|
Autor |
Wiadomość |
AmiGarver
Użytkownik
Rocznik: 2009
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tip
Zasilanie: ON
Imię: David
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2017-07-16, 08:05 [D3 09 3.0TDI
] Moje koszta zaraz po zakupie używanego..
|
|
|
Może to komuś pomoże jak będzie szukał odnośnie kosztów..
Osobiście kupiłem D3 3.0TDI 2009 rok, po remapie 280KM, 220k/km przebiegu
auto stan prawie idealny, sprawdzony, garażowany (hah brzmi jak reklama na otomoto ;D ale tak było) nowy silnik od Audi 22k/km temu, zawieszenie super, skrzynia, środek jak nowy
rzeczy o których wiedziałem i które musiałem zrobić w pierwszym miesiącu
tarcze jakieś zwykle Brembo
1000zl
Kolcki EBD yellow
1200
robicizna
800zl
tempomat zmiana manetki w kierownicy
300zl
robocizna 400zl
pęknięta jakas rurka w dolocie
400zl
robicizna I czyszczenie silnika
800zl
nowy zamek drzwi pasażera
500zl
robicizna
400zl
oryginakny kabel i VCDS
1100zl
wyważenie kół, zrobienie jednej felgi, jakaś klapka od jakiegoś zaworu, streaming z telefonu do MMI 3G, kamerki przód tył i inne duperele
2200zl
9100zl w miesiąc uff, (ceny angielskie) a jeszcze się nic nie zepsuło ;D
no ale wszystko zrobione i jest mega
nie są to koszta jak moje stare 330d ale ujdzie, ale dla wszytkich nowych polecałbym zostawienie sobie jakiś wolnych 10k zł na ewentualne niespodziewane naprawy xD |
|
|
|
|
|
|
|
Freeq
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Rafał
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 12 Cze 2016 Posty: 385 Skąd: NGO
|
Wysłany: 2017-07-16, 08:21
|
|
|
Tak patrząc po cenach to połowa wszystkiego to robocizna. Co najmniej o 50% można było zejść robiąc wiele rzeczy samemu, tym bardziej że wymiana klocków i tarcz hamulcowych to żadna filozofia nawet w D3. Tak samo zmiana manetki...
No ale nie każdy lubi lub chce się bawić samemu w obawie o to że coś uszkodzi, więc jest to zrozumiałe.
Jak to mówią, stać na krowę, stać na łańcuch :-D
U mnie od roku po zakupie A8 D3 tylko 3,7MPI na same części poszło już ok 10k PLN z tym że wszystko robię sam :-) a duża część tej kwoty poszła na dopieszczanie auta w bajery np AMI :-) |
|
|
|
|
|
|
|
AmiGarver
Użytkownik
|
Wysłany: 2017-07-16, 08:32
|
|
|
Freeq napisał/a: | Tak patrząc po cenach to połowa wszystkiego to robocizna. Co najmniej o 50% można było zejść robiąc wiele rzeczy samemu, tym bardziej że wymiana klocków i tarcz hamulcowych to żadna filozofia nawet w D3. Tak samo zmiana manetki...
No ale nie każdy lubi lub chce się bawić samemu w obawie o to że coś uszkodzi, więc jest to zrozumiałe.
Jak to mówią, stać na krowę, stać na łańcuch :-D
U mnie od roku po zakupie A8 D3 tylko 3,7MPI na same części poszło już ok 10k PLN z tym że wszystko robię sam :-) a duża część tej kwoty poszła na dopieszczanie auta w bajery np AMI :-) |
no racja hamulce I manetki mogłem sam, nie jestem super specem ale bym sam zrobił po zobaczeniu jakiegoś filmiku na YT najpierw
ale trafiło akurat że ten miesiąc jest najbardziej zabity w roku dla mnie pod względem pracy więc się nie dało, a mam przegląda za 5dni więc trzeba było zrobić ;/
300zl za godzinę robocizny robi swoje, a to i tak zaprzyjaźniony mechanik którego używam od 12lat i sobie go cenie
ja specjalnie szukałem z AMI i MMI 3G żeby móc wszytko łatwo podłączyć ale nie mam kamerki parkowania niestety i to tak mnie boli! |
|
|
|
|
Freeq
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Rafał
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 12 Cze 2016 Posty: 385 Skąd: NGO
|
Wysłany: 2017-07-16, 08:43
|
|
|
Gdybym miał wiedzę co w nim może być ciekawego to też bym szukał :-) ale w moim przypadku auto kupiłem od strzała bo mi się spodobało :-) dopiero później znalazłem forum, poczytałem, powiększyłem wiedzę i teraz wiem ile dobrego mogło jeszcze być. No trudno, na przyszłość lub dla potomnych będzie :-D |
|
|
|
|
|
|
|
AmiGarver
Użytkownik
|
Wysłany: 2017-07-16, 09:33
|
|
|
Freeq napisał/a: | Gdybym miał wiedzę co w nim może być ciekawego to też bym szukał :-) ale w moim przypadku auto kupiłem od strzała bo mi się spodobało :-) dopiero później znalazłem forum, poczytałem, powiększyłem wiedzę i teraz wiem ile dobrego mogło jeszcze być. No trudno, na przyszłość lub dla potomnych będzie :-D |
buehh
ja D3 chciałem kupić od jakiś 10lat, szukałem szukałem ale zawsze coś innego było ważniejszego I kończyło się na ogłoszeniach, ogólnie wiedziałem sporo o aucie ale..
zdecydowałem się na 530d i pojechałem do kolesia kupić jedno, było w złym stanie to odpuściłem sobie
nagle pojechała jego żona A8 i zaczęła narzekać że dalej nie umie parkować bo za duże itd
wiec zapytałem czy nie będzie chciał sprzedać kiedyś?
15 min później wracałem do domu A8 xD |
|
|
|
|
Adrenalin8
Użytkownik
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Automatic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8
|
Wysłany: 2017-07-29, 12:51
|
|
|
to dobrze że rozbić nie zdążyła:) Twój zysk |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|