|
Autor |
Wiadomość |
gierobiala
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: AFB
Skrzynia: manual
Zasilanie: ON
Imię: G.
Jeżdzę: A6
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Wrz 2009 Posty: 302 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: 2011-06-23, 19:37 [D2 99 2.5TDI
] Turbina z 3,0 TDI do 2,5 TDI
|
|
|
Witam.Co prawda moje autko to nie A8 a A6 ale silnik taki sam a tutaj o niego chodzi,a raczej o nią ;-) Po wcześniejszych ostrzeżeniach w dniu dzisiejszym turbawka w moim aucie powiedziała "mam dość" i zdechła na amen.W związku z tym narodził się w mojej głowie szalony plan włożenia w jej miejsce jej młodszej siostry z C6 3.0 TDI.W związku z tym mam pytanko: Czy podejdzie tenże element do mojego auta,czy da się zgrać turbinę żeby pracowała normalnie,czy dać sobie spokój i założyć typową do swojego auta...Proszę o wszelkie sugestie,może ktoś już takie coś przerabiał.? |
|
|
|
|
|
tomow
Użytkownik
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomo
Jeżdzę: A8 D2 FL
|
Wysłany: 2011-06-23, 21:06
|
|
|
teoretycznie da się to zrobić , dosc duża rzezba i problem ze sterowaniem turbiny 3.0 tdi...
pytanie tylko po co to robić? dla większej mocy?
układ paliwowy w 2.5 tdi wydala do max 200KM... powyżej trzeba przerabiac pompe VP44 na wydajniejszą + wtryski a skoro większe moce to cooler, odetkanie wydechu ...
zabawa ze sprężarką 3.0 tdi bedzie cie kosztowała min 10tyś (liczac cały osprzęt, robocizne i know-how) , przyrosty nie bedą duże a wiadomo że awaryjnosc 2.5 tdi jest spora i nie jest to silnik podatny na mody, gra nie warta swieczki...
oczywiscie caly czas zakładam ze chcesz podniesc moc w swoim aucie... jezeli nie to poprostu zapodaj zdrowe turbo od AKE i smigaj nadal ;-) |
_________________ A8 V8 Engine |
|
|
|
|
|
|
|
mazur6662
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: tiptronic
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 10 Kwi 2010 Posty: 266 Skąd: Nowa Cerkiew
|
Wysłany: 2011-06-24, 08:30
|
|
|
nowa turbina wyniesie Cie ok 2,5tyś pln, + robocizna. wyjdzie taniej niż rzeźba, do tego dochodzi gwarancja i fakt że masz nowe turbo w aucie |
|
|
|
|
gierobiala
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: AFB
Skrzynia: manual
Imię: G.
Jeżdzę: A6
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Wrz 2009 Posty: 302 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: 2011-06-24, 09:39
|
|
|
tomow napisał/a: |
oczywiscie caly czas zakładam ze chcesz podniesc moc w swoim aucie... |
Może nie to jest takim docelowym zadaniem,po prostu mam taką turbinę za przysłowiową flaszkę.Ale jak to tyle zachodu to nie będę tego robił bo nie ma sensu,nie jestem zapaleńcem i nie zależy mi na jakichś tam ponadczasowych osiągach w dieslu,wystarczy to co było do tej pory. Turbawka już zamówiona,taka sama jak była,czekam na listonosza.. :mrgreen: |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|