|
Autor |
Wiadomość |
psych
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Bartek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2011-08-06, 13:05 [D2 98 3.7PB/LPG
] Czujnik F125 - multifunction switch
|
|
|
Witam, potrzebuje schematów serwisowych - może mógłby ktoś z forumowiczów poratować, otóż notorycznie pojawia mi się błąd czujnika F125 - jak tylko spadnie deszcz, lub pojade na myjnie. Po wyschnięciu i skasowaniu błędu, skrzynia i silnik działa normalnie.
Przypuszczam, że winny jest jakiś styk albo kostka - mógłby ktoś wkleić zdjęcie, odkąd dokąd idzie kabel od tego czujnika, abym mogł prześledzić całość czy nie ma zwarcia gdzieś po drodze...
Z góry dziekuję! |
_________________ Pozdrawiam
Bartek Chojnacki |
|
|
|
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Pomógł: 20 razy Wiek: 46 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2011-08-08, 10:06
|
|
|
Złącze czujnika jest w dolnej części skrzyni po lewej stronie (najczęściej okrągłe złącze). Jest przy dolnej krawędzi skrzyni i jeśli jest nieszczelne możęsz mieć takie objawy. Jeśli to złącze będzie szczelne przewód biegnie wzdłuż skrzyni, trzeba by go skontrolować. Ewentualnie sam przełącznik może być nieszczelny i do niego może dostawać się woda. Aby to wszystko znaleźć autem na kanał i patrzeć na lewą krawędź skrzyni (wyżej jest przełącznik, na dole złącze do tego przełącznika i widać idący przewód który też warto skontrolować)
PS Kiedyś miałem podobny problem ze złączem idącym do licznika (w A4) i dopiero po uszczelnieniu wtyku silokonem problem zniknął
Na stronie http://www.audipages.com/...tchreplace.html
znajdziesz wszystko dotyczące tego przełącznika
sylwekr |
|
|
|
|
|
|
|
psych
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 3.7
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2011-08-08, 10:26
|
|
|
Dzieki, to już widziałem, miałem auto na kanale, uszczelniłem to złącze, przemyłem kontakt-sprayem, niestety dalej dla wstecznego i dwójki mam sygnał o błędzie. Chciałbym przedzwonić ten kabel dalej, czy gdzieś nie jest rozciety po drodze, niestety nie wiem dokąd idzie - do komputera skrzyni ? Do komputera na podszybiu ? Więc nie wiem gdzie się wpiąć..
[ Dodano: 2013-10-06, 22:46 ]
Odkopuje temat po dwóch latach, skoro nie pozwolono mi założyć nowego :-) Muszę się grupie wyżalić - właśnie drugi raz, moje audi doznało awarii pozycjonera F125. Kupiłem już dwie sztuki używane z allegro - oba też uszkodzone. Te pozycjonery to jakaś plaga.. Czy ktoś to w ogole jest w stanie zregenerować po normalnych pieniądzach ?
Nowy w ASO, jak pytałem ponad 1300 zł - trochę dużo jak za zwykły przełącznik wielofunkcyjny..
Jest zamiennik w rozsądnych pieniądzach na rynku amerykańskim SMP NS-339 (170USD), ale niestety nie widzę go nigdzie w europie
Może ma ktoś jakiś pomysł jak zdobyć sprawną sztukę takiego pozycjonera, w rozsądnych pieniądzach? |
_________________ Pozdrawiam
Bartek Chojnacki |
|
|
|
|
Simone331
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2
Zasilanie: PB
Imię: Simon
Pomógł: 35 razy Dołączył: 15 Sty 2012 Posty: 1108 Skąd: GS / TN
|
|
|
|
|
|
|
|
adrian949 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-07, 09:02
|
|
|
Hej, kolego 150zł taki pozycjoner z wysyłką. Pozdrawiam |
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Imię: Sylwek
Pomógł: 20 razy Wiek: 46 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2013-10-07, 09:09
|
|
|
Możesz go też rozebrać - rozwiercić nity, a w środku tylko przeczyścić styki i szczelnie złożyć. Najczęściej problemy z tym przełącznikiem są spowodowane przez zaśniedziałe styki. |
|
|
|
|
|
|
|
stanek90
Użytkownik
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4.2
Imię: Mariusz
Jeżdzę: a8 d2
|
Wysłany: 2013-11-02, 23:18
|
|
|
Ja chyba tzke mam problem z tym pozycjonerem bo nie zalacza mi sie czesto tip oraz nie mam na fisie luzu.Kupie taki do skrzyni 4hp |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|