Reorganizacja A8Team.pl - (stare, zamknięte.)
Na moim wcześniejszym forum wyglądało to następująco:
Byli normalni użytkownicy którzy żyli razem z nami, udzielali się, pomagali i otrzymywali pomocy.
Natomiast weszło w życie takowe posiadanie statusu klubowicza. Status był widoczny na swoim profilu i numer klubowicza po opłacie składki klubowej.
Składka wynosiła też 20zł osoby które opłacali składkę dostawali w gratisie jakieś gadżety typu naklejki klubowe, brelok czy smyczkę do kluczy. Co roku było coś innego.
Byli normalni użytkownicy którzy żyli razem z nami, udzielali się, pomagali i otrzymywali pomocy.
Natomiast weszło w życie takowe posiadanie statusu klubowicza. Status był widoczny na swoim profilu i numer klubowicza po opłacie składki klubowej.
Składka wynosiła też 20zł osoby które opłacali składkę dostawali w gratisie jakieś gadżety typu naklejki klubowe, brelok czy smyczkę do kluczy. Co roku było coś innego.
To rozumiemernesto pisze:Na moim wcześniejszym forum wyglądało to następująco:
Popieram przedmówców.20 zł to nie jakiś tam wielki koszt a jak komuś będzie zależało to zapłaci i będzie cieszył się ,,klubowiczem,, a nie ,,forumowiczem,,.ernesto pisze: Status był widoczny na swoim profilu i numer klubowicza po opłacie składki klubowej.
Składka wynosiła też 20zł osoby które opłacali składkę dostawali w gratisie jakieś gadżety typu naklejki klubowe, brelok czy smyczkę do kluczy
Można poblokować działy aby zwyczajny użytkownik nie miał dostępu a po okresie próbnym i po wynikach usera(ilości postów) zakwalifikować delikwenta do szanownego grona lub nie.
Nie koniecznie trzeba blokować forum dla użytkowników, wiadomo działy typu moje auto to dobry pomysł do określonej liczby postów, ale jeśli ktoś będzie się chciał wypowiedzieć na temat forum to jego zdania też trzeba wysłuchać. Dlatego wydaje mi się że image typu:Marecki pisze:Popieram przedmówców.20 zł to nie jakiś tam wielki koszt a jak komuś będzie zależało to zapłaci i będzie cieszył się ,,klubowiczem,, a nie ,,forumowiczem,,.ernesto pisze: Status był widoczny na swoim profilu i numer klubowicza po opłacie składki klubowej.
Składka wynosiła też 20zł osoby które opłacali składkę dostawali w gratisie jakieś gadżety typu naklejki klubowe, brelok czy smyczkę do kluczy
Można poblokować działy aby zwyczajny użytkownik nie miał dostępu a po okresie próbnym i po wynikach usera(ilości postów) zakwalifikować delikwenta do szanownego grona lub nie.
Nowy Klubowicz
Normalniak
Klubowicz na maxa!
Natręt
Średni Klubowicz
Czasobywacz
Powinny być zastąpione
Użytkownik
Klubowicz
status klubowicza upoważniać powiedzmy do poszerzenia możliwości na forum
Np.
- Galeria swojego auta i możliwość oceniania aut innych klubowiczów
- Możliwość wyszukiwania użytkowników po regionie (województwie)
- Konkurs Auto miesiąca, auto roku, zamieszczanie zdjęć do konkursu i branie w nim udziału, głosować może każdy czy to użytkownik czy klubowicz jednorazowo po przekroczeniu 50 postów by nie powstawały lipne loginy by podbijać głosy
- auto odświeżanie Shoutbox
-powiększona pamięć wiadomości ( skrzynki odbiorczej itp )
- możliwość widzenia kto aktualnie jest na forum
- wyróżnienie w dziale PortalA8 ( dziś urodziny obchodzą )
- stworzenia działu Download i udostępnić tylko dla klubowiczów, znajdowały by się w nim różne ciekawe rzeczy, aplikacje, instrukcje, programy do pobrania związane z naszymi autami
- wyszukiwanie pojazdów np w dziale ( Zakup kontrolowany - kupujemy A8/S8 ) po numerze VIN. Dział powiększyć podczas dodawania nowego tematu ( VIN .... ) Wtedy nie powstanie harmider bo jakieś auto już kiedyś było. Wklepujesz VIN i jedziemy z jednym konkretnym modelem i tworzymy w pewnym sensie jego historie
- możliwość dodania swojego numeru rejestracyjnego do profilu, widoczny tylko dla klubowiczów i możliwość wyszukiwania użytkowników po numerze rejestracyjnym
coś w tym stylu
Wiadomo że to nie są duże koszta ale ludzie powinni to odebrać jako zachętę by przynależeć do statusu klubowicza, być dumni z tego że jest klubowiczem, utożsamiać się z klubem a nie odebrali tego jako kare. bo jak nie zapłacisz to Cie wyrzucimy.
Nie można też zablokować ludziom dostępu do forum czy blokowania im własnej wypowiedzi. Każda wiedza jest ważna i każdy ma prawo się wypowiedzieć być może komuś to się może przydać i być pomocne drugiej osobie.
Jeśli chodzi o dublowanie postów to można by zebrać kompendium wiedzy na dany temat i podwiesić go w danym dziale, by ludzie nie szukali. Wiadomo jak jest i jakie tematy pojawiają się najczęściej na danych działach
Swego czasu bardzo popularny był problem z odpalaniem po nocy. Taki temat można by podwiesić i był by jeden temat rozwiązujący dany problem. Nie wiem może źle myślę.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, 13:20 przez ernesto, łącznie zmieniany 3 razy.
Co do oplat to zgadzam sie z tym co kolega wyzej napisał,czyli oplata nie obowiazkowa,dajaca powiedzmy status klubowicza czy coś takiego i ewentualny dostep do nie ograniczonej czesci forum
Teraz jest post na temat.
Pozdrawiam
Teraz jest post na temat.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, 13:57 przez Jakub, łącznie zmieniany 2 razy.
uszekgdzie to napisałem że ja chce kae zarabiać? Czytaj ze zrozumieniem prosze bo zaczyna się jakaś awantura o ziarnko piasku na plaży.
Można dać dostęp nieskładkowiczom ale mocno ograniczony-nie widze problemu z tym. Ale to bedzie tylko taki pozór bo ktoś się zaloguje ale nie wejdzie w działy techniczne,nasze auta etc.
Można dać dostęp nieskładkowiczom ale mocno ograniczony-nie widze problemu z tym. Ale to bedzie tylko taki pozór bo ktoś się zaloguje ale nie wejdzie w działy techniczne,nasze auta etc.
Ale to dalej prowadzi do smierci forum.Apophis pisze:Można dać dostęp nieskładkowiczom ale mocno ograniczony-nie widze problemu z tym. Ale to bedzie tylko taki pozór bo ktoś się zaloguje ale nie wejdzie w działy techniczne,nasze auta etc.
Wjeżdzasz na parking i płacisz za niego nie wiedząc czy bedziesz miał miejsce, a jak nie znajdziesz miejsca to trudno. Według Ciebie dobre to??
Ja to tak rozumiem, chcecie ograniczyć dostęp do działów technicznych, każdy nowy bedzie pisał byle gdzie i byle jak, zrobi się bałagan bo nie będzie można pisać w odpowiednim dziale i znaleźć coś. Większość osób, które tu trafia potrzebuję konkretnej odpowiedzi na swój problem, na sprecyzowany problem, nie potrzebuje pogaduch a jak sie zdecyduje na wpłate to czekanie aż mu ktoś ten dostęp da, a kto odpowie na ten problem? 40-100 klubowiczy? Bo reszta i tak nie bedzie miec dostępu. Na forum pojawiają sie osoby które mają z czymś problem, a na inne problemy mają wiele do powiedzenia.
No i takie podejście popieram. Odpowiedni status = odpowiednie przywileje.
Mamy wiele informacji na forum, które gdzie indziej są płatne. Byłem zapytać elektryka o kolory kabli co biegną do guzika otwierania bagażnika. Powiedział 150zł, jak zrobiłem wielkie oczy (bo przecież tylko kolory abym wiedział które tam idą), odpowiedział ze rocznie płaci opłatę aby mieć dostęp do takich info a ja bym chciał za free.
Faktycznie miał rację
My na forum mamy info, które naprawdę są chodliwe (schematy el. właśnie tu znalazłem)
Myślę że do odpowiednich działów powinni mieć dostęp odpowiedni ludzie i można to wykorzystać, ponieważ tu zaglądają ludzie, którzy zarabiają na naszym forum (mechanicy, handlarze częściami samochodowymi).
Mamy wiele informacji na forum, które gdzie indziej są płatne. Byłem zapytać elektryka o kolory kabli co biegną do guzika otwierania bagażnika. Powiedział 150zł, jak zrobiłem wielkie oczy (bo przecież tylko kolory abym wiedział które tam idą), odpowiedział ze rocznie płaci opłatę aby mieć dostęp do takich info a ja bym chciał za free.
Faktycznie miał rację
My na forum mamy info, które naprawdę są chodliwe (schematy el. właśnie tu znalazłem)
Myślę że do odpowiednich działów powinni mieć dostęp odpowiedni ludzie i można to wykorzystać, ponieważ tu zaglądają ludzie, którzy zarabiają na naszym forum (mechanicy, handlarze częściami samochodowymi).
Gabriel, Taka prawda. Są osoby ktore zarabiają dzięki i bezpośrednio na forum i to ja z DOCem sie martwimy jak i co opłacić,technika informatyka,grafika serwer,domene inne potrzeby.
Sam jako jeszcze klubowicz dawałem spokojnie te 20zł na miesiąc a może i więcej. Chociaż ja na forum nie zarabiałem ale przyznam że sporo zaoszczędziłem.
Pieniądze na koncie moga tez slużyć do zakupu innych cennych dla nas informacji jak np. jakies PDFy,schematy czy inne ktorych jeszcze brakuje a były by przydatne.
Pomysłów wiele.
Sam jako jeszcze klubowicz dawałem spokojnie te 20zł na miesiąc a może i więcej. Chociaż ja na forum nie zarabiałem ale przyznam że sporo zaoszczędziłem.
Pieniądze na koncie moga tez slużyć do zakupu innych cennych dla nas informacji jak np. jakies PDFy,schematy czy inne ktorych jeszcze brakuje a były by przydatne.
Pomysłów wiele.
-
- Super Klubowicz
Skoro portal jest nie rentowny to pozyskanie środków min przez opłaty jest nieunikniony.
Euforia będzie w pierwszym okresie. Później przychody będą spadać.
Problem się powtórzy o ile nie będą wprowadzone zachęty do usprawiedliwienia podwyżek i pozostania na portalu.
I myślę, że powinniśmy skupić się na tych, że zachętach.
Albo je skopiujemy z innych portali albo wymyślmy coś prostego i oryginalnego.
Ale znając nasze charaktery nie uda nam się dojść do porozumienia.
Właściciel po akceptacji opłat przez użytkowników niech narzuci swoje rozwiązania.
Takie jest moje zdanie.
8-)
Euforia będzie w pierwszym okresie. Później przychody będą spadać.
Problem się powtórzy o ile nie będą wprowadzone zachęty do usprawiedliwienia podwyżek i pozostania na portalu.
I myślę, że powinniśmy skupić się na tych, że zachętach.
Albo je skopiujemy z innych portali albo wymyślmy coś prostego i oryginalnego.
Ale znając nasze charaktery nie uda nam się dojść do porozumienia.
Właściciel po akceptacji opłat przez użytkowników niech narzuci swoje rozwiązania.
Takie jest moje zdanie.
8-)
bunga bunga, Jesli chodzi o same opłaty i utrzymanie forum to przy dużej ilości chetnych nie tylko jestem skłonny zmniejszyć te opłate co tez np wydłuzyć okres za jaki będzie obowiązywała. Ale jak chcemy cos więcej to dopiero zobaczymy jak będzie z finansami i bedziemy decydowac na co nas stać.
Więc narazie stoi tak jak na wstepie.
Więc narazie stoi tak jak na wstepie.
Wszystkim nie dogodzicie. Sa tacy dla których to forum jest skarbnicą wiedzy (tak jak ja) i tacy którzy tą skarbnicę stanowią. Ci pierwsi mogą chętnie płacić, o tyle juz Ci drudzy niekoniecznie. Jeżeli jest taka potrzeba to jak najbardziej koszt niewspółmierny do korzyści jakie przynoszą informacje tu zawarte. Dochodzą tez kwestie niewymierne oczywiście.
Jak trzeba Ja oczywiście dam ale nie dla jakichś tytułów informacją że dałem czy nie dałem tylko po to żeby skorzystać i pomóc.
Jak trzeba Ja oczywiście dam ale nie dla jakichś tytułów informacją że dałem czy nie dałem tylko po to żeby skorzystać i pomóc.
Cześć,
Tak na początek gratuluję "awansu" na Admina - ahh te znajomości :-P :mrgreen: -żarcik
Opłaty/członkowstwo musi być dobrze przemyslane żeby nie odstrażyć potencjalnych nowych userów/klubowiczów tylko przekonać ich że warto zapłacić te 20zł i korzystać z pełnych funkcji forum.
Co do kwoty, 20zł na rok to nie jest duzo. Wychodzi 1.66666666667zł na miesiąc. A dostając w zamian dostęp do całej wiedzy forum to się opłaca.
Oczywiście Ara$ dobrze zaznaczył że Ci co tworzą tą wiedzę nie będą super zadowoleni że muszą jeszcze płacić za to że pomagają innym.
Inni userzy mają wybór albo korzystają z pełnego forum i jego mądrości i muszą zapłacić za wiedzę albo nie. Wybór jest zawsze.
Aa i jeszcze jedno :
Co do wpłat to You can count on me.
Pozdrawiam.
Tak na początek gratuluję "awansu" na Admina - ahh te znajomości :-P :mrgreen: -żarcik
Opłaty/członkowstwo musi być dobrze przemyslane żeby nie odstrażyć potencjalnych nowych userów/klubowiczów tylko przekonać ich że warto zapłacić te 20zł i korzystać z pełnych funkcji forum.
Co do kwoty, 20zł na rok to nie jest duzo. Wychodzi 1.66666666667zł na miesiąc. A dostając w zamian dostęp do całej wiedzy forum to się opłaca.
Oczywiście Ara$ dobrze zaznaczył że Ci co tworzą tą wiedzę nie będą super zadowoleni że muszą jeszcze płacić za to że pomagają innym.
Inni userzy mają wybór albo korzystają z pełnego forum i jego mądrości i muszą zapłacić za wiedzę albo nie. Wybór jest zawsze.
Aa i jeszcze jedno :
Co do wpłat to You can count on me.
Pozdrawiam.
Możecie się na mnie obrazić, ale czasami narzekacie jak stare panny. Dwie dychy rocznie to chyba nie jest aż taka duża kwota. Najwyżej jednej flaszki w roku nie wypiję - będzie niespodzianka dla wątroby. A jeśli ktokolwiek musiał kiedykolwiek chodzić za proszonym i żebrać o naprawy, to wie jak to jest. A tak - płacisz, wymagasz i działa. Na mnie możecie liczyć. Pozdrawiam
Bądź dobry jak chleb.