|
Autor |
Wiadomość |
ŁOLLI
Użytkownik
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Piotrek
Jeżdzę: A8 D2 ABZ
|
Wysłany: 2013-09-05, 22:14 [D2 97 4.2PB/LPG
] Dość dziwne objawy skrzyni
|
|
|
Witam szanownych kolegów.
Mam dość dziwny problem ze skrzynia w moim Audi, a mianowicie, gdy odpalam zimne auto biegi do przodu i do tyłu oraz parking działają prawidłowo lecz po rozgrzaniu oleju w skrzyni powyżej 35 st.C zanika bieg D (nie podświetla się), gdy olej osiągnie 55 st.C zanika R N D tylko podświetla mi P (podczas próby przełączania lewarek nie pracuje płynnie). Dodam jeszcze, że ta wajcha która jest na zewnątrz skrzyni do której jest zamocowana linka od lewarka nie rusza się na ciepłej skrzyni natomiast rusza się na zimnej skrzyni. Proszę was o pomoc so mogło się zepsuć. Komp nie pokazuje żadnych błędów.
Pozdrawiam Piotrek |
|
|
|
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2
Zasilanie: PB
Imię: Simon
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 35 razy Dołączył: 15 Sty 2012 Posty: 1108 Skąd: GS / TN
|
|
|
|
|
|
|
|
ŁOLLI
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-09-09, 15:03
|
|
|
Stan oleju w skrzyni jest odpowiedni. |
|
|
|
|
123mielony
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tiptronic F1
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: D3
Pomógł: 47 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 1828 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2013-09-09, 17:32
|
|
|
ŁOLLI napisał/a: | Stan oleju w skrzyni jest odpowiedni. |
A wymieniany był kiedyś? |
|
|
|
|
|
|
|
tutenhamon
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: tiptronik f1 GQF
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 26 razy Wiek: 55 Dołączył: 19 Maj 2009 Posty: 1135 Skąd: Choszczno
|
Wysłany: 2013-09-15, 18:17
|
|
|
Myślę że skrzynia umiera brat miał takie objawy w Xedosie .Filtr miał zawalony resztkami tarczek ,a o oleju tz.o jego stanie już nie wspomnę . Filtr wymieniłem zalałem nowy olej i odżyła ale nie na długo , zrobił niecałe 200 km i padła .Znowu zajżałem do filtra i oczom nie wieże nowy filtr znowu zawalony tarczkami . tym razem przepłukałem i oczyściłem filtr zalałem nowy olej i auto brat sprzedał jako uszkodzone ale jeszcze poruszające się . |
_________________ Klimatyzacja problem Audi.
Amortyzatory, sprężyny, drążki, wahacze, łączniki, stabilizatory Audi.
|
|
|
|
|
Dymian
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3,2
Skrzynia: Automat
Imię: Damian
Jeżdzę: VW
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 161 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 2013-09-15, 22:43
|
|
|
tutenhamon napisał/a: | Myślę że skrzynia umiera brat miał takie objawy w Xedosie .Filtr miał zawalony resztkami tarczek ,a o oleju tz.o jego stanie już nie wspomnę . Filtr wymieniłem zalałem nowy olej i odżyła ale nie na długo , zrobił niecałe 200 km i padła .Znowu zajżałem do filtra i oczom nie wieże nowy filtr znowu zawalony tarczkami . tym razem przepłukałem i oczyściłem filtr zalałem nowy olej i auto brat sprzedał jako uszkodzone ale jeszcze poruszające się . |
piszesz o skrzynce g14ael? to jak przepłukałeś ten filtr skoro jest w środku taka dziwna gąbka? i to wbudowana między dwoma blachami, gdzie dostęp do filtra=0? |
|
|
|
|
|
|
|
ŁOLLI
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-09-16, 12:55
|
|
|
Witam
Olej w skrzyni jest świeży. Moja skrzynia to 5HP-24. Zdiagnozowałem skrzynię i gdy olej osiągnie temp. 40*C to na zewnątrz skrzyni jest "wajcha" z lewej strony do której jest zaczepiona linka od wybieraka i owa wajcha po rozgrzaniu oleju nie rusza się tz. tak ją blokuje cos w skrzyni że aż podczas próby przełączenia biegu linka się wygina a wajcha stoi w miejscu. Próbowałem ruszyć ją ręcznie jednak się nie da natomiast jak skrzynia ostygnie tz. np. po nocy wajcha pracuje tak jak by prawidłowo. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|