Autor |
Wiadomość |
lukaszole
Użytkownik
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2014-07-10, 15:55 [D3 04 4.0TDI
] Akumulator zastępczy a adaptacja
|
|
|
Witam
Muszę jutro oddać akumulator na gwarancję ponieważ już nie mam do niego siły (Centra Futura) i teraz mam pytanie. Podobno naprawa trwa tydzień i mam dostać akumulator zastępczy. Czy moge jechać autem i tam wykręcić zepsuty, oddać im i włożyć zastepczy i wrócić do domu czy już nie odjade bo jest potrzebna jakaś adaptacja? Dzisiaj mój akumulator odłączyłem i zaniosłem do takiego sklepu w celu sprawdzenia, za chwile włożyłem i nic nie musiałem robić, wszystko chodziło jak należy ale czy tak też bedzie w przypadku innego akumulatora? |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2014-07-10, 16:14
|
|
|
Jeśli wyjmujesz i zakładasz ten sam akumulator to niczego nie adaptujesz. Jeżeli w miejsce starego włożysz akumulator o identycznych parametrach to auto będzie ten drugi traktować jakby pozostał nie zmieniony - można robić adaptację . Jeśli naprawa trwa tydzień to można przekulać się bez adaptacji, ale gdy wstawisz nowy/zreperowany, to lepiej adaptację przeprowadzić jeszcze raz. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
lukaszole
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-07-10, 16:19
|
|
|
oki, czyli moge swoim autem jechać włożyć tam zastepczy i jezdzic. A powiesz mi jeszcze w jaki dokładnie sposób zrobić taką adaptacje i co ona daje? Ja osobiście nie posiadam VCDS ani nic takiego ale kumpel ma dosyć dobry komputer i może on by dał rade |
|
|
|
|
pebo
Moje A8
|
Wysłany: 2014-07-10, 16:25
|
|
|
Bez interfejsu diagnostycznego adaptacji nie zrobisz, jest do tego odpowiednia procedura. Wkodowanie akumulatora daje systemowi EPC informacje o rodzaju akumulatora, jego parametrach itp. Dzięki temu jest odpowiednio dobierany prąd ładowania, poszczególne stopnie rozładowania akumulatora i całe zarządzanie energią elektryczną w aucie. |
|
|
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomek
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 812 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2014-07-11, 06:18
|
|
|
Ja od kąd zakodowałem poprawnie akumulator, nie mam problemow z proądem pomimo odpinania i podpinania akumulatora, nic sie nierozkodowuje ani sterownik aku nie traci kodowania.
Jedynie jaka czynnośc wykonuje po podłączeniu, wsadzam kluczyk do stacyjki przekręcam na zapłon i zostawiam na minutę.
wydaje mi sie że to całe kodowanie aku jest potrzebne tylko w momencie zmiany akumulatora na inny z innymi parametrami |
_________________ Forum Audi A6.
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
lukaszole
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-07-11, 14:25
|
|
|
czyli gdzie takie kodowanie mogę zrobić? Tylko w ASO czy ktoś jeszcze to potrafi? Ile taka usługa kosztuje? A jest możliwe, że powodem rozładowania się aku po 10min grania muzyki lub zapalonego światła jest źle zakodowany akumulator czy jest to ewidentnie wina złego aku? |
|
|
|
|
|
|
|
tomi5
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomek
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 812 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2014-07-11, 18:15
|
|
|
jak masz kabel i program możesz zrobic to sam.
Powodem jest źle zakodowany sterownik pod obecny akumulator w związku z czym akumulator nie jest ładowany jak byc powinien. |
_________________ Forum Audi A6.
Forum Audi A8. |
|
|
|
|
pebo
Moje A8
|
Wysłany: 2014-07-11, 18:24
|
|
|
tomi5 napisał/a: | Ja od kąd zakodowałem poprawnie akumulator, nie mam problemow z proądem pomimo odpinania i podpinania akumulatora, nic sie nierozkodowuje ani sterownik aku nie traci kodowania. Jedynie jaka czynnośc wykonuje po podłączeniu, wsadzam kluczyk do stacyjki przekręcam na zapłon i zostawiam na minutę. wydaje mi sie że to całe kodowanie aku jest potrzebne tylko w momencie zmiany akumulatora na inny z innymi parametrami |
Dokładnie o tym pisałem. Jeżeli akumulator nie jest wymieniany, kodowanie nie jest potrzebne (chyba że był źle zakodowany), ponieważ jego parametry przed wyjęciem i po założeniu istotnie nie zmieniają się (nawet jeśli zostanie doładowany, to jego pojemność nie ulega istotnym zmianom). Skoro po 10 min. grania akumulator rozładowuje się, to system ma nieprawidłowe ustawienia. W A8 za pomocą komputera sterującego układem zarządzania energią (-J644-) odbywa się ciągła kontrola akumulatora. Sprawdza on stan naładowania akumulatora (SOC, State of Charge) i jego zdolność rozruchową, ponadto reguluje optymalne napięcie ładowania alternatora przy uruchomionym silniku. Można to sprawdzić np. w blokach pomiarowych obserwując m.in. moment obrotowy na alternatorze. Komputer może też przeprowadzić odciążenie (zmniejszenie ilości odbiorników - np. odłącza domykanie klapy bagażnika czy szyb) ewentualnie zwiększenie liczby obrotów biegu jałowego. W celu zmniejszenia prądu spoczynkowego przy wyłączonym silniku komputer sterujący układem zarządzania energią, w przypadku ekstremalnym, może odłączyć odbiorniki poprzez magistralę CAN. W ten sposób unika się zbyt głębokiego wyładowania akumulatora. |
|
|
|
|
|
|
|
pogi1986
Moje A8
Rocznik: 2013
Silnik cm3: 3000
Imię: pogi
Jeżdzę: A8L D4
Wiek: 38 Dołączył: 07 Mar 2016 Posty: 207 Skąd: Rybnik/Caernarfon (UK)
|
Wysłany: 2016-10-13, 16:07
|
|
|
Witam koledzy wczoraj wymieniłem akumlator próbowałem zrobic adaptacje według waszych instrukcji niestety nie mogę tego ogarnąć Na tym nowym akumulatorze nie mam żadnych numerów które są wymagane w vcds a na kanał 4 nie mogę wyjsć bo jest error !!czy musze go kodować mimo ze niby wszystko narazie jest ok ?? Dodam ze ma trochę inne parametry stary był 95ah800A a ten nowy ma 95ah 900A powiedzieli ze niby to do mojego auta firma "akumlator" a dokładnie "Yuasa" |
|
|
|
|
|