Autor |
Wiadomość |
dzidzia
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tip 4
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Darek
Jeżdzę: D2, MAN, Polo SDI
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 13 Wrz 2010 Posty: 160 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2011-04-29, 11:50 Jak zalegalizować LPG
|
|
|
Kupiłem VW Polo w cenie roweru z marketu :mrgreen:. Jest napędzany gazem, niestety nie ma żadnych kwitów do LPG, instalka również nie jest wbita w dowód i brakuje aktualnego przeglądu. Auto jest w pełni sprawne, wiec z przeglądem nie będzie kłopotu, ale nie przejdzie go bo brak LPG w dowodzie. Butla ma jeszcze 4 lata ważności i wysłałem już prośbę o duplikat do STAKO.
Aby UM wbiło mi LPG w dowód potrzebne jest homologacja i faktura za montaż, atest butli będę miał na dniach jak wspomniałem.
Jakieś pomysły jak to ogarnąć, bo jak mnie pałki zgarną gdzieś to holowanie wyjdzie drozej jak wartość tego cuda :-P |
_________________ quattro rulez
V8 no free rides, gas or ass!
http://www.motostat.pl/user-vehicles/15571 |
|
|
|
|
|
|
|
kojot1
Moje A8
Rocznik: 1999
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: paweł
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 74 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2011-04-29, 13:34
|
|
|
jedyne co mi przychodzi do głowy to jechać do gazownika i tam coś zagadać, jak nic się nie dogadasz to wymontować to dziadostwo i tyle. |
|
|
|
|
|
|
|
maciu
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: tip
Zasilanie: ON
Imię: Maciej
Jeżdzę: D3, (S8,A8,V8,S4)
Pomógł: 52 razy Dołączył: 19 Lip 2009 Posty: 2900 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-04-30, 09:36
|
|
|
olać
chyba ze masz takiego pecha ze kontrolują cię częściej niż raz na parę lat i jescze patrzą
w gazownię |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
Dymian
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3,2
Skrzynia: Automat
Imię: Damian
Jeżdzę: VW
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 161 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 2011-04-30, 11:03
|
|
|
mam teraz podobny problem z jednym z moich 3 audi... otóż od początku 2011 r. przy przeglądzie trzeba mieć papiery z montażu LPG oraz homologacji butli.. ja nie mam jedynie tych papierow z montazu..(a to auto mam kilka lat i zawsze nie było problemu) i tu mam klops bo na przegladzie automatycznie wszystkie dane sa wymagane i automatycznie wysylane do CEPIK'u. Otoz pozostaje CI kolego jak mi.. kontaktowac sie z poprzednim wlascicielem w sprawie tych papierow lub do wydziału komunikacji w którym auto było rejestrowane i w ktorym zarazem doszła adnotacja do dowodu, że zamontowano LPG bo w tym wydziale komunikacji musi być kopia tych właśnie wymaganych papierow.
Ogólnie bez przegladu czy tez z przegladem ale bez wbitego LPG jazda jest dla mnie niestety nie do przyjecia bo w momencie stłuczki wypadku etc. to do konca swych dni bede splacal ze swojej kieszeni za naprawe jakiegos AMG(jak pech to po calosci ;-) ) i za ewentualne obrazenia pasazerow..
pozdrawiam Dymian |
|
|
|
|
|
|
|
dzidzia
Moje A8
|
Wysłany: 2011-04-30, 20:20
|
|
|
byłem dziś u gazowników żeby podregulowali to małe dziadostwo (czytaj POLO) i przy okazji popytałem co by trzeba było zrobić,
Żeby gazownik wystawił nową homologacje na lpg i fakturę muszę zakupić minimum nowy reduktor bo jest wpisany w homologacji (koszt około 300zł z montażem go pod maskę), i muszę go ładnie poprosić żeby wypisał fakturkę na montaż minimum na 1200zł (najtańsze lpg na rynku) i zapłacić od tej fakturki 22% vatu czyli jakieś kolejne 300zł.
czyli krótko żeby mieć pieczątkę w dowodzie muszę wywalić 600zł. olewam sprawę, gość sie uchował 3 lata bez niej to i ja dam rade,
Polo ma służyć tylko na budowę i do przewiezienia czasami jakiś rupieci ewentualnie zakupy.
Załatwienie tej pieczątki przekroczy jego wartość, a i tak vwej pożyje góra pół roku jak przewiezie parę ton cementu :mrgreen: |
|
|
|
|
maciu
Moje A8
|
Wysłany: 2011-04-30, 20:45
|
|
|
dzidzia napisał/a: | byłem dziś u gazowników żeby podregulowali to małe dziadostwo (czytaj POLO) i przy okazji popytałem co by trzeba było zrobić,
...i muszę go ładnie poprosić żeby wypisał fakturkę na montaż minimum na 1200zł (najtańsze lpg na rynku) i zapłacić od tej fakturki 22% vatu czyli jakieś kolejne 300zł. |
nie wiem skąd ta cena minimalna ja za montaż instalacji zapłaciłem ~500pln |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
dzidzia
Moje A8
|
Wysłany: 2011-04-30, 20:55
|
|
|
nie chodzi o fakturę za sam montaż instalki, gaziasz musi na niej uwzględnić co zostało zamontowane w aucie żeby to jako tako się kupy trzymało czyli reduktor, jakieś tam kable centralka itd, i nie mam płacić kwoty z faktury tylko mam mu zapłacić 22% vatu od tej faktury bo jak powiedział, on do tego dokładać nie będzie a i tak idzie na rękę ze wypisze homologacje za coś czego nie robił co raczej nie jest zgodne z prawem. |
|
|
|
|
maciu
Moje A8
|
Wysłany: 2011-04-30, 21:14
|
|
|
a to ok czyli faktura za montaz + graty |
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
|
|
|
dzidzia
Moje A8
|
Wysłany: 2011-04-30, 21:22
|
|
|
no tak żeby przeszło w urzędzie żeby wbili pieczątkę.
A tak z innej beczki ....... co by było gdybym sobie taką pieczątkę sam wystrugał powiedzmy z kartofla :-P, a dowód rejestracyjny przepuścił przez domową drukarkę? wogle ktoś sprawdza takie rzeczy? policja czy stacja diagnostyczna? |
|
|
|
|
Dymian
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3,2
Skrzynia: Automat
Imię: Damian
Jeżdzę: VW
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 161 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 2011-05-01, 12:26
|
|
|
dzidzia napisał/a: | (...)
A tak z innej beczki ....... co by było gdybym sobie taką pieczątkę sam wystrugał powiedzmy z kartofla :-P, a dowód rejestracyjny przepuścił przez domową drukarkę? wogle ktoś sprawdza takie rzeczy? policja czy stacja diagnostyczna? |
z tego co pisałem wcześniej tj. to co mi mówił diagnosta to oni dane wysyłają bezpośrednio do CEPIK'u czyli tej samej bazy co korzysta policja w trakcie kontroli itp (przytaczam słowa diagnosty- jeśli jest coś w tym z nieprawdy to nie lińczować mnie za to) także kartoflana pieczątka to niestety zły pomysł nie licząc tego, że na ogólnopolskim forum kolego tu o jakieś bezprawie się zaczepiasz :mrgreen:
a co do polówki to Ci zazdroszczę, bo właśnie te audi, z którym mam problem służy mi do podobnych celów jak Tobie VW czyli jako wół roboczy a nie reprezentacyjne auto, zaś u mnie dodatkowym strzałem w stopę jest to, że mam mechaniczny wtrysk= stare generacje gazu tylko tu podchodzą a co do LPG I czy II gen zakładać już nie wolno i nikt nie podpisze mi się pod jakąś fakturą itp...
a co do jeżdżenia bez wbitego lpg itp.. wyobrażmy sobie, że babinka Ci jakaś wyjedzie uderzasz w nią bo nie dasz rady uciec itp a sprawczyni ma np kręg uszkodzony.. przyjeżdzają panowie niebiescy i laweta CI zabiera auto na koszt OC sprawcy.. mija pare tyg dochodzą, że nielegalne LPG i zwracasz koszt lawetowania itp dodatkowo z tego co mnie wspomniany wcześniej diagnosta nastraszył to tej wymienionej sprawczyni zwracasz za rehabilitację czyli ogólnie gra niewarta świeczki- jest to może jakiś przykład przerysowany, nierealny itp lecz jakieś ziarenko prawdy w tym jest bo oszczędzając pare zł można sobie biedy narobić i to sporej..
pozdrawiam Dymian |
|
|
|
|
|
|
|
Marcin123
Moje A8
Silnik cm3: 3700
Skrzynia: tiptronic
Imię: marcin
Jeżdzę: d2
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 92 Skąd: radomsko
|
Wysłany: 2011-05-01, 13:47
|
|
|
kiedys slyszalem taki przypadek nie wiem czy gosc mowil prawde, mianowicie mial kontrole i panowie mowia mu ze nie ma waznych papierow na gaz a on na to ze nie jezdzi na gazie tylko na benzynie, i teraz czy panowie niebiescy udowodnia mu to.na poczatku pomyslalem ze gosc fantazjuje.ciekawe ile w tym jest prawdy i jeszcze dochodzi kwestia przegladu czy jak auto sprawne a brak dokumentow od gazu czy diagnosci podbija taki przeglad ew. zleca demontazu gazu.pozdrawiam |
|
|
|
|
jordan233
Moje A8
Rocznik: 2003
Zasilanie: PB
Imię: Sławek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Kwi 2011 Posty: 1510 Skąd: GBY
|
Wysłany: 2015-02-19, 22:45
|
|
|
odświeżę temat, zmieniło się coś w tym temacie?
Ja wszystkie papiery od gazu mam,ale autko sprowadzałem z Holandii i żadnej homolgacji na butlę nie posiadam,jak najlepiej załatwić sprawę aby mieć homologację na butlę? |
_________________ https://www.facebook.com/...100089709813366
|
|
|
|
|
|
|
|
aro51
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Pomógł: 38 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Posty: 614 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 2015-02-20, 08:00
|
|
|
Jesli nie robiles przegladu w kraju pierwszego a masz lpg to juz sobie temat spierdzieliles. Bo przed pierwsza rejestracja w kraju przysluguje Ci wbicie w dowod Lpg z kraju z ktorego sprowadziles to auto pod warunkiem ze jest on wbity w dowod zagraniczny i butla ma nasza homologacje, lub wymieniasz ja na nowa. To jest najtansza opcja bo kosztuje tylko 169zl + butla ewentualnie. Teraz musisz uzyc jakis swoich kontaktow zalatwic fakture na gaz , co wiaze sie z zaplaceniem od niej podatku i takze wymienic butle badz zalegalizowac. |
_________________ Zdjęcia Audi A6 i A7
Zawór recyrkulacji EGR Audi A6 C7 2.0 177 KM. |
|
|
|
|
|