo instalowałem moduł spider friendly generujący przyjazne linki.

Jestem w stanie zamknąć tylko dział klubowy.
Jesli chodzi o profile - nie ma fizycznej mozliwości zamknięcia ich i tylko ich.

Dział wewnętrzny został zamknięty dla niezarejestrowanych / niezalogowanych.

Pozdrawiam, dzięki Panowie.

MorgothV8

Post autor: MorgothV8 » 27 sie 2009, 15:10

A ja dla odmiany jestem za otwartym forum.
Jak juz ktoś napisał - ktoś zechce to i tak się zaloguje, a odwrotnie.
Ktoś chciałby cos zobaczyć ale wymaga rejestrowania więc t oleje (często tak jest)
Poza tym nie uważam aby tak wytrwale bronic naszej wiedzy o A8.... wiedza jest po to aby się nią dzielić, nawet z tymi osobami tego nie wartymi.... a podejście typu że wiem ale powiem tylko wybrańcom, elicie itp mi osobiście nie pasuje.

Ale to TYLKO moja opinia :D

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 02 wrz 2009, 21:36

MorgothV8 pisze:A ja dla odmiany jestem za otwartym forum.
Jak juz ktoś napisał - ktoś zechce to i tak się zaloguje, a odwrotnie.
Ktoś chciałby cos zobaczyć ale wymaga rejestrowania więc t oleje (często tak jest)
Poza tym nie uważam aby tak wytrwale bronic naszej wiedzy o A8.... wiedza jest po to aby się nią dzielić, nawet z tymi osobami tego nie wartymi.... a podejście typu że wiem ale powiem tylko wybrańcom, elicie itp mi osobiście nie pasuje.

Ale to TYLKO moja opinia :D
Hmm... Dobrze gada! Jest w tym logika.
Bądź dobry jak chleb.

tanatorq
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: tanatorq » 18 gru 2009, 22:12

W taki sposób trafiłem na to forum że wpisałem problem jaki dotyczył mojego auta i znalazłem posty i forum i się zarejestrowałem by móc się dzielić z innymi swoimi problemami, do rzeczy:
jestem za tym by dział wewnętrzny mógł być dla członków, ale i również użytkownicy forum mogli nie być oglądani przez obcych ale skoro to niemożliwe to cóż...
a wszystkie tematy pomocnicze dla naszych aut mogłyby być otwarte by można było na nie trafić w GooGLE

Awatar użytkownika
Klimass1
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Klimass1 » 26 gru 2009, 16:11

tanatorq

POPIERAM :)

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 11 sty 2012, 12:24

Czy mi się wydaje czy nasze forum zrobiło się zamknięte ?
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

JIMM

Post autor: JIMM » 11 sty 2012, 12:42

pioter pisze:Czy mi się wydaje czy nasze forum zrobiło się zamknięte ?
a dlaczego tak sądzisz?............ja chciałem trochę pogadać na forum A6 bo też mam A6...ale jakoś mnie zimno przyjęli i pewnie ze względu na A8 w profilu :evil:

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Krzysztof

Post autor: 123mielony » 11 sty 2012, 13:26

zanjac widze że nie jestem sam tez odniosłem takie wrażenie.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 11 sty 2012, 13:50

hmmmmm, mogłem przypadkiem coś nadkliknąć...
macie jakieś uwagi/propozycje w tym temacie??
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

tomi26
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi26 » 11 sty 2012, 14:51

Po tych zmianach jest nas o wiele więcej na forum :-P W nocy,w której zaszły zmiany na forum było 2453 osoby,a teraz jest 2505 i cały czas rośnie :lol: .

W dziale do przedstawienia się,za wiele osób nie doszło...widać,że większość osób tylko czyta/przegląda forum,ale tu raczej ameryki nie odkryłem.

Ja,gdy się tutaj zarejestrowałem napisałem 2 posty i pół roku cisza :lol: dopiero później się "wkręciłem" i tak już zostałem :-P

Przed rejestracją też tylko wchodziłem,żeby poczytać ;-)
Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli :D

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 11 sty 2012, 17:40

FOSS pisze:
hmmmmm, mogłem przypadkiem coś nadkliknąć...
macie jakieś uwagi/propozycje w tym temacie??
Jestem raczej za ;-)
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

tomi26
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi26 » 11 sty 2012, 18:16

pioter pisze:Jestem raczej za ;-)
No to temat wyczerpany :mrgreen: :lol:
Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli :D

ODPOWIEDZ